Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΔΕΟΚ: Αυτές είναι οι εισηγήσεις για επανεκκίνηση

Offsite Team
- 22.04.2020

ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΔΕΟΚ: Αυτές είναι οι εισηγήσεις για επανεκκίνηση

Thumbnail
Τις μετέφεραν στο ΥΠΟΙΚ

Τις εισηγήσεις τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετέφεραν προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών οι ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ενόψει και των αποφάσεων που αναμένεται να παρθούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Είχε προηγηθεί την Τρίτη σειρά από συσκέψεις με συντεχνίες, εργοδοτικές οργανώσεις και παραγωγικούς φορείς στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι την Τετάρτη έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα τομέων της οικονομίας, ενώ είπε ότι η συντεχνία θα στείλει το Σαββατοκύριακο γραπτώς τις εισηγήσεις της, τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Είπε ακόμη ότι δίνεται προτεραιότητα στον κλάδο των κατασκευών και των παρεμφερών αναπτύξεων που σχετίζονται με την οικοδομική βιομηχανία, με την ΣΕΚ να ζητά να τηρηθούν οι κανόνες ασφάλειας, υγείας και υγιεινής και να διασφαλιστεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους αναστάληκε η λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα της οικονομίας.  

Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει ενίσχυση των επιθεωρήσεων, ώστε να εφαρμόζεται σωστά το πλαίσιο και η λειτουργία των εργασιακών σχέσεων, αλλά και θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στα εργοτάξια, είπε.  

«Είμαστε θετικοί στην επαναλειτουργία της οικονομίας υπό προϋποθέσεις» συνέχισε ο κ. Μάτσας, λέγοντας πως τον τελικό λόγο τον έχουν οι επιδημιολόγοι. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη παροχής μέτρων αυτοπροστασίας, αλλά και στην κατοχύρωση του εργασιακού πλαισίου των εργαζομένων και στο να μην υπάρξουν απολύσεις.  

Όσον αφορά την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, που επίσης εξετάζεται από την Κυβέρνηση, ο κ. Μάτσας είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και εκεί τα μέτρα ασφάλειας και να αποτραπεί ο συνωστισμός, που ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπρόσθετους κινδύνους.  

Ο κ. Μάτσας είπε εξάλλου ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως και ένα «Σχέδιο Β» για να διατηρηθούν κάποιες συμπληρωματικές δυνατότητες της οικονομίας σε περίπτωση που επανέλθει το πρόβλημα, βραχυπρόθεσμα ή τον ερχόμενο χειμώνα.  

Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να επανέλθει τις επόμενες ημέρες για να συζητηθούν οι εισηγήσεις πιο συγκεκριμένα, πιθανόν στο πλαίσιο νέας τηλεδιάσκεψης. Είναι μια συγκροτημένη προσπάθεια, η οποία έχει την ανάλογη στόχευση, είπε ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι λειτουργεί η συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ώστε να αποφασιστούν μέτρα που είναι ισορροπημένα και ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες.  

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε από την πλευρά του ότι βασικό κριτήριο της επανεκκίνησης της οικονομίας θα πρέπει να είναι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και ελεγχόμενα.  

Ο κόσμος είναι αγχωμένος λόγω του περιορισμού στα σπίτια και η επάνοδος δεν είναι απλή διαδικασία, είπε ενώ ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες, αλλά και πρωτόκολλα ώστε να αντιμετωπίζονται τα κρούσματα που ενδεχομένως να προκύψουν μετά την επανεκκίνηση.  

«Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα δίνουμε μεγάλη σημασία στην επανεκκίνηση, αλλά μέσα από την προστασία και των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων» δήλωσε ο κ. Κυρίτσης στο ΚΥΠΕ.  

Ζήτησε ακόμη «το κριτήριο της επανεκκίνησης να μην είναι αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά και άλλα δεδομένα» λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η προστασία της υγείας του κόσμου.  

Παράλληλα είπε ότι ο ρόλος των συντεχνιών είναι «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από πιθανές αυθαιρεσίες από τους εργοδότες, για να μην αξιοποιηθεί η κρίση αυτή στη διαδικασία της επανεκκίνησης ως εργαλείο για κάποιους, για να επιτεθούν στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων». 

 

Είπε ότι η ΠΕΟ θα είναι σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας για να συνδράμει στη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να επανέρθει το ΥΠΟΙΚ με πιο συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τις συντεχνίες.  

Ο κ. Κυρίτσης είπε ακόμη ότι τονίστηκε από την πλευρά της ΠΕΟ πως πρέπει να υπάρξει επίμονος έλεγχος στην εφαρμογή των διαδικασιών και ων πρωτοκόλλων, ενώ και το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας «που μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία» πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο των χώρων εργασίας, ώστε να επιβεβαιώνουν ότι έχει εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας.  

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έθεσαν κατά την τηλεδιάσκεψη θέματα που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών, ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης τομέων της οικονομίας. Πρόθεση της Κυβέρνησης, συνέχισε, είναι να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου με τον κατασκευαστικό τομέα και στα μέσα Μαΐου να ακολουθήσουν επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.  

«Θέση της ΔΕΟΚ είναι ότι πρέπει να καταρτιστεί κάποιο πρωτόκολλο, το οποίο να εφαρμόζεται οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις και να καθορίζει επακριβώς και με πάσα λεπτομέρεια τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας» είπε.  

Εξάλλου, πρότεινε εκ μέρους της ΔΕΟΚ την επιβολή εξώδικου προστίμου στην περίπτωση που δεν συμμορφώνεται κάποιος εργοδότης με τα μέτρα, ενώ ζήτησε τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού. «Θεωρούμε ότι ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να ενισχυθεί και από την Αστυνομία» καθώς το Υπουργείο Εργασίας δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και στελέχωση για να επιθεωρήσει αποτελεσματικά όλους τους χώρους» είπε.  

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές υγείας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επάρκεια στην περίπτωση που υπάρξουν αυξημένα κρούσματα και ζήτησε επέκταση του προγράμματος ελέγχων για τον COVID-19 στους εργοδοτούμενους των επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν.  

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν απόλυτα σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα «για να μην προχωρήσουν οι εργοδότες σε καμία περίπτωση σε μονομερείς ενέργειες και απολύσεις προσωπικού». Πρέπει να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, για να μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα και όταν θα επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς να είναι σε θέση οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, ανέφερε.  

Είπε τέλος ότι ζητήθηκε από την ΔΕΟΚ να υπάρχει μια ρήτρα στα προγράμματα επιδότησης που να απαγορεύει ρητά σε επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο ωφελούνται με κρατικές επιδοτήσεις να προχωρούν στην απόλυση οποιουδήποτε εργαζόμενου, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ

Home