Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο 5,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το α’ τρίμηνο

Offsite Team -
01.06.2022

Στο 5,9% ο ρυθμός ανάπτυξης το α’ τρίμηνο

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε άνοδο 1%

Στο 5,9% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, ενώ μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 5,6%, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης (σε εποχικά διορθωμένα στοιχεία) παρουσίασε άνοδο 1%.

Με βάση τα στοιχεία της Cystat, η οικονομική παραγωγή το Α’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά €308,5 εκατομμύρια (στη βάση μετρήσεων όγκου, εποχικά διορθωμένα στοιχεία).

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Μεταφορές, Αποθήκευση και Επικοινωνίες", "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων", "Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία", "Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών".

Ωστόσο αρνητική συνεισφορά παρουσίασε ο τομέας των κατασκευών, ο οποίος φαίνεται να πλήττεται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Ο τομέας παρουσίασε το α’ τρίμηνο παρουσίασε μείωση 2,7% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι κατασκευές είχαν επωφεληθεί από το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης επιτοκίου η περίοδος ισχύος του οποίου ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home