Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Παραπλανητικό ότι για όλα τα κακά οικονομίας ευθύνονται μισθοί"

Offsite Team -
19.02.2020 - 11:37

"Παραπλανητικό ότι για όλα τα κακά οικονομίας ευθύνονται μισθοί"

Thumbnail
Αναφέρει η ΣΕΚ

Ο μύθος που λέει πως για όλα τα κακά της οικονομίας ευθύνονται οι μισθοί και η ΑΤΑ είναι παραπλανητικός και απορρίπτεται, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΣΕΚ που προσθέτει πως η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, δεν προέρχεται ούτε από τους μισθούς ούτε από την ΑΤΑ.

 

Προέρχεται, σύμφωνα με τη ΣΕΚ, από τη χαμηλή παραγωγικότητα, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την απουσία ανταγωνισμού, από το σπάταλο κράτος, αλλά και από τη μόνιμη βραδυδικία που παρατηρείται στην απονομή της δικαιοσύνης.  Όπως επίσης και από τη φοροδιαφυγή που γίνεται από εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα.

 

"Καλά κάνουν λοιπόν όσοι νοιάζονται πραγματικά για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, να επικεντρωθούν στη διόρθωση των πιο πάνω και να αφήσουν ήσυχο το εργατικό κόστος γιατί είναι αθώο, όπως προκύπτει μέσα από τη Στατιστική Επιστήμη", αναφέρει η ΣΕΚ στην ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή πρόσφατη μεγάλη αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών που έγιναν από τη Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την οποία προκύπτουν κορυφαία συμπεράσματα που αφορούν τις απολαβές και τη μισθωτή εργασία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2018 οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ακολούθησαν συνεχή πτωτική πορεία, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων ακολούθησαν ανοδική πορεία.  

Οι απολαβές των μισθωτών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το 2011 στο 48,1% και το 2018 μειώθηκαν στο 43,4%. Την ίδια περίοδο το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα των επιχειρήσεων, (δηλαδή τα κέρδη), αυξήθηκε από το 18,5% του ΑΕΠ στο 23,3%.  

Η δυσανάλογη αυτή κατανομή, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, ενώ οι επιχειρήσεις έκαναν κέρδη, δεν έδιναν και τις ανάλογες αυξήσεις, κυρίως τα έτη 2015 και 2016, που υπήρχε ανάκαμψη της οικονομίας.  

"Αυτή η στατιστική διαπίστωση συνάδει απόλυτα με αυτό που εντόπισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2015.  Στις τότε χειμερινές προβλέψεις της η Επιτροπή διαπίστωσε υψηλά περιθώρια κέρδους στις κυπριακές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.  «Αυτή την κερδοφορία την χρειάζονται οι επιχειρήσεις γιατί η πιστωτική επέκταση είναι αναιμική και δεν έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης,» έλεγε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αναφέρεται.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ , από τα πιο πάνω συμπεραίνεται με ασφάλεια πως οι μισθωτοί "τα τελευταία χρόνια μέσα από τις θυσίες τους, μισθολογικές και άλλες, στήριξαν και υποστήριξαν, (μεσούσης της οικονομικής κρίσης), τις κυπριακές επιχειρήσεις και συνέβαλαν στην απαιτούμενη ρευστότητα τους.  Κάτι που δεν μπόρεσε να κάμει ο τραπεζικός τομέας".  

Συμπεραίνεται επίσης, αναφέρει η ΣΕΚ, πως στην Κύπρο διαχρονικά οι πολλοί, (από το σύνολο των απασχολουμένων πέραν του 86% είναι υπάλληλοι), παίρνουν τα λίγα.

ΚΥΠΕ

 

Home