Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ο Πιερής Μάρκου ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΛΚ

Offsite Team
- 24.06.2021

Ο Πιερής Μάρκου ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΛΚ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Δέκα προτάσεις για περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τις πληγές της πανδημίας και να μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος, κατέθεσε ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), στην 60η ετήσια Γενική του Συνέλευση που έγινε την Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στη Γενική Συνέλευση απηύθυναν μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Λογιστών Alan Johnson.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΣΕΛΚ, ο Πρόεδρός του Δημήτρης Βάκης είπε ότι με την πανδημία νέα δεδομένα διαμορφώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, νέες μεθοδολογίες αναπτύχθηκαν στις αγορές, νέες επιπτώσεις θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, νέες νοοτροπίες απόκτησαν οι κοινωνίες και όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις, με αιχμή του δόρατος την τεχνολογική επανάσταση, θα διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό για όλο τον πλανήτη.  

Σύμφωνα με τον κ. Βάκη, η Κύπρος, ως μικρή και ευάλωτη σε έξωθεν επενέργειες, δεν μπορεί να μείνει ανέπαφη από τις ανακατατάξεις που συντελούνται διεθνώς και η ιδιότητα της ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καθιστά αυτόματα υποκείμενη σε κάθε πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια μετεξέλιξη.  

Για το λόγο αυτό, επισήμανε, επιβάλλεται να προχωρήσουμε συγκροτημένα και χωρίς  χρονοτριβή σε περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας μας.  

"Κατά τη γνώμη μας, σε πρώτη φάση υπάρχει η ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η πανδημία και η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας στην κανονικότητα.  Σε δεύτερη φάση, η έμφαση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη διάνοιξη νέων προοπτικών για το μέλλον", ανέφερε.

Ο κ. Βάκης πρόσθεσε ότι και για τις δύο αυτές φάσεις, τα προαπαιτούμενα που θέτει ο ΣΕΛΚ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων στενή συνεργασία Κυβέρνησης–Βουλής–Ιδιωτικού τομέα για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, που αφορά κύρια στη δημόσια υπηρεσία, τη δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ψηφιακή διακυβέρνηση  και αυστηρή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για να μην υπάρξει άλλη απόκλιση στους δημοσιονομικούς δείκτες.

Επίσης αποκατάσταση της φήμης της χώρας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, ολοκλήρωση της εργασίας για την εκπόνηση του νέου μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για την οικονομία της χώρας, επικέντρωση σε θέματα τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού και στις ευκαιρίες και προοπτικές που διανοίγονται από την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, φορολογικό μετασχηματισμό και ανάδειξη των συγκριτικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Βάκης, αφορούν την επένδυση σε νέες υποδομές, περιορισμό της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της εξυπηρέτησης που προσφέρεται σε διεθνείς επενδυτές και μεγάλους οργανισμούς που επιθυμούν να επιχειρήσουν στην την Κύπρο και συμπόρευση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με το αντίστοιχο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής. 

 

"Ο χρόνος της νέας εποχής τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Οι χώρες που θα είναι σωστά προετοιμασμένες θα κερδίσουν το στοίχημα. Οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να ταλανίζονται, ίσως χωρίς προοπτική" ανέφερε.

Είπε επίσης ότι ο ΣΕΛΚ, ως διαχρονικός στυλοβάτης της οικονομίας και των επιχειρήσεων δηλώνει παρών για τη νέα εποχή και πανέτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια που οδηγεί τη χώρα και την οικονομία μπροστά, κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση που οδηγεί στην πρόοδο, στον εκσυγχρονισμό και στην ανανέωση.  

Ο κ. Βάκης αναφέρθηκε παράλληλα στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΕΛΚ που περιλαμβάνει 4 άξονες, τη συνεχή και περαιτέρω αναγνώριση του ΣΕΛΚ από την Πολιτεία και την κοινωνία ως το αρμόδιο επαγγελματικό σώμα για το λογιστικό επάγγελμα, την ενδυνάμωση του θεσμικού ρόλου του μέσα από Επιτροπές και Συμβούλια που συμμετέχει για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου, τη συνεχή ενίσχυση και ενδυνάμωση του εποπτικού ρόλου του για διοικητικό έλεγχο των μελών του και περαιτέρω αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς, όπως OECD, Moneyval, IMF, κλπ και την ενδυνάμωση της εσωτερικής λειτουργίας του με τη συνεχή αναβάθμιση της οργανωτικής δομής και στελέχωσης του, με την υιοθέτηση διαδικασιών καλύτερης διακυβέρνησης και με την εφαρμογή μηχανογραφικών συστημάτων για την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των εργασιών και διαδικασιών του.  

