Πολύ κοντά σε συμφωνία για αξιοποίηση του «Αφροδίτη»

Πολύ κοντά σε συμφωνία για αξιοποίηση του «Αφροδίτη»

Αποκαλύψεις Λακκοτρύπη: Σταμάτησαν συνεργασία με «Πορθητή» ξένες εταιρείες

Σε τελικές διαπραγματεύσεις με τον συμβασιούχο του κοιτάσματος «Αφροδίτη» για αξιοποίηση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος προχωρά η Κύπρος, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης παρουσίασε στους δημοσιογράφους το έργο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την περίοδο Μαρτίου 2018 – Απριλίου 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη υποβλήθηκε από τις αδειούχες εταιρείες του κοιτάσματος, Σχέδιο Ανάπτυξης και παραγωγής το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι τελικές διαπραγματεύσεις που αφορούν τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν τη δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη» στο τερματικό Ίντκου της Αιγύπτου, υγροποίηση και μεταφορά του στις διεθνής αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη στις επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου βρίσκεται και η κατασκευή τερματικού στο Βασιλικό. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός, την προηγούμενη βδομάδα είχε συναντήσεις με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να μελετηθεί ένας κοινός σχεδιασμός για δημιουργία τερματικού.

Παράλληλα, στους σχεδιασμούς αξιοποίησης βρίσκεται και ο αγωγός EastMed, για τον οποίο όπως ανέφερε ο Υπουργός προωθείται αυτή τη στιγμή διαγωνισμός για τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, που θα δείξουν πόσο ανταγωνιστικός είναι ο αγωγός. Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ιταλίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έχει υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία που θα διέπει τον συγκεκριμένο αγωγό, ωστόσο επεσήμανε τον βαθμό δυσκολίας που υπάρχει λόγω του ότι αφορά τέσσερα διαφορετικά κράτη. Σύμφωνα με τον Υπουργό, απομένει η υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας, για την οποία έχει εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. «Δεν έχουμε πάρει κάποια επίσημη ενημέρωση από την Ιταλική πλευρά, μετά τις ευρωεκλογές ενδεχομένως να αναθερμανθεί το θέμα», υπέδειξε.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και η επιλογή της πλωτής μονάδας FLNG επεξεργασίας και μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς ωστόσο να κερδίζει έδαφος.

Ερωτηθείς αν επηρεάζει το σύνολο του έργου του υποθαλάσσιου καλωδίου Euroasia Interconnector, που θα συνδέει Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, η απόφαση των ελληνικών Αρχών το κομμάτι Κρήτη – Αττική να υλοποιηθεί με εθνικούς πόρους και εκτός του πλαισίου του έργου κοινού ενδιαφέροντος, ο Υπουργός απάντησε θετικά, λέγοντας πως το έργο είναι ενιαίο και ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλα τα μέρη.

Σε οκτώ γεωτρήσεις τους επόμενους 24 μήνες 

Ο Υπουργός είπε επίσης, ότι εντός των επόμενων 24 μηνών προγραμματίζονται ακόμα 8 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έξι ερευνητικές και δύο επιβεβαιωτικές. 

 Ο Υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο πού ακριβώς θα γίνουν οι γεωτρήσεις, ωστόσο, είπε πως οι στόχοι έχουν ήδη εντοπιστεί και γίνεται επεξεργασία γύρω από αυτούς.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελικά στάδια αδειοδότησης του τεμαχίου 7. Επιπλέον, τόνισε πως βρίκσεται σε εξέλιξη συζήτηση με Eni και Total για συνεργασία τους και στα υπόλοιπα οικόπεδα που δεν συνεργάζονται.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες τριών Υπουργείων (Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας) σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο για να αποτρέψουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, μια από τις ξένες εταιρείες, σταμάτησε τη συνεργασία της με «Πορθητή» και το προσωπικό του αποχώρησε.  

Home