Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Ανακοίνωσε άλλα 13 έργα στα ορεινά -Ρίχνουν 370 εκ.σε χωριά

Offsite Team -
21.03.2022 - 14:08

ΠτΔ: Ανακοίνωσε άλλα 13 έργα στα ορεινά -Ρίχνουν 370 εκ.σε χωριά

Ο Πρόεδρος έδωσε στην ομιλία του προφίλ των νέων έργων

Στην  αναζωογόνηση των ορεινών  και την ανάδειξη τους σε ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες  στοχεύουν τα νέα στεγαστικά σχέδια που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα σύμφωνα με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών περιλαμβάνει: 

Tη συμπερίληψη των ορεινών κοινοτήτων των Επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και των υπολοίπων της Επαρχίας Λεμεσού στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Εξυπακούεται και της Λευκωσίας.  

Ως γνωστόν η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξής των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, θα αποτελούσε το πιλοτικό σκέλος μίας ευρύτερης πολιτικής που με την πιο πάνω απόφαση καλύπτει πλέον, όλες τις επαρχίες.

2. Η θέσπιση της αρχής της ορεινότητας και της πολιτικής ορεινών περιοχών.

3.Η νέα Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, η οποία αποτελεί τον επιτελικό χωροταξικό σχεδιασμό.

4. Η αναγνώρισή της οικοτεχνίας ως κλάδου δευτερογενούς παραγωγής.

5.Ο προσδιορισμός ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας επισκέψιμων - πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

6Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «μια από τις δράσεις, της στρατηγικής για ανάπτυξη του αγροτουρισμού, για τον οποίο ειδικότερη αναφορά, θα κάνει ο Υφυπουργός Τουρισμού ο οποίος δεν παρίσταται σήμερα λόγω απουσίας του στη Σουηδία.

Απλώς να αναφέρω ότι στο Πρόγραμμα Κύπρος το Αύριο προβλέπονται τέσσερα σχέδια τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στη επιδιωκόμενη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων από πλευράς αγροτουρισμού. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος και τη σημασία της επισκεψιμότητας που θα αποκτήσουν μέσα από τις διάφορες πολιτικές και δράσεις οι ορεινές κοινότητες».

Οι εν λόγω δράσεις θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, καθώς έχουν ως στόχο τόσο τον καθορισμό του πλαισίου αρχών και τους γενικούς στόχους της ορεινής πολιτικής όσο και τον εμπλουτισμό του ιδιότυπου τουριστικού προϊόντος Τροόδους, την προαγωγή εναλλακτικών μορφών αγροτικής δραστηριότητας και την αύξηση της επισκεψιμότητας. 

Όσον αφορά έργα αναπτυξιακής υφής αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν ή να αρχίσουν να υλοποιούνται τα ακόλουθα:

 

1. Προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή ελικοδρομίου στη Λινού για κάλυψη αναγκών πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης.

2.  Προκήρυξη διαγωνισμού για δημιουργία Περιφερειακής Λαϊκής Αγορά Καρβουνά.

3.  Έναρξη λειτουργίας, από σήμερα μάλιστα, Σταθμού Ασθενοφόρων στον Κάμπο.

4.  Ενίσχυση του Σταθμού Ασθενοφόρων στον Πεδουλά.

5.Επίσπευση διαδικασιών για τη δημιουργία Βιοτεχνικής Περιοχής Τροόδους στη Λινού.

6.Δημιουργία παραρτήματος του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στις Πλάτρες.

7 Εκπόνηση μελέτης για δημιουργία τρίτης ανηφορικής λωρίδας μεταξύ Γεράσας - Καλού Χωριού. Σημειώνεται πως ήδη έχει προωθηθεί η υλοποίηση  σχετικών βελτιωτικών έργων.

8+9.Προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω της μεθόδου BOT, για την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου υψηλού αθλητισμού «Γλαύκος Κληρίδης» στον  Αγρό και δημιουργία Προπονητικού Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού στον Πρόδρομο.

10.Λειτουργία Κλάδου Γεωπονίας στο Λύκειο Σολέας που λόγω του επιδειχθέντος ενδιαφέροντος από μαθητές ευελπιστώ ότι θα αρχίσει από το επόμενο σχολικό έτος.

11.Όσον αφορά το Νοσοκομείο Τροόδους, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν τα έργα της Πνευμονολογικής Κλινικής και αναβάθμισης των πρώτων βοηθειών. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, «βρισκόμαστε προς το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας θα στελεχωθούν κατά τέτοιο τρόπο που πραγματικά το Νοσοκομείο Τροόδους να αποτελεί ένα περιφερειακό νοσοκομείο των ορεινών κοινοτήτων».

