Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νέος «πονοκέφαλος» για την Κυβέρνηση η απόφαση για τις συντάξεις

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 26.04.2019

Νέος «πονοκέφαλος» για την Κυβέρνηση η απόφαση για τις συντάξεις

Thumbnail
Προχωρά με αίτημα ενώπιον του Ανωτάτου η Νομική Υπηρεσία

Νέος «πονοκέφαλος» προκύπτει για την Κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να απορρίψει την έκδοση διατάγματος αναστολής της απόφασης, με την οποία κήρυξε ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές που έγιναν από το κράτος στις συντάξεις των πρώην δημόσιων υπαλλήλων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο όπως και στην απόφαση για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, θεωρεί πως οι συντάξεις αποτελούν περιουσιακό στοιχείο, και καλεί το κράτος να επιστρέψει άμεσα τις αποκοπές.

Σύμφωνα με πηγή από την Νομική Υπηρεσία, αναφορικά με την απόφαση για τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων, εξετάζεται κατά πόσον θα προχωρήσουν με αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο για αναστολή της απόφασης σχετικά με την άμεση επιστροφή των αποκοπών, μέχρι την εκδίκαση των εφέσεων.

Εξάλλου, χθες, η Νομική Υπηρεσία προχώρησε με τρεις εφέσεις αναφορικά με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που αφορούν στο πάγωμα των προσαυξήσεων στον δημόσιο τομέα, την εισφορά 3% στο σχέδιο συντάξεων του Δημοσίου και τη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων αποκοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Θα περιμένει τις εφέσεις το Γενικό Λογιστήριο

Στο μεταξύ, το αποτέλεσμα των εφέσεων που έχει καταχωρίσει η κυπριακή Δημοκρατία θα αναμένει το Γενικό Λογιστήριο για να εξετάσει αιτήματα που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, οι αποφάσεις αφορούν τις ακόλουθες νομοθεσίες: (α)  τον περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο [Ν. 168(Ι)/2012 και τον Τροποποιητικό Νόμο 31(Ι)/2013],  (β)  τον περί της Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτούμενων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο [Ν. 192(Ι)/2011 και τον Τροποποιητικό Νόμο 185(Ι)/2012)] και (γ)  τον περί των Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμο [Ν. 113(Ι)/2011] και το Νόμο 216(Ι)/2012) που τον αντικατέστησε.

Όπως σημειώνεται, επειδή το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας έχει λάβει σωρεία επιστολών αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, επιθυμεί με την ανακοίνωση αυτή να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ότι εναντίον των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου στις υποθέσεις αρ. 98/2013 κ.ά., 611/2012 κ.ά. & 1713/2011 κ.ά., στη βάση των οποίων στηρίζονται τα διάφορα αιτήματα, έχουν καταχωρηθεί από τη Δημοκρατία εφέσεις για τις πιο πάνω αποφάσεις.

Ενόψει της εκκρεμοδικίας και της μη ύπαρξης τελεσίδικων αποφάσεων, προστίθεται, τα αιτήματα που λαμβάνονται θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο αναλόγως του αποτελέσματος των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  

Αντιδρά η ΟΕΒ

Την αντίδραση της ΟΕΒ έφερε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για άμεση επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις, η οποία κάνει λόγω για δύο παράλληλους κόσμους.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου,«οι αναφορές στο σκεπτικό της απόφασης περί `διασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης` που πλήττεται λόγω των αμελητέων αποκοπών που επιβλήθηκαν στην κορύφωση της κρίσης, προκαλούν θλίψη, καθώς υποδηλώνουν ενδεχόμενη άγνοια για τα επίπεδα συντάξεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αυτού του τόπο».

Σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι, το διατακτικό μέρος της απόφασης για άμεση επιστροφή, προκαλεί ανησυχία «αφού επισφραγίζει την πλήρη απαλλαγή συνταξιούχων (και εργαζομένων;) του Δημοσίου, από την υποχρέωση συνεισφοράς στην διάσωση του Κράτους, ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται ενώπιον θανάσιμων απειλών».  

«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και Δικαστικώ τω τρόπω πλέον, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει επουδενί τα Δικαστήρια μας, ότι σε μια Πατρίδα υπάρχουν δύο παράλληλοι και πλήρως διακριτοί κόσμοι. Κρίμα», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.

Home