Σε μια βδομάδα ξεκινά για την Τουρκία το δεύτερο γεωτρύπανό

Σε μια βδομάδα ξεκινά για την Τουρκία το δεύτερο γεωτρύπανό

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο το πρόγραμμά μας»

Μέσα σε μία βδομάδα θα πάρει το δρόμο για την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο DeapSea-1 που αγόρασε η Άγκυρα δήλωσε στο τουρκικό κανάλι  Α Χαμπέρ ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. 

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η γεώτρηση στο Αλάνια 1 από τον Πορθητή συνεχίζεται και βρίσκονται περίπου αυτή τη στιγμή στα 3400 μέτρα. “Μέσα σε λίγους μήνες ελπίζουμε να πάρουμε αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Για την γεώτρηση του αμερικανικού Rowan Norway είπε ότι «αρχίζει και εκείνη η γεώτρηση μέσα σε μια βδομάδα». «Το πλοίο ήρθε, πήγε στην περιοχή της γεώτρησης. Η γεώτρηση θα είναι στα ρηχά νερά, στην Μερσίνα στα ανοιχτά του Ερντέμ. Σε απόσταση  19 -20 μίλια υπάρχει και άλλη γεώτρησή μας», ανέφερε.

Για το δεύτερο γεωτρύπανο DeapSea 1 που αγοράζει η Τουρκία, ανέφερε ότι «μέσα σε μια βδομάδα θα ξεκινήσει να έρχεται (στην Τουρκία). Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε και τα δύο πλοία μας να κάνουν από δύο γεωτρήσεις, τουλάχιστον το χρόνο”, ανέφερε.

Για το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι  αυτή τη στιγμή συνεχίζει έρευνες νοτίως της Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει κάποιες «παρενοχλήσεις» στον Πορθητή, ωστόσο είπε ότι τώρα συνοδεύεται από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας και δεν τίθεται θέμα νέας παρενόχλησης.

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος Υπουργός είπε «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες και προσπαθούν να επιφέρουν τετελεσμένα», ενώ πρόσθεσε ότι «η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας θα συνεχίσει τις εργασίες που έχει εξαγγείλει είτε στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων της ιδίας είτε στο πλαίσιο της αδειοδότησης που έχει πάρει από την ‘τδβκ’. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο το πρόγραμμά μας», ανέφερε. 

Για τον Turkish Stream, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι ο αγωγός θα πάει στην Ευρώπη όπως είχε προγραμματιστεί από την αρχή μέσω Τουρκίας. «Εδώ από ότι γνωρίζω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Βουλγαρία και την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση», ανέφερε. 

 

Home