Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Social card: Αρχή με μετανάστες και μετά σε λήπτες ΕΕΕ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.07.2022 - 06:00

Social card: Αρχή με μετανάστες και μετά σε λήπτες ΕΕΕ

Εξελίξεις τον Αύγουστο - Λεπτομέρειες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σύστημα ελέγχου των αιτητών ασύλου μέσω ειδικής κάρτας ετοιμάζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Το εγχείρημα που είναι άκρως σημαντικό θα δώσει την ευχέρεια στο Υφυπουργείο να γνωρίζει ποιοι δικαιούνται επιδόματος και ποιοι καταχρώνται την οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Το εν λόγω σύστημα που ονομάζεται social card θα εφαρμοστεί σύντομα στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite News αυτή τη στιγμή λήπτες επιδομάτων είναι  6.500 αιτητές ασύλου. Με το νέο σύστημα οι αιτητές θα κατέχουν την social card και η αρμόδια Αρχή θα ελέγχει εάν πρέπει να συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος ή εάν για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να τους αποκοπούν.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μετανάστες δηλώνουν ψεύτικες διευθύνσεις για επιδόματα<<<<

Το νέο σύστημα θα είναι εναρμονισμένο με το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα και προτού οι αιτητές εγκαταλείψουν το Κέντρο η κάρτα θα ενεργοποιείται. Η εξασφάλιση του επιδόματος ποσού 260 ευρώ προϋποθέτει ότι όλοι οι αιτητές θα πρέπει να εγγραφούν στις  Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κάτι που θα ελέγχεται μέσω της κάρτας. Παράλληλα, εάν η κάρτα διαθέτει αδικαιολόγητο ποσό εκταμίευσης τότε θα γίνεται έλεγχος και ενδέχεται να αποκόπτεται το επίδομα.

Όπως πληροφορούμαστε, στόχος του Υφυπουργείου είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταβολή επιδομάτων αλλά και η αποτροπή της αδήλωτης εργασίας. Ακόμα μέσω του πρωτοποριακού αυτού ελέγχου θα αποτρέπεται και η εκμετάλλευση των αιτητών στο χώρο εργασίας.

Εντός του επόμενου μηνός θα γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την Κεντρική Τράπεζα και άλλους φορείς ώστε να δουλέψει η social card. Εξάλλου, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι εάν το νέο σύστημα δουλέψει θα γίνει παρόμοιο εγχείρημα και για τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Home