Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πέμπτη τα αποτελέσματα για το Οικόπεδο 10 - Τα επόμενα βήματα

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
26.02.2019

Πέμπτη τα αποτελέσματα για το Οικόπεδο 10 - Τα επόμενα βήματα

Thumbnail
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Μέσα στην εβδομάδα και πιθανότατα την Πέμπτη, στις 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, ολοκλήρωσε τις έρευνες που ξεκίνησε στο οικόπεδο 10, στις 16 Νοεμβρίου 2018, και πλέον αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Ενέργειας σε συνεννόηση με την αδειούχο κοινοπραξία των ExxonMobil και Qatar Petroleum

Οι εξελίξεις καθορίζουν το σκηνικό σε Ενέργεια και Κυπριακό 

Ο «χάρτης» των αποτελεσμάτων

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως το τεμάχιο «Γλαύκος» όπου έγινε η δεύτερη φάση της γεώτρησης είναι εμπορεύσιμο, ενώ τα αποτελέσματα στο τεμάχιο «Δελφίνι-1» δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις εταιρείες αλλά ούτε και την Κυβέρνηση.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που αφήνει αισιοδοξία στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το γεγονός πως το τεμάχιο «Γλαύκος» γειτνιάζει με το οικόπεδο 6 και το τεμάχιο «Καλυψώ» της κοινοπραξίας Total/Eni, όπου υπάρχουν θετικές προβλέψεις ως προς την ποσότητα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite το τεμάχιο «Γλαύκος» έχει παρόμοια πετρώματα και μορφολογία με αυτά του «Ερατοσθένη Νότιο 1» στο οικόπεδο 8, για το οποίο ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είχε αναφέρει πως το κοίτασμα-μαμούθ «ΖΟΡ» της Αιγύπτου πηγάζει από τον «Ερατοσθένη Νότιο 1».

Εάν και εφόσον τα αποτελέσματα δικαιώσουν τις πληροφορίες για ένα εμπορεύσιμο τεμάχιο, τότε η ExxonMobil θα έχει κάθε λόγο για να επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τα αποτελέσματα ίσως αλλάξουν τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Να σημειώσουμε επίσης πως το τεμάχιο «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6 εκτείνεται και στο οικόπεδο 7 στο οποίο έχουν αδειοδοτηθεί η κοινοπραξία ENI/TOTAL. 

Με δεδομένη την διεκδίκηση της Τουρκίας πως το οικόπεδο 6 ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα αναμένεται πως δεν θα αφήσει να γίνουν γεωτρήσεις στο συγκεκριμένο οικόπεδο όπως έπραξε και στο οικόπεδο 3 όπου παρεμπόδισε τις έρευνες της ΕΝΙ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως οι γεωτρήσεις για το τεμάχιο «Καλυψώ» θα ξεκινήσουν από το οικόπεδο 7.

Αλλάζουν τα φώτα του Ταμείου Υδρογονανθράκων τα κόμματα

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι Τριμερείς

Την ίδια ώρα που αναμένονται τα αποτελέσματα για το Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ,η Τουρκία ετοιμάζεται για την ίσως μεγαλύτερή της άσκηση με πραγματικά πυρά εν ονόματι «Γαλάζια Πατρίδα».

Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και να παρεμποδίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρόφαση ότι προφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας.

    

Την ίδια ώρα πάντως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την προσπάθεια για ενίσχυση των Τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής ούτως ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατή του συνέντευξη στην Offsite, o Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθούν να τους παρασύρει η Τουρκία στο δικό της παιχνίδι και στους δικούς της ρυθμούς, με εντάσεις και στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. 

Με τα πιο πάνω ως δεδομένα αναμένεται μία καθοριστική περίοδος για τα ενεργειακά στην περιοχή καθώς επίσης και κρίσιμη όσον αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας, και μέχρι που μπορεί να «τεντώσει το σχοινί». 

Home