Σ. Περδίος: Αύξηση αεροπορικών θέσεων απο τον Σεπτέμβριο

Σ. Περδίος: Αύξηση αεροπορικών θέσεων απο τον Σεπτέμβριο

"Είμαστε ευχαριστημένοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα όσον αφορά τις αφίξεις"

Κρίσιμος θα είναι ο επόμενος μήνας για τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, ο οποίος ανέφερε πως αναμένει να πληροφορηθεί εντός Σεπτεμβρίου πόσο θα αυξηθούν οι αεροπορικές θέσεις που διατίθενται για την Κύπρο, αλλά και κατά πόσο είχαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη γερμανική αγορά.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από το Υπουργικό, στο Τρόοδος, ο κ. Περδίος εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, συνέστησε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συνεχής και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού με δεκαετή ορίζοντα, ενώ ήδη έχει καταρτιστεί το επιχειρησιακό πλάνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουριστικές αφίξεις μετά από το Υπουργικό, ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «από την αρχή της χρονιάς λέγαμε ότι αν καταλήξουμε πάνω κάτω στις ίδιες αφίξεις με τις περσινές ως Υφυπουργείο, σίγουρα θα είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς».

Όντως, είπε, «έχετε δίκαιο ήταν πάρα πολύ καλές οι αφίξεις του Ιουλίου», προσθέτοντας ότι σε σύνολο η χρονιά είμαστε ελαφρώς πίσω από τις περσινές. Εμείς περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είμαστε όντως ελαφρώς πίσω. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι θα είμαστε κάπου εκεί κοντά με τα περσινά δεδομένα το οποίο αποτελεί επίτευγμα για την Κύπρο, διότι προερχόμαστε από δύο – τρεις χρονιές ρεκόρ.

«Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν για κάποιους άλλους λόγους αυτή η αύξηση, φαίνεται όμως ότι διατηρούμε τα κεκτημένα», ανέφερε ο κ. Περδίος, σημειώνοντας ότι «για εμάς ήταν το πρώτο ζητούμενο για τη φετινή χρονιά. Πολύ σημαντικό». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «όπως έχω ξαναπεί χρειάζεται ευρύτερα προβληματισμός όλων μας για συγκεκριμένες αγορές».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού συνέχισε, λέγοντας ότι «νοιώθω ότι η ρωσική αγορά περνάει μια δυσκολία λόγω του ανταγωνισμού που έχουμε από άλλες χώρες». Αναμένουμε, είπε, ότι και η βρετανική (αγορά) θα αντιμετωπίσει και εκείνη τα δικά της προβλήματα όταν γίνει το Brexit, «οπότε πρέπει να βλέπουμε το νόμισμα και από τις δύο πλευρές».

Ναι, σημείωσε ο κ. Περδίος, «είμαστε ευχαριστημένοι με τα μέχρι τώρα δεδομένα όσον αφορά τις αφίξεις – επαναλαμβάνω - από εκεί και πέρα, συνεχής προβληματισμός, συνεχής προσπάθεια για ανάπτυξη και άλλων αγορών, οι οποίες θα βοηθήσουν και τα εισοδήματα της χώρας μας από τον τουρισμό διότι σε εκείνο το στατιστικό μέρος είμαστε περίπου 5% πίσω από πέρσι».  Δηλαδή, διευκρίνισε, «ναι, μπορεί οι αφίξεις μας να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα όμως τα έσοδα δείχνουν μια πτώση της τάξης του 5%».

Σε ερώτηση αν αυτή η αναθεώρηση των ξένων αγορών περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό που ετοιμάζεται απάντησε ότι «βεβαίως θα συμπεριλαμβάνεται», προσθέτοντας ότι αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Περδίος διευκρίνισε ότι στην ολότητα της η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά το Υφυπουργείο επέλεξε να δημοσιοποιήσει κάποια αποσπάσματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς ώστε να μην μείνουμε μέχρι το τέλος του χρόνου χωρίς ενημέρωση προς τους τουριστικούς φορείς.

Τις αγορές, είπε, «τις έχουμε ανακοινώσει δεν έχει αλλάξει κάτι από το Φεβρουάριο, έκτοτε όμως αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ολοκληρώνοντας τον κύκλο συνομιλιών που είχαμε με όλους τους φορείς του τουρισμού στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καταστρώσαμε και το επιχειρησιακό πλάνο της δεκαετίας με συγκεκριμένη στόχευση ανά έτος». Οπως είπε, το πλάνο το οποίο αποτελεί μέρος της ολιστικής τουριστικής στρατηγικής, έχει δοθεί σε όλα τα Υπουργεία και αναμένεται μέχρι το τέλος Αυγούστου το Υφυπουργείο να έχει όλες τις απόψεις.

«Ευελπιστώ θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην βελτίωση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος για να βοηθηθεί και το ρεύμα τουριστών από το εξωτερικό», είπε.  

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο απάντησε ότι εδώ και έξι μήνες το Υφυπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με την Hermes γι αυτό το ζήτημα. «Έχουμε κάνει πάρα πολλά ταξίδια μαζί, έχουμε δει πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες όχι μόνο τουριστικούς πράκτορες».

Ανεξάρτητα από το επιχειρησιακό πλάνο και τα χρονοδιαγράμματα το ζήτημα αυτό ήταν για εμάς κρισιμότατο, είπε.  Ήταν κάτι για το οποίο μπορούσαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις από νωρίς και αυτό έπραξε το Υφυπουργείο σε συνεννόηση με την Hermes, εξήγησε.

«Θεωρώ ότι με βάση το τι έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες από την Hermes, έχουν καρποφορήσει αυτές οι προσπάθειες, νοιώθει η Hermes ότι θα έχουμε μια μικρή αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για το 2020», είπε, προσθέτοντας ότι «θα μας ενημερώσουν και αυτοί προς το τέλος του Σεπτεμβρίου για τι ακριβώς μιλούν».

Το σημαντικό, σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, «είναι ότι πρόκειται για αυξημένες θέσεις». «Σε μας εναπόκειται να πείσουμε τους τουριστικούς πράκτορες να κλείσουν πακέτα πάνω σε αυτές τις θέσεις», είπε.

Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς, οι οποίες, όπως είπε, ήταν έντονες. Οι τελικές αποφάσεις για δρομολόγια θα ληφθούν από τη Γερμανία τις επόμενες εβδομάδες, «άρα και εκεί νοιώθω ότι θα έχουμε νεότερα μέσα στο Σεπτέμβριο», είπε, σημειώνοντας ότι «ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος και θα ενημερωθείτε για τα πάντα όσον αφορά πτήσεις για το 2020».

Home