Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι 13 εισηγήσεις της ΟΕΒ για αντιμετώπιση πληθωρισμού

Offsite Team
- 19.05.2022

Οι 13 εισηγήσεις της ΟΕΒ για αντιμετώπιση πληθωρισμού

Έστειλε επιστολή στο Προεδρικό

Δεκατρία μέτρα / λύσεις για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού εισηγείται η ΟΕΒ μέσω επιστολής που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Η ΟΕΒ αναφέρει ότι οι λόγοι αύξηση του πληθωρισμού βρίσκονται εκτός του ελέγχου της Κυπριακής Πολιτείας για αυτό και όπως δηλώνουν η δυνατότητα παρέμβασης με άμεσα αποτελέσματα που θα μειώσουν τον πληθωρισμό είναι εκ των πραγμάτων πολύ περιορισμένη.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι δυνατότητες της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερες για προώθηση μέτρων που θα μειώσουν τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι βασικότερη παράμετρος είναι η εξέταση / επανεξέταση των κυρώσεων της ΕΕ που οδηγούν στην αύξηση τιμών.

Οι 13 επιλογές της ΟΕΒ για αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού: 

1. Επέκταση της περιόδου εφαρμογής μέχρι το τέλος του έτους των θετικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης που έχουν ήδη υλοποιηθεί και συγκεκριμένα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους οικιακούς καταναλωτές από το 19% στο 10% και για τις ευάλωτες ομάδες στο 5% και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

2. Με τη διαρκή αύξηση της τιμής των εισαγομένων καυσίμων, το Κράτος επωφελείται αυξημένων εσόδων μέσω του ΦΠΑ και θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα επιστροφής στους καταναλωτές των πρόσθετων εσόδων με αντίστοιχη/ισοδύναμη μείωση/προσαρμογή του επιβαλλόμενου ΦΠΑ στα καύσιμα.

3. Εξέταση της δυνατότητας επιβολής μειωμένου ή και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε έργα  εξοικονόμησης ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

4. Επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων.

5. Επίσπευση της εξαγγελίας και υλοποίησης όλων των Σχεδίων Χορηγιών του Υπουργείου

Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

6. Προσωρινή κατάργηση των «antidumping duties» σε βασικές πρώτες ύλες που εισάγονται από  τρίτες χώρες ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής/διάθεσης των τελικών προϊόντων.

7. Επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στο φρέσκο γάλα και ψωμί.

8. Στήριξη της εγχώριας γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής με δέσμευση για διατήρηση τιμών σε συμφωνημένα επίπεδα.

9. Αποφυγή διοχέτευσης πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά (επιχειρήσεις ή εργαζόμενους) με οποιανδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο εκτός από παραγωγικές αναπτυξιακές επενδύσεις, για όσο διάστημα συντρέχουν οι υφιστάμενες συνθήκες και στοχευμένη προσωρινή στήριξη ευάλωτων ομάδων με μέτρα κοινωνικής προστασίας.

10. Αναβολή οποιουδήποτε σχεδιασμού (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) για εφαρμογή μέτρων φορολογικού, δασμολογικού ή άλλου χαρακτήρα (πχ εισαγωγή πράσινης φορολογίας, αύξηση εταιρικού φόρου, κ.λπ.) που θα επιβαρύνει το λειτουργικό ή και το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων, το οποίο θα μετακυληστεί στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.

11. Εξόχως σημαντική θεωρούμε την προώθηση σε συνεργασία με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, της δημιουργίας Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου για ομοιόμορφη επιδότηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας (με κρατική απορρόφηση των αυξήσεων), στα πρότυπα του Γαλλικού προηγούμενου. 

12. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως η επίσπευση υλοποίησης όλων των σχεδιασμών για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και για την έλευση του φυσικού αερίου.  

13. Τέλος, θα πρέπει ενδεχομένως μέσα από διακρατικές συμφωνίες, να δημιουργηθούν μεγαλύτερα αποθέματα βασικών αγαθών και πρώτων υλών για αποτελεσματική διαχείριση μελλοντικών παρόμοιων φαινομένων πληθωριστικής έξαρσης.

Home