Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Νομική Υπηρεσία: Έναρξη ποινικών ανακρίσεων για Συνεργατισμό

Offsite Team -
10.05.2019 - 12:40

Νομική Υπηρεσία: Έναρξη ποινικών ανακρίσεων για Συνεργατισμό

Thumbnail
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Τη διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων για συμπεριφορές προσώπων σε συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα προ της κρατικής ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού αλλά και για επτά ζητήματα κατά την μετά την ανακεφαλαιοποίηση περίοδο, όπως διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραχώρηση δανείων, υπερχρέωση τόκων και τη συμφωνία με την Altamira, ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή που απέστειλε στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το συμπέρασμα για έναρξη ποινικών ανακρίσεων προέκυψε ύστερα από την μελέτη του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού.

 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, εν όψει της σοβαρότητας των θεμάτων που αναφύονται από την Έκθεση και του δικαιολογημένου δημόσιου ενδιαφέροντος που αυτά έχουν προσελκύσει, δόθηκαν οδηγίες όπως το ανακριτικό έργο αρχίσει άμεσα και ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

 

«Η εμπεριστατωμένη μελέτη από τη Νομική υπηρεσία, της Έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα  ότι δικαιολογείται η έναρξη ποινικών ανακρίσεων ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.  

Η Νομική Υπηρεσία ζητεί από τις ανακριτικές αρχές να διερευνήσουν κατά πόσον κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων που περιγράφονται στην Έκθεση, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα και αφορούν στα πιστωτικά ιδρύματα: Στροβόλου, Λήδρα, Παραλιμνίου, Βασιλικού Πεντάσχοινου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας, Ερήμης, Πολεμιδίων

Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας-Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλυς Χρυσοχούς, Τροόδους, Άχνας, Αθηαίνου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Στρουμπιού, Πρωτοβουλίας Γυναικών.  

«Αυτές οι επιλήψιμες συμπεριφορές, αναφέρονται σε προηγούμενες χρονικές περιόδους και φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013 με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύφους €1,5 δις», αναφέρει η Νομική Υπηρεσία.  

Για την περίοδο μετά την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και την κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018 η Νομική Υπηρεσία ζητεί την εξέταση για το κατά πόσο κάποιες συμπεριφορές οποιωνδήποτε προσώπων μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013, μέχρι και την τελική κατάληξη των πραγμάτων κατά το 2018, όπως αυτές εξάγονται μέσα από την Έκθεση της Επιτροπής, δυνατόν να στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα για επτά θέματα.  

1. Τις συνθήκες υπό τις οποίες διεγράφησαν €63 εκ. που αφορούν 19 περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), (ενδεικτικά σελ. 302-304 της Έκθεσης).  

2. Τις 16 περιπτώσεις παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (Έρευνα Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπείας της ΣΚΤ, (ενδεικτικά σελ. 305-316 της Έκθεσης).  Συγκεκριμένα να διερευνηθούν τα εξής : α.  Επιτόκια, β.  Επάρκεια εξασφαλίσεων, γ.    Οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων, δ.  Τήρηση των όρων των συμφωνιών, Διαδικασία Είσπραξης των καθυστερημένων οφειλών στις περιπτώσεις Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγιών (ΜΕΧ).  

3. Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη υπερχρέωση τόκων.  

4. Οι συνθήκες της διεκδίκησης και έγκρισης εξόδων φιλοξενίας, εξόδων ταξιδιών στο εξωτερικό, κ.α., συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης και χρήσης εταιρικών πιστωτικών καρτών.  

5. Ο τρόπος ανάθεσης και/ή χειρισμού κονδυλίων για διαφήμιση.   

                

6. Οι συνθήκες διαπραγμάτευσης και υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας και του Ισπανικού οίκου Altamira, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου που διαδραμάτισαν πρόσωπα στην συνομολόγηση της.  

7.  Οι συνθήκες αγοράς υπηρεσιών που αφορούν σε αμοιβές €37 εκ. όπως περιλαμβάνονται στον Πίνακα στις σελ. 470-477 της Έκθεσης. 

 

«Με σημερινή επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει ζητήσει τη διερεύνηση των πιο πάνω θεμάτων», αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, διευκρινίζοντας πως νοείται ότι οι πιο πάνω οδηγίες δεν περιορίζουν το εύρος του ανακριτικού έργου.  

 

«Αν στο πλαίσιο της διερεύνησης προκύψουν στοιχεία τα οποία δημιουργούν εύλογη υπόνοια για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος, να διερευνηθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Home