Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το Ναυτοδικείο ρίχνει άγκυρα στην Κύπρο - Φέρνει νέα δεδομένα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.01.2022 - 06:00

Το Ναυτοδικείο ρίχνει άγκυρα στην Κύπρο - Φέρνει νέα δεδομένα

Θα εξετάζει ναυτικές διαφορές - Δηλώσεις στην Offsite από Σ.Δράκου,Β. Δημητριάδου και Φ. Τσιρίδου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος αποκτά Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο. Την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η συζήτηση που αλλάζει τα δεδομένα στην κυπριακή ναυτιλία. Το συγκεκριμένο τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει σταλεί στη Βουλή για να θα τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής. Επειδή ήταν εισήγηση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής να υπάρχει η ευχέρεια να χρησιμοποιείται  και η Αγγλική γλώσσα, θα πρέπει να γίνει ανάλογη τροποποίηση του συντάγματος.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση πενταμελούς Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου με συντρέχουσα με τα επαρχιακά δικαστήρια δικαιοδοσία, το οποίο θα αναλάβει την εκδίκαση εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων με ταχείες διαδικασίες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το Ναυτοδικείο θα εξετάζει ναυτικές διαφορές που λόγω ανυπαρξίας δικαστικών διαδικασιών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτές οι διαφορές αφορούν:

  • Παραβιάσεις ναυτιλιακών συμβολαίων.
  • Αγωγές κατά ναυτιλιακών εταιριών.
  • Υποθέσεις πλοίων που προκαλούν ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
  • Κλοπές που γίνονται σε πλοία.
  • Ποινές σε ναυτικούς που μέχρι τώρα δεν επιβάλλονται. 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι η Βουλή θα επιχειρήσει να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα στη λειτουργία της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες που αφορούν ναυτικές διαφορές οι οποίες χρονίζουν και παραμένουν ατιμώρητες. Ακόμα, το υφιστάμενο καθεστώς δεν ξεκαθαρίζει που μπορεί να γίνει προσφυγή και ποιοι μπορούν να τις εκδικάσουν. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν πλοία υπό κυπριακή σημαία.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Θέλουμε να επιλύονται διεθνείς διαφορές»

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να καταστεί το νησί μας Κέντρο Επίλυσης Διεθνών Διαφορών ώστε να επιλύνονται προβλήματα με πλοία με σημαία άλλων χωρών.Σαφώς θα πρέπει να χρησιμοποιείται η αγγλική γλώσσα στην εκδίκαση υποθέσεων».

υφυπουργοσ

Στ. Δράκου: «Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

Μιλώντας στην Offsite η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι: «σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Ναυτοδικείο θα συγκροτείται από δύο Δικαστές και θα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να ακούει και αποφασίζει σε πρώτο βαθμό επί των ναυτικών υποθέσεων. Δηλαδή όλες οι ναυτικές υποθέσεις που σήμερα εκδικάζονται κατά κύριο λόγο από το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και από τα Επαρχιακά Δικαστήρια, θα εκδικάζονται πλέον αποκλειστικά από το Ναυτοδικείο». 

ΔΡΑΚΟΥ

Σύμφωνα με την Υπουργό, «το Ναυτοδικείο θα εκδικάζει όλες τις ναυτικές υποθέσεις, ανεξαρτήτως ποσού, όπως αυτές ορίζονται στο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά είναι όλες οι υποθέσεις που σήμερα εκδικάζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο και τα Επαρχιακά Δικαστήρια, που για πρώτη φορά καταγράφονται σε νόμο της Δημοκρατίας. Σήμερα γίνεται παραπομπή σε αγγλικούς νόμους».

Σύμφωνα με την Υπουργό, «η ίδρυση του Ναυτοδικείου αναμένεται να συμβάλει στην εξειδίκευση και την ταχεία εκδίκαση των ναυτικών υποθέσεων και κατ΄ επέκταση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κατά την έννοια αυτή, η ίδρυση του Ναυτοδικείου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας». 

«Φ. Τσιρίδου:  «Να αποφορτίσουμε τα Δικαστήρια»

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπης Νομικών της Βουλής Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε στην Offsite ότι «πλέον θα υπάρξει δικαιοδοσία και για τα πλοία. Όπως τόνισε με το Ναυτοδικείο θα αποφορτιστούν το Ανώτατο και τα Επαρχιακά κυρίως Δικαστήρια. «Ποντάρουμε στην εξειδίκευση και τέτοιες υποθέσεις θα εκδικάζονται από δικαστές με ειδικότητα στο Ναυτικό Δίκαιο. Η έδρα θα πρέπει να είναι η Λεμεσός αφού αποτελεί το ναυτιλιακό κέντρο της χώρας».

φωτρινη

 

Η Κύπρος διαθέτει 1000 ποντοπόρα πλοία και πέραν των 1700 πλοίων υπό κυπριακή σημαία χωρίς όμως ξεκάθαρες νομικές διαδικασίες.

 

Home