Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρώτα κατευθυντήριες γραμμές για Διοικητική Φορολογική Συνεργασία

Offsite Team
- 21.09.2020

Πρώτα κατευθυντήριες γραμμές για Διοικητική Φορολογική Συνεργασία

Thumbnail
Τον καταρτισμό των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας ζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών

Τον καταρτισμό των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη Διοικητική Συνεργασία στον Τομέα της Φορολογίας, προτού η Ολομέλεια προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

 

Το θέμα, το οποίο προκαλεί ανησυχίες και επιφυλάξεις στον τομέα της παροχής διεθνών υπηρεσιών, συζητήθηκε εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής, μέλη της οποίας εξέφρασαν την απαρέσκεια τους για το ότι δεν έχουν συμφωνηθεί οι κατευθυντήριες γραμμές προτού ζητηθεί από τη νομοθετική εξουσία η θέσπιση της εναρμονιστικής οδηγίας, που αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με φορολογικές ρυθμίσεις με άλλα κράτη.

 

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε παράβαση των χρονοδιαγραμμάτων μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε ενώπιον σας. Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει από το 2018 είμαστε στο τέλος του 2020 και ακόμα βρίσκουμε θέματα που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε, ενώ όλες οι χώρες έχουν θεσπίσει τη οδηγία», είπε η Λούση Ηροδότου Μούσκου.

 

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, όσο και άλλα μέλη της Επιτροπής είπαν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου αφού υπάρξει η διαβούλευση του Υπουργείου Οικονομικών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική μορφή των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή των προνοιών του νομοσχεδίου. Όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξει νέα διαβούλευση του ΥΠΟΙΚ με όλους τους εμπλεκόμενους την ερχόμενη Παρασκευή επί των κατευθυντήριων γραμμών.  

Η κ. Ηροδότου είπε ακόμη ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου θα γίνει με την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία, καθότι, όπως ανέφερε τα θέματα αυτά δεν είναι στατικά και τυγχάνουν τροποποιήσεων.  

Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και ακολούθως θα το προωθήσουμε, είπε, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής η κ. Ερωτοκρίτου.  

Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Δραστηριοτήτων Διεθνών Επιχειρήσεων (CIBA), εξέφρασε επιφυλάξεις για τα δεδομένα που θα μεταφέρονται ως δυνητικός επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός, φέρνοντας ως παράδειγμα πρόσφατες διαρροές φορολογικών δεδομένων άλλων χωρών σε διεθνή ΜΜΕ. Σημείωσε ότι πρέπει να επανέλθει η διάταξη, βάσει της οποίας ό,τι δεν παραβιάζει την κυπριακή νομοθεσία δεν θα πρέπει να εμπίπτει στα δεδομένα που θα δίδονται σε άλλες φορολογικές αρχές.  

Απαντώντας, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει αποδεκτά όλα τα σχόλια έχουν υποβληθεί από το γραφείο της με γραπτά σημειώματα, ενώ θα υπάρξει και επιπλέον συζητήσεις αναφορικά με την ολοκλήρωση των κατευθυντήριων γραμμών.  

«Δεν διαβιβάζονται δεδομένα ούτε σε οργανισμούς, ούτε σε εταιρείες, αλλά δεδομένα μεταβιβάζονται δεδομένα σε αρμόδιες αρχές», είπε.  

Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου επανέλαβε τις επιφυλάξεις αναφορικά με τη γενικότητα του νομοσχεδίου και για το θέμα του πώς θα ερμηνεύεται από τις παροχείς υπηρεσιών, καθώς θα υπάρχουν και ποινές σε αυτούς που δεν δίνουν πληροφορίες στο Τμήμα Φορολογίας.  

«Η οδηγία είναι γραμμένη με τρόπο που είναι γραμμένη είναι γενικής φύσεως. Πρέπει να υπάρξει επεξήγηση του τι πρέπει να εφαρμόζουμε. Είναι μια οδηγία με κατευθυντήριες γραμμές 34 σελίδες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία για τις κατευθυντήριες γραμμές για να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε.  

Εκ μέρους του ΣΕΛΚ, ο Κώστας Μαρκίδης ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός, προσθέτοντας ότι θέματα που αφορούν άυλα περιουσιακά στοιχεία να εξαιρεθούν από την νομοθεσία, καθότι δεν αποτελούν φορολογικό σχεδιασμό. Αναφέρθηκε και στο θέμα του φόρου χωρητικότητας που εφαρμόζεται στην κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, για το οποίο βουλευτές εξέφρασε ερωτηματικά για το κατά πόσον αυτό θα πρέπει εμπίπτει στην ανταλλαγή στοιχείων, λέγοντας ότι αυτό είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να εξαιρεθεί.  

Έφερε ως παράδειγμα ότι η Ισπανία έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι για όλα τα συστήματα που εγκρίνονται από την ΕΕ δεν θα δίνονται αναφορές, προσθέτοντας ότι ίδιο έκανε το Λουξεμβούργο και η Γερμανία.  

«Αυτό δεν θα είναι το τέλος της Κύπρου ούτε του φορολογικού συστήματος», είπε, σημειώνοντας ότι το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών που έχει δοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς αποτελεί μεταφορά των σχετικών βρετανικών κατευθυντήριων γραμμών.  

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι υπάρχει ενώπιον μας μία οδηγία, η οποία είναι υποχρεωτικής εφαρμογής και ότι το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή της οδηγίας. «Δεν είναι θέμα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το νομοσχέδιο», συμπλήρωσε.  

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως το κόμμα του «δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι η Βουλή πρέπει να ενημερωθεί για τις κατευθυντήριες γραμμές.  

«Δεν έχουμε κατευθυντήριες γραμμές και θέλετε ψηφίζουμε και να πάμε παρακάτω;. Δεν θα ψηφίσουμε. Πρέπει να κατατεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές», είπε.  

Επίσης ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Ευσταθίου εξέφρασε την απαρέσκειά του διότι δεν έχουν κατατεθεί οι κατευθυντήριες γραμμές στα ελληνικά και πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της συζήτησης μεταξύ όλων των επλεκομένων για την ολοκλήρωσή τους.  

Εξάλλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Άγγελος Βότσης είπε πως τα ίδια ζητήματα είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν και πρόσθεσε πως πρέπει να εξεταστεί και να συμφωνηθεί μεταξύ όλων των επλεκόμενων φορέων ποια ζητήματα θα εξαιρεθούν από την υποχρέωσης ενημέρωσης άλλων φορολογικών αρχών.

Home