Ολομέλεια: Πέρασε η πρόταση νόμου για 9% ΦΠΑ στο ρεύμα

Ολομέλεια: Πέρασε η πρόταση νόμου για 9% ΦΠΑ στο ρεύμα

Υπερψηφίστηκε με 31 βουλευτές υπέρ, 14 εναντίον και 1 αποχή

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση νόμου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και συνυπογράφουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, και αφορά την υπαγωγή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ύψους 9%, για όλους και χωρίς χρονικό περιορισμό

Υπέρ ψήφισαν 31 βουλευτές14 εναντίον και 1 αποχή

Να σημειώσουμε πως είχε κατατεθεί τροπολογία εκ μέρους της ΔΗΠΑ ούτως ώστε από 1 Νοεμβρίου 2021 μέχρι την 30η Απριλίου 2022 (δηλαδή 3 διμηνίες) το ηλεκτρικό ρεύμα να υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5%, ωστόσο, καταψηφίστηκε με 5 ψήφους υπέρ και 40 εναντίον. 

Aξίζει να σημειωθεί πως  η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταθέσει το νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για ευάλωτους καταναλωτές για 6 μήνες (1/11/2021 μέχρι 30/04/2022) και συντελεστή ΦΠΑ 9% για οικιακή χρήση για περίοδο 3 μηνών (1/11/2021 μέχρι 31/01/2022), το οποίο είχε διαβουλευθεί το Υπουργείο Οικονομικών με την Επιτροπή ΦΠΑ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως o Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προχωρήσει με αναπομπή του νόμου. 

Να αναφέρουμε επίσης πως κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασαν τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους για την εν λόγω πρόταση νόμου, καθώς όπως σημείωναν δεν συνάδει με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά του κράτους θα κινδύνευαν με εκτροχιασμό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% θα ήταν είναι 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα και περίπου 78 εκ. ευρώ ετησίως.

Home