Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στις 53.000 μέχρι στιγμής οι Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου

Offsite Team -
29.05.2019 - 14:41

Στις 53.000 μέχρι στιγμής οι Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου

Thumbnail
Εισπράχθηκαν €3,4 εκ. πρόσθετου φόρου

Στις περίπου 53 χιλιάδες, από τις συνολικά 270 χιλιάδες πέρσι, ανέρχονται μέχρι στιγμής οι Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου (Μισθωτών και Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2018, οι οποίες έχουν τύχει επεξεργασίας ή/και έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, ο οποίος ανέφερε παράλληλα πως με αυτοφορολογία από τον Υπολογισμό Φόρου στη Δήλωση, έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής ποσό €3,4 εκατομμυρίων πρόσθετου φόρου.

 

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι φέτος το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στη Δήλωση Εισοδήματος ώστε να είναι πιο εύχρηστη και να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος συμπλήρωσης της Δήλωσης.

 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαρκίδης είπε ότι έχουν υποβληθεί οριστικά 46 χιλιάδες Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου (Μισθωτών και Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2018, ενώ βρίσκονται σε προσωρινή παραλαβή περίπου ακόμα 7 χιλιάδες Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2018.

 

Έχοντας υπόψη ότι πέρσι, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου 2017, ο αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα ήταν γύρω στις 270 χιλιάδες, αριθμός που αναμένεται και για τις Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου 2018, πρόσθεσε.  

Σημείωσε ότι η τελευταία ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018 για Μισθωτούς και Αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς είναι η 31η Ιουλίου 2019 και η 30η Σεπτεμβρίου 2019, αντίστοιχα.  

Είπε ακόμη ότι οι ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες, μετά από σχετική τροποποίηση προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, ισχύουν και για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου που ίσως προκύψει από τον Υπολογισμό του Φόρου, πρόσθεσε.  

Επιπλέον, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας διευκρίνισε ότι πέραν των οποιωνδήποτε αποκοπών φόρου εισοδήματος στην περίπτωση των Μισθωτών, και πληρωμών με προσωρινή φορολογία στην περίπτωση των Αυτοεργοδοτουμένων, μπορεί με βάση τον υπολογισμό του φόρου και τα δηλωμένα εισοδήματα να προκύψει ποσό επιστρεπτέου ή οφειλόμενου φόρου.  

Πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν καταβάλει  περίπου 2,5 χιλιάδες Μισθωτοί και Αυτοεργοδοτούμενοι συνολικά ποσό €3,4 εκ. οφειλόμενου φόρου για το 2018 με αυτοφορολογία, όπως έχει προκύψει από τον Υπολογισμό Φόρου.  

 

Πέρσι, μέχρι το τέλος της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων για το 2017 και καταβολής φόρου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, γύρω στους 25 χιλιάδες φορολογούμενοι κατέβαλαν €24,2 εκ. πρόσθετου φόρου με αυτοφορολογία μετά που προέκυψε από τον Υπολογισμό Φόρου στη Δήλωση.  

Σημείωσε ότι η καταβολή του οφειλόμενου φόρου, μέχρι και τις προαναφερθείσες καταληκτικές ημερομηνίες γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας  www.jccsmart.com.cy.  

Σημαντικές αλλαγές στη Δήλωση Εισοδήματος

Εξάλλου, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι φέτος το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε σε λίγες αλλά σημαντικές αλλαγές στη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου (Μισθωτών και Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2018, ώστε να είναι πιο εύχρηστη και ήδη είναι διαθέσιμη στο Σύστημα TAXISnet από τις αρχές Μαρτίου 2019, πολύ νωρίτερα από πέρσι.  

Ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη εγγραφεί στο TAXISnet θα χρησιμοποιήσουν τους ίδιους κωδικούς, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει χάσει ή έχει ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, η ανάκτηση και αποστολή νέων κωδικών γίνεται αυτόματα μέσω της ιστοσελίδας TAXISnet ( https://taxisnet.mof.gov.cy  ) επιλέγοντας «Ξέχασα τους Κωδικούς Πρόσβασής μου» και εισάγοντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).  

Νέοι φορολογούμενοι ή/και μη εγγεγραμμένοι στο Σύστημα TAXISnet, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, θα χρειαστούν για την εγγραφή τους τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τον Μοναδικό Κωδικό Εγγραφής, τουλάχιστον ένα αριθμό τηλεφωνικής επικοινωνίας και  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).  

 

Επιπλέον, ο Β. Έφορος Φορολογίας εξήγησε ότι για όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει πέρυσι τη Δήλωση τους ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet τα πεδία θα είναι προ-συμπληρωμένα (χωρίς ποσά), κάτι που θα μειώσει κατά πολύ το χρόνο συμπλήρωσης τη Δήλωσης.  

Επίσης, ανέφερε ότι κατά την υποβολή της Δήλωσης γίνεται αυτόματος Υπολογισμός Συνόλων, μεταφέρεται η πλειοψηφία των ποσών εισοδημάτων, απαλλαγών, εκπτώσεων και αφαιρέσεων στον Υπολογισμό Φόρου και γίνεται ο αυτόματος Υπολογισμός Φόρου (επιστρεπτέου/οφειλόμενου), ενώ υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης των στοιχείων επικοινωνίας που διατηρούν στο Τμήμα που πιθανόν να έχουν αλλάξει ή πλέον δεν ισχύουν μέσω της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου εύκολα και γρήγορα.  

«Με βάση τις πιο πάνω διευκολύνσεις και αυτοματισμούς καθώς και λόγω του γεγονότος ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι πιο εξοικειωμένοι με το σύστημα , αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης», κατέληξε ο κ. Μαρκίδης.

Home