«Παρ’ όλα τα προβλήματα και τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας το 2021 και 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτή η πρόβλεψη είναι ενθαρρυντική, με την προϋπόθεση ότι δεν θα επισυμβεί οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη του φορολογικού συστήματος λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η μετάκληση στην Κύπρο εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων. Για το επενδυτικό πρόγραμμα, είπε ότι ο ΣΕΛΚ υποστηρίζει τη λειτουργία ενός προγράμματος, νοουμένου ότι αυτό θα εφαρμόζεται σύμφωνα με ξεκάθαρες, διάφανες και τις απαραίτητες διαδικασίες, οι οποίες να διασφαλίζουν την ποιότητα των επενδυτών και των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν την Κύπρο ως επενδυτικό ή επιχειρηματικό προορισμό.

Καθοριστικής σημασίας η συνεργασία ΣΕΛΚ με εκτελεστική και νομοθετική εξουσία είπε η Πρόεδρος της Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο δικό της χαιρετισμό είπε πως είναι κοινά παραδεκτό ότι ο ΣΕΛΚ, στην εξηντάχρονη παρουσία του, αποτελεί πρότυπο επαγγελματικό σώμα, που αναγνωρίζεται από την πολιτεία και την κοινωνία ως ο κατεξοχήν επαγγελματικός φορέας για το λογιστικό επάγγελμα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικών, τη λήψη μέτρων για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. 

«Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή και η συνεργασία του ΣΕΛΚ με την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία κρίνεται καθοριστικής σημασίας, με σκοπό η χώρα να ωφεληθεί τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του οποίου η επιτυχής αξιοποίηση θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητη σημαντική εξέλιξη και για την κοινωνία των πολιτών.  Περαιτέρω οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα προσδώσουν αποτελεσματικότητα και προοπτική, ενισχύοντας τη συνοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι ευθύνη όλων μας να αναδειχθούν τα όποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα διαθέτει η Κύπρος, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, τα οποία θα επιφέρουν βελτίωση στο σύνολο της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και στο επίπεδο ζωής και ευημερίας των πολιτών. 

«Ως εκ τούτου, η ταχύτερη επαναφορά της οικονομίας σε εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία αναμένεται να αποτελέσει έναν κορυφαίο παράγοντα στην εξομάλυνση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε και θα συνδράμει καταλυτικά στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο παροχής ποιοτικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της ψηφιακής τεχνολογίας» , ανέφερε.

Στο χαιρετισμό της η κ. Δημητρίου είπε ακόμη ότι στο σταυροδρόμι των όποιων κρίσιμων αποφάσεων απαιτηθούν προς την πιο πάνω κατεύθυνση, σας διαβεβαιώνω ότι το νομοθετικό σώμα θα εργαστεί συλλογικά σε συνεργασία με οργανισμούς, ιδρύματα, αρχές και θεσμούς, ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές και συνθήκες σταθερότητας και ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης.

ΥΠΟΙΚ: Τα δεδομένα δείχνουν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομική διαχείριση της κρίσης

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου κατά την περίοδο που ακολούθησε της οικονομικής κρίσης αλλά και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού όπου με συγκροτημένα βήματα συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει στη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αναβίωσης του τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών, αλλά και του κύρους της Κύπρου διεθνώς.  

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, τα μακροοικονομκά δεδομένα καταδεικνύουν την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομική διαχείριση της κρίσης. «Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά σε σχέση με τις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε.

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως οι ενδείξεις της διόρθωσης της οικονομίας είναι εμφανείς και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται περαιτέρω, προσθέτοντας ότι μαζί θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με την ίδια υπευθυνότητα και την ίδια ένταση για προώθηση μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και μέτρων προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε φιλμάκι που προβλήθηκε ανασκοπήθηκε η 60χρονη πορεία του ΣΕΛΚ και η προσφορά του στην οικονομία, ενώ μίλησαν οι Δώρος Θεοδώρου και Σάββας Σαββίδης για το ιστορικό του ΣΕΛΚ. Τέλος το φιλμάκι περιλάμβανε δηλώσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή του ΣΕΛΚ Δημήτρη Βάκη, Πιερή Μάρκου και Κυριάκου Ιορδάνου.  

Μετά το πέρας των εργασιών της συνέλευσης, το νέο Συμβούλιο καταρτίστηκε σε σώμα.

Πρόεδρος

Πιερής Μάρκου

Αντιπρόεδρος

Νίκος Χειμαρίδης

Μέλη

Ανδρέας Ανδρέου

Δημήτρης Βάκης

Χρίστος Βασιλείου, Κάρλος Ζάγκουλος

Γαβριήλ Ονησιφόρου

Σταύρος Παντζαρής, Μαρία Παστελλοπούλου

Πέτρος Πετράκης

Δημήτρης Σιακαλλής, Σπύρος Σπύρου

Δημήτρης Ταξιτάρης

Οδυσσέας Χριστοδούλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home