12. Προκήρυξη διαγωνισμού για δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Πεδουλά, ύστερα από τις πολλές περιπέτειες που είχαμε όσον αφορά την εξεύρεση κατάλληλου χώρου. Έχει εξευρεθεί και προχωρούμε ώστε να υλοποιηθεί και αυτός ο στόχος.13. Προκήρυξη διαγωνισμού για ανέγερση νέου Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας.  

Εισοδηματική πολιτική

Αναλύοντας την εισοδηματική πολιτική ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα εξής:

τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώσαμε μια σειρά στεγαστικών σχεδίων με στόχο να δώσουμε ουσιαστική ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές των εν λόγω περιοχών, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 εντάχθηκαν και νέες κοινότητες στα σχέδια, διευρύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους δυνητικά δικαιούχους.  

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί αιτήσεις για απόκτηση στέγης ύψους €20 εκατομμυρίων, ενώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εκκρεμουσών αιτήσεων, η συνολική οικονομική στήριξη αναμένεται να υπερβεί τα €25 εκατομμύρια.

 

Την ίδια στιγμή, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων, διαπιστώσεων κάποιων μειονεκτημάτων της αρχικά εξαγγελθείσας πολιτικής, και εισηγήσεων από τις τοπικές Αρχές, οργανωμένα σύνολα, αλλά και πολίτες, διαφάνηκε η ανάγκη τροποποίησης των σχεδίων, ούτως ώστε να καταστούν  ακόμη πιο ελκυστικά και ευέλικτα για περαιτέρω προσέλκυση ενδιαφέροντος για μόνιμη διαμονή ή και δραστηριοποίηση, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε ανταπόκριση, των εν λόγων εισηγήσεων, αλλά και του έμπρακτου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης, αποφασίστηκε:

 

ØΑύξηση τόσο στο  όριο της οικονομικής ενίσχυσης προς όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία όσο και στο όριο των εισοδηματικών κριτηρίων, διευρύνοντας περαιτέρω τον αριθμό των δικαιούχων. 

 

Ø Αναθεώρηση των κριτηρίων ένταξης στα σχέδια, με συνακόλουθο την αύξηση του αριθμού των κοινοτήτων οι κάτοικοι των οποίων δύνανται να επωφεληθούν, οι οποίες πλέον ανέρχονται στις 277.  

ØΈνταξη στα σχέδια πρόσθετων ακριτικών περιοχών, τόσο σε Δήμους όσο και στην Πύλα. Αναφέρομαι στις ακριτικές μας περιοχές, οι οποίες διευρύνονται ώστε να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της πολιτικής.  

Επιπλέον, με στόχο να καλυφθούν αμέσως όλες οι αιτήσεις που θα παραληφθούν, ο σχετικός προϋπολογισμός, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έχει τριπλασιαστεί, και πλέον ανέρχεται στα €15 εκατομμύρια.  

Όσον αφορά το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στήριξης κατοίκων που διαμένουν σε ορεινές κοινότητες με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, αλλά και την παραχώρηση εκτάκτου βοηθήματος, λεπτομέρειες θα αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών

 

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε η αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού του υψόμετρου με αποτέλεσμα να επωφελούνται 119 κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 25.000 κατοίκων.  

Παράλληλα, αποφασίστηκε η αλλαγή των κριτηρίων για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε απομακρυσμένες κοινότητες – εξαρτιόταν δηλαδή από την απόσταση από το κέντρο των μητροπολιτικών Δήμων -  με συνακόλουθο να επωφελούνται 130 κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 27.000 κατοίκων.  

O Πρόεδρος αποκάλυψε ότι σύντομα να ανακοινωθούν, όπως η Αναθεώρηση της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της περιοχής Τηλλυρίας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο πως το ποσό που προϋπολογίστηκε να δαπανηθεί για την τριετία 2022 – 2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, υπερβαίνει τα €370 εκατομμύρια. Ποσό, το οποίο είναι αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση  με την προηγούμενη τριετία 2019-2021»

Στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνονταΙ σημαντικότατα έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων. Αναφέρομαι σε έργα που αφορούν τον δρόμο Λεμεσού – Σαΐτα, τους αυτοκινητόδρομους Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς,  Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου και τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος είπε: «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που είναι η πρώτη φορά που χαράσσεται από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από τα σχέδια να δώσουμε πραγματική στήριξη στις ορεινές, στις απομακρυσμένες, στις δεινοπαθούσες περιοχές, ώστε όχι μόνο να αποτρέψουμε την αποψίλωση τους, αλλά και να προσδώσουμε περαιτέρω δυναμική στις οικονομικές, κοινωνικές, αγροτικές, τουριστικές και πολιτιστικές προοπτικές ανάπτυξης τους».

Home