Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέο αίτημα για αναστολή της 3ης υπόθεσης στελεχών της Τρ. Κύπρου

Offsite Team -
05.06.2019 - 15:45

Νέο αίτημα για αναστολή της 3ης υπόθεσης στελεχών της Τρ. Κύπρου

Thumbnail
Το δικαστήριο όρισε την υπόθεση για ακρόαση στις 14 Ιουνίου

Νέο αίτημα για αναστολή της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας, θα υποβάλει τις επόμενες μέρες στον Γενικό Εισαγγελέα η υπεράσπιση κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η υπεράσπιση είχε υποβάλει και στο παρελθόν αίτημα για αναστολή της υπόθεσης, το οποίο όμως είχε απορριφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η υπεράσπιση επαναφέρει το αίτημα της αυτό, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία απαλλάγηκαν και αθωώθηκαν οι εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρής, από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Το τριμελές Εφετείο με την απόφαση του επικύρωσε την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας να κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε καταχωρήσει έφεση, θεωρώντας ότι πρωτόδικη απόφαση ήταν εσφαλμένη, προβάλλοντας τρεις λόγους. Η έφεση εκδικάστηκε από τριμελές εφετείο απαρτιζόμενο από τους δικαστές Λ. Παρπαρίνο, Μ. Χριστοδούλου και Α. Πούγιουρου το οποίο εξέδωσε στις 31/5/2019 την απόφαση του, η οποία ήταν ομόφωνη όσον αφορά τον 2ο λόγο έφεσης και την τελική κατάληξη, ενώ για τους λόγους έφεσης 1 και 3 δόθηκε ξεχωριστή αιτιολογία από τον κ. Παρπαρίνο.

Μετά από μια σειρά αναβολών λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε με την εκδίκαση της έφεσης και στη συνέχεια με την έκδοση απόφασης του Ανωτάτου, η υπόθεση συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.  

Λαμβάνοντας τον λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, είπε ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου θα καταβληθεί «μια τελική προσπάθεια» για αναστολή της ποινικής διαδικασίας με την υποβολή νέου σχετικού αιτήματος προς τον Γενικό Εισαγγελέα.  

Ανέφερε ότι ο εκ των δικηγόρων στην υπόθεση, Αλέκος Μαρκίδης, με την επιστροφή του στην Κύπρο από το εξωτερικό όπου βρίσκεται, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες να έχει συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα γι΄αυτό το θέμα. Είπε ακόμη ότι οι δικηγόροι θα ετοιμάσουν και μια επιστολή, η οποία θα σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας αναστολή της υπόθεσης.

Εάν, όπως είπε, η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι και αυτή τη φορά αρνητική, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί με την έγερση αρχικά προδικαστικών ενστάσεων και στη συνέχεια με την ουσία της υπόθεσης.  

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση στο αίτημα, λέγοντας ότι  η υπεράσπιση έχει κάθε δικαίωμα να υποβάλει το σχετικό αίτημα, το οποίο ασφαλώς θα εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα για να λάβει απόφαση.

Το δικαστήριο όρισε την υπόθεση για ακρόαση στις 14 Ιουνίου οπότε μέχρι τότε αναμένεται ότι θα δοθεί και η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στο αίτημα για αναστολή. Ορίστηκαν επίσης ως νέες δικάσιμοι οι ημερομηνίες 2,3 και 4 Ιουλίου στις 9 το πρωί.

Μετά την αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Home