ΟΧΣ:Αιτήσεις για μόλις το 20% επιλέξιμων δανείων αναστολής δόσεων

ΟΧΣ:Αιτήσεις για μόλις το 20% επιλέξιμων δανείων αναστολής δόσεων

Οι «τατσίζηδες» πρόσφυγες που δεν πληρώνουν τα δάνεια που πήραν από τον Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών
Τον Ιούλιο η κατακύρωση προσφοράς για Πλατφόρμα Διαχείρισης 2.500 ΜΕΔ

Μόλις για το 20% των επιλέξιμων εξυπηρετούμενων δανείων για αναστολή δόσεων, υποβλήθηκαν αιτήσεις στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεων Στέγης (ΟΧΣ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Γεωργίου.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

 Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι από τα περίπου 22.000 δάνεια που είναι επιλέξιμα για αναστολή δόσεων, με βάση τις πρόνοιες του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών, "έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα σχετικές αιτήσεις για 4.200 δάνεια", εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 2.100 δάνεια για αναστολή δόσεων, ενώ έχουν απορριφθεί 490 δάνεια, όπως είπε, τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια που αναφέρονται στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

 

Πρόσθεσε ότι στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η εξέταση των υπόλοιπων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για αναστολή δόσεων δανείων και οι οποίες αφορούν συνολικά 1.600 δάνεια.  

Ενόψει του χαμηλού ποσοστού αιτήσεων για αναστολή δόσεων δανείων που παραλήφθηκαν (20% των συνολικών δανείων), σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, «ο Οργανισμός έλαβε την απόφαση να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με όλους τους δανειολήπτες που δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον όντως δεν επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις πρόνοιες του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών για αναστολή δόσεων».  

Ανέφερε ότι «όσοι από αυτούς επιδείξουν ενδιαφέρον θα κληθούν άμεσα να υποβάλουν αιτήσεις».  

 

Σχολιάζοντας το χαμηλό ποσοστό των αιτήσεων, ο ΓΔ του ΟΧΣ εξέφρασε την άποψη πως αυτό μπορεί κυρίως να οφείλεται και στο ότι «πάρα πολλοί δανειολήπτες δεν επιθυμούν να ζητήσουν αναστολή δόσεων γιατί δεν επηρεάστηκαν ή πολύ λίγο επηρεάστηκαν τα εισοδήματα τους».  

Τον Ιούλιο η κατακύρωση προσφοράς για Πλατφόρμα Διαχείρισης 2.500 ΜΕΔ

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση εξέτασης των προσφορών που κατατέθηκαν σε σχέση με την επιλογή Πλατφόρμας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και το επόμενο 15νθημερο θα προκηρυχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού.  

Ανέφερε ότι στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού θα δοθούν στους επιτυχόντες προσφοροδότες τα έγγραφα στη βάση των οποίων θα υποβάλουν την προσφορά τους μαζί με στοιχεία σε σχέση με το έργο που θα κληθούν να αναλάβουν.  

Ο κ. Γεωργίου ανακοίνωσε ότι «εντός Ιουλίου, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΟΧΣ, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να κατοχυρωθεί η προσφορά», με τον επιτυχών προσφοροδότη, όπως σημείωσε, να αναλάβει το όλο έργο στις αρχές Σεπτεμβρίου.  

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προκήρυξης της προσφοράς, αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περίπου 2.500 ΜΕΔ, ύψους μέχρι €250 εκατομμυρίων.  

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €5 εκατ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

ΚΥΠΕ

Home