Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι τομείς που μπορούν να συνεργαστούν Κύπρος – Ελλάδα

Offsite Team -
11.12.2019 - 19:50

Οι τομείς που μπορούν να συνεργαστούν Κύπρος – Ελλάδα

Thumbnail
Μεγάλες προοπτικές συνεργασίας ελλαδικών και κυπριακών επιχειρήσεων στη ναυτιλία και επενδυτικών ταμείων

Στο συμπέρασμα για τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για συνεργασία ελλαδικών και κυπριακών επιχειρήσεων στον τομέα της ναυτιλίας και των επενδυτικών ταμείων (funds), κατέληξε το Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

 

Το Φόρουμ διοργανώθηκε από το ΚΕΒΕ, τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου-Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με τη στήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και το Enterprise Europe Network.

 

Μιλώντας στο Φόρουμ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, τόνισε ότι Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς και έδωσε έμφαση στη ναυτιλία και στα επενδυτικά ταμεία.

 

Επιπλέον, ο κ. Ηροδότου παρουσίασε τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να αναπτύσσεται με αξιόλογους ρυθμούς κοντά στο 3%, που είναι από τους ψηλότερους στην ευρωζώνη.

 

Ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου πέρασε από το στάδιο της σταθεροποίησης και τώρα βρίσκεται σε μια πορεία, όπου θα υπάρχει κερδοφορία και καλύτερη πορεία, ενώ σε σχέση με τα «κόκκινα δάνεια», είπε ότι αυτά ανέρχονται στα 8,9 δισ. ευρώ και ότι ο ιδιωτικός δανεισμός στην Κύπρο είναι πολύ ψηλός.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου - Ελλάδας (εκπροσωπώντας και το ΚΕΒΕ), Ιωσήφ Ιωσήφ, είπε ότι η έξοδος των οικονομιών Κύπρου και Ελλάδας από το Μνημόνιο και η επαναφορά τους σε τροχιά ανάπτυξης, δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία επιτρέπουν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για συνεργασία των δύο χωρών.  

Αναφερόμενος στους δύο τομείς, που ήταν το αντικείμενο του Φόρουμ, είπε ότι παρουσιάζουν ανάπτυξη, έχουν μεγάλες προοπτικές και προσφέρονται για επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

 

«Ως Κύπρος, είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε την επιχειρηματική συνεργασία με την Ελλάδα, γιατί, όπως και στα εθνικά θέματα (κυπριακό, Αιγαίο), έτσι και στην οικονομία η πορεία αλλά και η τύχη των δύο χωρών είναι κοινή και ενιαία», πρόσθεσε.  

Ανέφερε ότι στο Επιχειρηματικό Φόρουμ συμμετέχουν γύρω στις 30 κυπριακές εταιρείες διαφόρων κλάδων, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και τις δραστηριότητες του και πρόσθεσε πως στόχος τους είναι να βρουν ομοειδείς επιχειρήσεις της Ελλάδας με τις οποίες να συνεργαστούν προς αμοιβαίο όφελος.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παναγιώτης Αγνιάδης, είπε ότι οι προοπτικές για συνεργασίες είναι πολλές και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα, μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες της εποχής.

ΚΥΠΕ 

Home