Κύπρος: «Ασήκωτο» το κόστος της υγείας για τα νοικοκυριά

Σε μία περίοδο όπου οι εξελίξεις στο ΓεΣΥ δεν φαίνεται να αφήνουν ικανοποιημένους τους πολίτες, μία νέα μελέτη της Eurostat αναφορικά με το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών στα κράτη μέλη της ΕΕ, δείχνει πως οι Κύπριοι χρειάζονται ένα σωστό και ανθρωποκοκετρικό ΓεΣΥ άμεσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη της Eurostat, το 11% των νοικοκυριών στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως το κόστος της ιατρικής περίθαλψης είναι αρκετά υψηλό.

Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 39% των πολιτών να δηλώνουν πως το κόστος της ιατρικής περίθαλψης είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τον συνολικό προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους. Ακολουθούν η Βουλγαρία (32%), η Ιταλία (29%), και η Λετονία (28%).

Αντίθετα, στη Δανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία το 86% δηλώνουν ότι το κόστος της ιατρικής περίθαλψης δεν προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά, ενώ ακολουθούν η Εσθονία με 85% και τη Γαλλία με 84%.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 13% των νοικοκυριών με πέραν των δύο ατόμων και με τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών στο σπίτι, δήλωσαν πως το κόστος της ιατρικής περίθαλψης είναι αρκετά ψηλό.

Παράλληλα, σημαντικό φαίνεται να είναι το κόστος της περίθαλψης για το 12% των μονήρη ατόμων και των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, ενώ το ίδιο επιβαρυντικό φαίνεται να είναι και για το 10% των νοικοκυριών με δύο ενήλικες και των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.

Χάσμα στην οδοντιατρική περίθαλψη

Μεγάλη αντίθεση παρατηρείται στο κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης των Κύπριων με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και ειδικότερα με τις σκανδιναβικές χώρες.

Συγκεκριμένα, το 47% των νοικοκυριών στην Κύπρο δηλώνει πως η οδοντιατρική περίθαλψη αποτελεί μεγάλο κόστος στον προϋπολογισμό τους, ενώ ακολουθεί η Ιταλία (39%), η Λετονία (36%) και η Ισπανία (34%). 
Αντίθετα, το 79% των ανθρώπων στη Δανία και το 77% σε Ολλανδία και Σουηδία δήλωσαν ότι το κόστος αυτό δεν αποτελεί οικονομική επιβάρυνση στο νοικοκυριό τους. 

Συνολικά, το 48% του πληθυσμού της ΕΕ δεν ανέφερε καμία οικονομική επιβάρυνση όσον αφορά το κόστος για την οδοντιατρική περίθαλψη, το 35% ότι επηρεάζει αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό, και το 17% δήλωσε πως το κόστος για την οδοντιατρική περίθαλψη είναι αρκετά υψηλό.

Το κόστος των φαρμάκων

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat το 49% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσαν ότι το κόστος των φαρμάκων δεν επιφέρει μεγάλο οικονομικό βάρος στο νοικοκυριό τους.

Ωστόσο, το 39% ανέφερε ότι το κόστος αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού τους, και το 13% δηλώσε πως το κόστος των φαρμάκων είναι αρκετά υψηλό.

Οι πολίτες των κρατών μελών που δήλωσαν πως το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης είναι αρκετά υψηλό, είναι η Πολωνία με 40%, ακολουθεί η Κύπρος με 34%, η Βουλγαρία με 33% και η Λετονία με 30%.

Αντίθετα, το 90% των πολιτών στη Γαλλία, το 84% στη Δανία και το 78% στη Σουηδία, δήλωσαν πως η φαρμακευτική περίθαλψη δεν αποτελεί μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους.

Αναμφίβολα, το κόστος της υγείας για τους κύπριους πολίτες είναι αρκετά υψηλό. Τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για επίσκεψη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ή μία επίσκεψη ρουτίνας στον προσωπικό μας ιατρό.

Η έρευνα της Eurostat, δείχνει ξεκάθαρα πως το σύστημα υγείας της Κύπρου σε σχέση με των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ και ειδικότερα των σκανδιναβικών χωρών, είναι αρκετά υψηλό.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, παρά τα εμπόδια και τις διαφορές που υπάρχουν, είναι ίσως η μόνη λύση για πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να έχουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.