Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο περίμενε για πληρωμή άδειας μητρότητας 2000 μητέρες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
04.05.2022 - 06:30

Στο περίμενε για πληρωμή άδειας μητρότητας 2000 μητέρες

Δεν πήραν χρήματα για τις επιπλέον εβδομάδες - Δηλώσεις Γενικού Διευθυντή υπ.Εργασίας στην Offsite

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ήταν Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 όταν η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα την επέκταση της άδειας μητρότητας από το δεύτερο παιδί. 

Συγκεκριμένα με τους νόμους που ψηφίστηκαν η άδεια μητρότητας αυξήθηκε από 18 σε 22 εβδομάδες για το δεύτερο παιδί και σε 26 εβδομάδες από το τρίτο παιδί και για όλα τα παιδιά που θα ακολουθήσουν.

Μάλιστα, την αυξημένη άδεια μπορούσαν να την πάρουν και οι μητέρες που ήδη διένυαν άδεια μητρότητας το διάστημα όπου ψηφίστηκαν οι νόμοι.

Στο περίμενε 2000 μητέρες - Άλλη εβδομάδα οι πληρωμές

Όπως πληροφορούμαστε, μέχρι στιγμής όσες μητέρες απέκτησαν δεύτερο, τρίτο ή και τέταρτο παιδί και συμπεριλαμβάνονταν στους δικαιούχους της επέκτασης άδειας μητρότητας, έχουν λάβει μόνο το ποσό που αναλογεί για τις 18 εβδομάδες.

Ουσιαστικά ακόμη δεν έχουν λάβει το ποσό για τις επιπλέον εβδομάδες που συμπεριλαμβάνονται στην επέκταση της άδειας. 

Η Offsite επικοινώνησε με τον κ. Ανδρέα Ζαχαριάδη, Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο οποίος εξήγησε για ποιο λόγο ακόμη οι μητέρες δεν έχουν λάβει το ποσό επέκτασης της άδειας μητρότητας. 

«Τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο αναπροσαρμογής του συστήματος μέσω του οποίου θα πληρωθούν οι επιπλέον εβδομάδες της άδειας μητρότητας», σημείωσε. 

Χαρακτήρισε λογικό το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς έπρεπε πρώτα να ψηφιστούν οι νόμοι και μετά να προχωρήσουν σε αλλαγές στο σύστημα.

«Το σύστημα αναγνώριζε το δικαίωμα πληρωμής για τις 18 εβδομάδες της άδειας μητρότητας. Έπρεπε να μπουν οι παράμετροι καθώς αυξήθηκαν οι εβδομάδες. Τώρα το ελέγχουμε και θα το θέσουμε σε λειτουργία»

Ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι περίπου 2000 μητέρες αναμένουν να λάβουν το ποσό της επέκτασης της άδειας μητρότητας. 

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι μητέρες που ήταν ήδη με άδεια μητρότητας όταν αποφασίστηκε η επέκταση της άδειας αλλά και νέες μητέρες που απέκτησαν δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο παιδί μετά την ψήφιση των νόμων και ήταν δικαιούχες της επέκτασης.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές για τις μητέρες που αναμένουν να λάβουν το ποσό επέκτασης. 

Home