Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ: Πρωτοβουλία για συζήτηση θεμάτων της οικονομίας

Offsite Team -
26.06.2019 - 21:53

ΠτΒ: Πρωτοβουλία για συζήτηση θεμάτων της οικονομίας

Thumbnail
“Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα τα θέματα αυτά να τεθούν επί τάπητος”

Παρόλο που η Κύπρος έχει βελτιωθεί αρκετά στον τομέα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση αυτή δεν αντανακλάται στην εικόνα που έχουν φορείς του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στην 58η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

 

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πρόθεσή του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναλάβει πρωτοβουλία, για να συζητηθούν με όλους τους αρμόδιους φορείς και να αναλυθούν τα ζητήματα αυτά που απασχολούν τους λογιστές. «Θα ήθελα λοιπόν να σας καλέσω, εάν και εσείς συμφωνείτε, σε μια συζήτηση διευρυμένης στρογγυλής τραπέζης για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα τα θέματα αυτά να τεθούν επί τάπητος για να αντιμετωπιστούν από όλους μας με σκοπό την εξεύρεση μιας στρατηγικής για αλλαγή της εικόνας αυτής που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Στην ομιλία του υπογράμμισε ακόμα την ενεργή συμμετοχή του ΣΕΛΚ στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για το blockchain στην Κύπρο, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Ιουνίου 2019.

 

Ταυτόχρονα κάλεσε τον ΣΕΛΚ, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα της τεχνολογικής και ψηφιακής προόδου, να επενδύσει στην κατανόηση και στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών προς όφελος της οικονομίας γενικότερα.  

«Πρόκειται, για μια τεράστια πρόκληση, αφού ο ρυθμός των  τεχνολογικών αλλαγών, τα «μεγάλα δεδομένα» (big data όπως είναι ευρέως γνωστά) και ο λογιστικός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο, αποτελούν την αιχμή μιας αλλαγής χωρίς προηγούμενο. Παράλληλα, η τεχνολογία θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για τη διεξαγωγή ενός ελέγχου, καθώς αυτός θα γίνεται αυτοματοποιημένα», σημείωσε.  

Ο ΣΕΛΚ γενικά, αλλά και τα μέλη του, είπε ο κ. Συλλούρης, θα πρέπει να επενδύσουν σε ψηφιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain. «Αυτές οι πρωτοβουλίες σε πολλαπλές τεχνολογίες θα σας εξοπλίσουν κατάλληλα, αυξάνοντας την αξιοπιστία του κλάδου για να αντιμετωπιστούν οι νέοι κίνδυνοι που πιθανόν να ελλοχεύουν. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διαφύλαξη των ψηφιακών δεδομένων», επεσήμανε.  

Την ίδια ώρα σημείωσε πως παρόλο που είναι σαφές ότι οι δεξιότητες λογιστικού και ελεγκτικού ελέγχου χαμηλότερου επιπέδου μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα από την τεχνολογία, οι επιχειρηματικές και οι επικοινωνιακές δεξιότητες εξακολουθούν να είναι κρίσιμες.  

«Ο απαιτούμενος συνδυασμός στηρίζεται σε ένα μείγμα ανθρώπινων πόρων, κεφαλαίου, ενσωματώνοντας εξειδικευμένη τεχνολογία, ψηφιακές δεξιότητες, λογιστικές και ελεγκτικές δεξιότητες, καθώς και επαγγελματικές δεξιότητες όπως επικοινωνία, ηγεσία και μάρκετινγκ», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.  

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο «λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου και επαγγελματία λογιστή», του αείμνηστου Μιχαλάκη Ζαμπέλα, που διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΛΚ την περίοδο 1976-1978.

Home