Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προτάσεις για αλλαγή κριτηρίων για την φοιτητική χορηγία

Της Αγάθης Χατζηκωστή -
24.07.2020

Προτάσεις για αλλαγή κριτηρίων για την φοιτητική χορηγία

Thumbnail
Ποιες είναι οι προτάσεις για διαφοροποίηση - Τι λένε οι βουλευτές

Τροποποιήσεις στο νόμο περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας φαίνεται να έρχονται σύντομα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, καθώς δύο ξεχωριστές προτάσεις θέτουν το θέμα προς συζήτηση. 

Συγκεκριμένα, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις τέθηκαν προτάσεις από  τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκο Τορναρίτη και τον βουλευτή και νέο Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου με την αλλαγή να αφορά την φοιτητική χορηγία με την εξέταση κριτηρίων των περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα της ακίνητης ιδιοκτησίας της οικογένειας. 

Νίκος Τορναρίτης - ΔΗΣΥ 

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Τορναρίτης στην Offsite, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου ώστε κατά την εξέταση των περιουσιακών κριτηρίων για σκοπούς παραχώρησης φοιτητικής χορηγίας, να λαμβάνονται υπόψη, σε σχέση με την εκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, οι τιμές τη πιο πρόσφατης επίσημης εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου. “Η πρόταση αφορά το ενδεχόμενο να γίνονται οι εκτιμήσεις με τις τελευταίες τιμές του κτηματολογίου που είναι πολύ πιο φθηνές από αυτές των προηγούμενων χρόνων για να μπορέσουν να επωφελούνται της χορηγίας περισσότερες οικογένειες και φοιτητές και να μην αποκλείονται”. 

Όπως σημείωσε ο κ. Τορναρίτης η πρόταση κατατέθηκε και είναι σε αναμονή για συζήτηση να στην Επιτροπή Παιδείας, ενώ από συνομιλίες που είχε ο ίδιος με αρμόδιους το θέμα αντιμετωπίζεται πολύ θετικά.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Οικολόγοι 

Από πλευράς του ο κ. Θεοπέμπτου όπως δήλωσε στην Offsite ενέγραψε το θέμα γιατί υπάρχουν προβλήματα και παράπονα από γονείς. “Στόχος της πρότασης είναι να αλλάξει ο νόμος, ώστε κατά τον υπολογισμό της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας που διεκδικεί φοιτητικό επίδομα, η ακίνητη ιδιοκτησία να υπολογίζεται σε τιμές 1.1.2018 αντί σε τιμές 1.1.2013 όπως ισχύει τώρα”

Ωστόσο, όπως δήλωσε καθυστέρησε η πρόταση να πάει στην Επιτροπή για συζήτηση. “Είναι ένα θέμα όπου υπάρχει αρκετό μπέρδεμα στο τι λέει ο νόμος και τι οι εμπλεκόμενοι, δεν είναι ξεκάθαρο. Από πλευράς μου έκανα την πρόταση νόμου γιατί είχα παράπονα από κόσμο και είναι ένα θέμα που ελπίζω ότι θα μπει σύντομα για συζήτηση γιατί επηρεάζει πολλούς. Υπάρχουν προβλήματα με την φοιτητική χορηγία και αντιδρά ο κόσμος. Υπάρχουν φοιτητές που δεν γίνονται δεκτοί και έτσι ζητάμε να αξιολογούνται οι τιμές του 2018 και όχι του 2013. Είναι και κάτι που το ζητούν και οι γονείς. Γνωρίζω ότι υπάρχει και μια υποστήριξη από τα άλλα κόμματα αλλά πρέπει να αρχίσει σύντομα η συζήτηση γιατί θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά”.

Home