Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι τιμές πετρελαίου κατρακυλούν αλλά ρεύμα/καύσιμα δεν φτηναίνουν

Του Στέλιου Ξιουρή -
13.03.2020

Οι τιμές πετρελαίου κατρακυλούν αλλά ρεύμα/καύσιμα δεν φτηναίνουν

Thumbnail
Το 2020 οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 46.07%

Ο κορωνοιός εκτός από την δημόσια υγεία, σίγουρα θα πλήξει και τις οικονομίες των κρατών. Σε αυτή την δύσκολη περίοδο για όλους, τόσο τα καύσιμα όσο και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν ψηλές, απομυζώντας και τα τελευταία αποθέματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Παρά την κατρακύλα του πετρελαίου , τόσο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ( ΑΗΚ) όσο και οι εταιρείες πετρελαιοειδών σφυρίζουν αδιάφορα και δεν προέβησαν σε κάποια ενέργεια ώστε να αποφορτιστεί και η βεβαρυμμένη λόγω κορωνοιού…οικονομία.  

Ήδη για το 2020 οι τιμές πετρελαίου είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 46.07%! Η δε τιμή του πετρελαίου Μπρεντ  χθες στις διεθνείς αγορές, το οποίο να σημειωθεί είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί η ΑΗΚ  , κατρακύλησε στα 36.06 δολάρια το βαρέλι, ενώ για σκοπούς σύγκρισης στις 17.1. 2020 ήταν στα 65.3 δολάρια και τον Φεβρουάριο στα 57.2 δολάρια.

Κι όμως η τεράστια αυτή μείωση δεν οδήγησε στην εξομάλυνση των τιμών των καυσίμων, ενώ και η ΑΗΚ σε καμία περίπτωση δεν εξήγγειλε ότι σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο θα συνδράμει στην οικονομία του τόπου. 

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα των προμηθευτών της ΑΗΚ σε καύσιμα εμπεριέχει μόνο 3 κρίκους – εταιρείες και ως εκ τούτου προφανώς δεν αποφάσισαν ακόμη να μειώσουν τις τιμές , αλλά ούτε και ο οργανισμός φαίνεται να διεκδίκησε τις αναγκαίες μειώσεις.

Αν δε κάποιος συνυπολογίσει τους ισολογισμούς των εταιρειών από την τεράστια μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τότε αντιλαμβάνεται ότι φθάνουν σε έσοδα- μαμούθ, αν στην εξίσωση μπει η μείωση που όπως προαναφέραμε φθάνει στο 46.07%.

Πάντως το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου αλλά και η ΑΗΚ που αποτελεί κοινωνική κρατική εταιρεία δεν φαίνεται να προβαίνουν- τουλάχιστον δημόσια- σε κάποια διαβήματα ώστε να παρατηρηθούν στην οικονομική κρίση- όπως εξελίσσεται η κατάσταση ελεώ κορωνοιού-  ελαφρύνσεων σε ζωτικά αγαθά , όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα…

 

Home