Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στα 91 εκ. € οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική πολιτική

Offsite Team -
21.09.2021 - 16:04

Στα 91 εκ. € οι δαπάνες του κράτους για την προσφυγική πολιτική

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλυσε την πολιτική του κράτους στη Βουλή

Τα ζητήματα που απασχολούν τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους, συζητήθηκαν από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο οποίος ανέλυσε την πολιτική του κράτους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε πως παρά την κρίση και την πανδημία οι δαπάνες είναι αυξημένες, και αναφερόμενος σε πραγματικούς αριθμούς είπε πως από τα 52 εκ ευρώ που ήταν οι δαπάνες το 2017, φέτος θα φτάσουν στα 91 εκ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως σε αυτή την πρώτη συνεδρία με την Επιτροπή εξήγησε στους Βουλευτές, τόσο το θέμα της υφιστάμενης και ακολουθούμενης πολιτικής, όσον αφορά και τα διάφορα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος.

 

Όπως είπε, αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε εκ νέου, λόγω της πανδημίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι δαπάνες είναι σημαντικά εκ νέου αυξημένες ιδιαίτερα όσον αφορά και την προσφυγική πολιτική και κυρίως την αναπτυξιακή δραστηριότητα και τις επιχορηγήσεις όσον αφορά τα θέματα της στεγαστικής προσφυγικής πολιτικής.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Αυτό, σημείωσε, γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική, ότι την περίοδο της κρίσης δεν αναστέλλονται τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, αλλά αντίθετα ενισχύονται, καθώς με αυτό τον τρόπο δίνονται λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, μειώνεται η ανεργία και βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο.  

Ο κ. Νουρής αναφερόμενος σε πραγματικούς αριθμούς είπε ότι οι δαπάνες, ενώ το 2017 ήταν 52 εκ. ευρώ, το 2021 θα φτάσουν τα 91 εκ. ευρώ και σε αυτά θα προστεθούν και άλλα 6.7 εκ. ευρώ που αφορούν τα πρόσθετα στεγαστικά σχέδια, τα οποία εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου από το Υπουργείο Εσωτερικών και στα οποία και οι πρόσφυγες είναι δικαιούχοι.  

Πέραν τούτων, συνέχισε, κατά την συνεδρία ανέλυσε και συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν, θέματα ιδιοκτησιών, θέματα των πιστοποιητικών μίσθωσης σε μια προσπάθεια να δούμε πώς μπορούμε να εξεύρουμε λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα.  

Ενημέρωσε πρόσθετα ότι «έγινε εκτενέστατη αναφορά και στα θέματα των συνοικισμών αυτοστέγασης αλλά και στους κυβερνητικούς οικισμούς, σε όλα όσα η κυβέρνηση προβαίνει αναφορικά με τις βελτιωτικές εργασίες, σε πόσα κτηριακά συγκροτήματα προβαίνουμε σε συγκεκριμένες εργασίες βελτίωσης και βεβαίως σε ποιες άλλες πρόσθετες εργασίες και δαπάνες επιχορηγούμε για τη βελτίωση των συγκεκριμένων οικισμών». 

Τόνισε πως η Κυβέρνηση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λόγω της πανδημίας, είναι δίπλα και έμπρακτα στον προσφυγικό κόσμο και «βεβαίως συνεχίζουμε μέσα από τον διάλογο να προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτές τις πολιτικές γιατί  αναγνωρίζουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό και χαίρομαι γιατί σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα έχουμε την ίδια άποψη και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα».  

Καταλήγοντας, ο κ. Νουρής είπε πως άλλες ήταν οι ανάγκες των προσφύγων το 1974, άλλες είναι οι ανάγκες των προσφύγων σήμερα «και με αυτόν τον φακό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα που οι πρόσφυγές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και ακριβώς θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε πως πρέπει από κοινού να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις γιατί μέχρι και σήμερα ο προσφυγικός κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενες ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα βλέπει με αγανάκτηση και οργή να λεηλατούνται περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Αναφέρθηκε στην ενημέρωση από τον κ. Νουρή για την αύξηση των κρατικών δαπανών για την προσφυγική πολιτική από τα 52 εκατομμύρια το 2017, σε 91 εκατομμύρια το 2021, καθώς και για την έγκαιρη εξέταση των αιτήσεων για τα στεγαστικά προγράμματα. Όμως, πρόσθεσε, η προσφυγική πολιτική του κράτους χρειάζεται αλλαγές και ανανέωση, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται η μεταρρύθμιση της προσφυγικής πολιτικής, που να περιλαμβάνει την κάλυψη της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, τη στεγαστική πολιτική, τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών και ένα πλάνο ποιοτικής αναβάθμισης των προσφυγικών συνοικισμών. 

 

Τόνισε πως ο προσφυγικός κόσμος απαιτεί μια σωστή λύση του Κυπριακού και αποκατάσταση των δίκαιων και των δικαιωμάτων του καθώς και απαιτεί ισότιμη κατανομή των βαρών και αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ώστε να παραμείνει ένας ζωντανός φορέας που να συντηρεί τις ρίζες μας.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να στηρίξει την εκτελεστική εξουσία ώστε να προχωρήσει στην έμπρακτη στήριξη των προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς για τις στεγαστικές τους ανάγκες. Αυτό, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών, την επιδότηση για αγορά ακινήτου, την εξεύρεση τρόπου ώστε ανέγερση σε τ/κ περιουσία να έχει αντίκρισμα στην τράπεζα για δανειοδότηση.  

Η ΔΗΠΑ στηρίζει επίσης την επαναφορά μεγαλύτερων ποσών για τα δύο στεγαστικά σχέδια που είναι σε ισχύ για αγορά και ανέγερση οικίας, ολοκλήρωση της εγκεκριμένης διαδικασίας διαχωρισμού και παραχώρησης κυβερνητικών οικοπέδων και οικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στους ήδη εγκριθέντες εκτοπισθέντες και περαιτέρω ενίσχυση των σχεδίων της υπηρεσίας μερίμνης και αποκατάστασης εκτοπισθέντων.

ΚΥΠΕ

Home