Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στη μάχη για μια θέση στο Δημόσιο σήμερα 3,787 υποψήφιοι

Του Σωτήρη Νικηφόρου -
31.10.2020

Στη μάχη για μια θέση στο Δημόσιο σήμερα 3,787 υποψήφιοι

Thumbnail
Με μάσκες και μέτρα προστασίας σήμερα οι Κυβερνητικές εξετάσεις - Όλες οι πληροφορίες

Στην μάχη των κυβερνητικών εξετάσεων για μια θέση στη Δημόσια Υπηρεσία ρίχνονται σήμερα Σάββατο 3.787 υποψήφιοι. 

Η σημερινή γραπτή εξέταση αφορά θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου και για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών.

Όσον αφορά τις εξετάσεις για τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου και για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν (επιστημονικές θέσεις) θα παρακαθίσουν 5.505 υποψήφιοι. Η συγκεκριμένη εξέταση θα γίνει στις 14/11. Συνολικά δηλαδή έχουν υποβληθεί 9.292 αιτήσεις. Οι αιτήσεις είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρσι που είχαμε 7,771 αιτήσεις. 

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χανδριώτης δηλώνει στην offsite ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό. Τονίζουμε ότι σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία προ ημερών, όλοι οι υποψήφιοι αλλά και οι επιτηρητές θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα κατά την ώρα της εξέτασης και να τηρούν τα σχετικά διατάγματα.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Χανδριώτης, για αποφυγή συνωστισμού, η εξέταση θα γίνει σε 22 εξεταστικά κέντρα (σχολεία) σε όλες τις πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα: 10 κέντρα στη Λευκωσία, 4 στη Λεμεσό και 4 στη Λάρνακα και από 2 σε ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και Πάφο.

Ο κ. Χανδριώτης τόνισε ότι σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μόνο 12 άτομα συν ο ένας επιτηρητής για αποφυγή συνωστισμού. 

Τι περιλαμβάνει η εξέταση

Η Γραπτή Εξέταση θα είναι εξέταση ικανοτήτων αποτελούμενη από τρία θέματα, διάρκειας 40 λεπτών το καθένα. Κάθε θέμα της εξέτασης αξιολογεί μια από τις εξής τρεις ικανότητες, ως ακολούθως:

  • Θέμα 1: Αριθμητική Ικανότητα
  • Θέμα 2: Αφαιρετική Ικανότητα
  • Θέμα 3: Λεκτική Ικανότητα

Κάθε θέμα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής με πέντε (5) επιλογές απάντησης. Στόχος της εξέτασης ικανοτήτων είναι να αξιολογήσει την ικανότητα των υποψηφίων να λύνουν προβλήματα, γρήγορα και ορθά, συνδυάζοντας πληροφορίες (οπτικές, αριθμητικές ή γλωσσικές) που τους δίνονται. 

Θέμα 1: Αριθμητική Ικανότητα

Το πρώτο θέμα, το τεστ αριθμητικού συλλογισμού, επίσης γνωστό ως τεστ αριθμητικής ικανότητας ή τεστ ποσοτικού συλλογισμού, αξιολογεί την ικανότητα του ατόμου να συλλογίζεται με αριθμούς και να αξιοποιεί σημαντικές μαθηματικές έννοιες. Σε αυτό το μέρος ο υποψήφιος καλείται να λύσει προβλήματα πρακτικής αριθμητικής, προβλήματα με κλάσματα, ποσοστά, ακολουθίες αριθμών κ.ά.

Θέμα 2: Αφαιρετική Ικανότητα

Το δεύτερο θέμα της εξέτασης αξιολογεί την ικανότητα αφαιρετικού συλλογισμού (χρήση επαγωγικής σκέψης) του υποψηφίου. Σε αυτό το θέμα της εξέτασης ο υποψήφιος καλείται να λύσει προβλήματα που απαιτούν εύρεση γενικεύσεων, όπως είναι τα πρότυπα ή οι ιδιότητες που μοιράζονται μια ποικιλία συγκεκριμένων στοιχείων ή σχημάτων.

Θέμα 3: Λεκτική Ικανότητα

Το τρίτο θέμα της εξέτασης αξιολογεί την ικανότητα του εξεταζόμενου να κατανοεί λεκτικές πληροφορίες (λέξεις, έννοιες, μικρά κείμενα) και βάσει αυτών να προβαίνει σε λογικούς συλλογισμούς.  

Επιτυχών θα θεωρείται όποιος συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και στο καθένα από τα θέματα 40% τουλάχιστον. Επίσης, οι βαθμολογίες των επιτυχόντων θα υπόκεινται σε περαιτέρω στατιστική επεξεργασία και η τελική βαθμολογία που θα δοθεί από την Υπηρεσία Εξετάσεων θα είναι σε τρία δεκαδικά.

Τονίζουμε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει απαραίτητα να εκτυπώσουν το Δελτίο Υποψηφίου και να το παρουσιάσουν μαζί με την ταυτότητά τους στην εξέταση στο εξεταστικό τους κέντρο.

Home