Στο τελικό στάδιο οι σχεδιασμοί για νέο κτίριο Ινστ. Γενετικής

Στο τελικό στάδιο οι σχεδιασμοί για νέο κτίριο Ινστ. Γενετικής

 • Οι στόχοι και το πλάνο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής που προχωρά με νέο κτίριο - Τι απαντά ο Υπ. Οικονομικών στον Γενικό Ελεγκτή για το δάνειο του ΙΝΓΚ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι σχεδιασμοί για την ανέγερση νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα από τις υφιστάμενες του εγκαταστάσεις.

Σαφώς και το νέο κτίριο θα δώσει περαιτέρω δυναμική στο Ινστιτούτο να συνεχίσει το εξαιρετικό του έργο και την προσφορά του στην Κύπρο. Θυμίζουμε ότι η συμβολή του ΙΝΓΚ στην ''μάχη'' κατά του κορωνοϊού ήταν καταλυτική με την έγκαιρη αλλά και αξιόπιστη διενέργεια χιλιάδων τεστ κάτι που βοήθησε την Κύπρο να αντιμετωπίσει με εξαιρετικά αποτελέσματα την πανδημία. Το προσωπικό του Ινστιτούτο δούλευε ασταμάτητα και είναι δεδομένη η αναγνώριση της προσφοράς από την κυπριακή κοινωνία. 

Όπως δηλώνει στην offsite ο  Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του ΙΝΓΚ Λεωνίδας Φυλακτού, οι σχεδιασμοί για το νέο κτίριο προχωρούν και αναμένεται σε ένα με ενάμιση χρόνο να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα.

''Βρισκόμαστε προς το τέλος. Έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος του σχεδιασμού και μετά θα προχωρήσουμε με τις διαδικασίες ούτως ώστε να αρχίσει η κατασκευή.  Προχωρούμε λεπτομερή σχεδιασμό με βάση το αρχικό πλάνο. Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί ακριβώς δίπλα από το υφιστάμενο κτίριο, κοντά στον κυκλικό κόμβο''.

Σημειώνουμε ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο που επιλέγηκε ανήκει στους Ιωάννη Παπαδόπουλο και Γεωργία Δασκαλάκη. Η εικόνα στην κύρια φωτογραφία είναι η μακέτα που κέρδισε τον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΙΝΓΚ αλλά μέσα από τον σχεδιασμό και τις ανάγκες του Ινστιτούτου προέκυψαν διάφορες αλλαγές. 

Πότε αρχίζει, πότε θα είναι έτοιμο

''Υπολογίζω ότι σε ένα με ενάμιση χρόνο θα ξεκινήσουμε την κατασκευή και απ’ εκεί και πέρα υπολογίζουμε θα χρειαστούν και δύο περίπου χρόνια για να κατασκευαστεί'' μας είπε ο κ. Φυλακτού. 

Οι 3 στόχοι με την ανέγερση του νέου κτιρίου

Ο κ. Φυλακτού μας ανέφερε εν συντομία τους βασικούς στόχους που θέλει να πετύχει το Ινστιτούτο με την κατασκευή του νέου κτιρίου.  

''Ο πρώτος στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες ερευνητικές ομάδες, πάνω στους τομείς ενδιαφέροντος της Νευρολογίας και Γενετικής

Ο δεύτερος στόχος είναι να μετακομίσουν κάποιες ομάδες στο νέο κτίριο για να αποσυμφορηθεί το υφιστάμενο. 

Και τρίτος είναι να μπορούν να ανακαινιστούν και να βοηθηθούν κάποιοι χώροι στο υφιστάμενο κτίριο ώστε να διευκολύνει γενικά το έργο μας και να μπορούν να αναβαθμιστεί η προσφορά υπηρεσιών προς τους ασθενείς''.

Ουσιαστικά με την ανέγερση του νέου κτιρίου θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να ανακαινιστεί και το υφιστάμενο κτίριο. 

Δάνειο από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Για να καλύψει το κόστος ανέγερσης του νέου κτιρίου αλλά και τα έξοδα ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου το ΙΝΓΚ σύναψε συμφωνία για δάνειο ύψους 26 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τονίζουμε ότι κονδύλι από αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθεί και για τα πρώτα έξοδα για να αρχίσουν οι πρώτες ερευνητικές ομάδες να δουλεύουν μέσα στο νέο κτίριο. 

Η απάντηση ΥΠΟΙΚ στον Γενικό Ελεγκτή (και Περδίκη)

Πριν λίγες μέρες πάντως ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Γενικό Ελεγκτή για το θέμα με τη συμφωνία δανείου ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση της κτιριακής επέκτασης του ινστιτούτου. Σχετική απάντηση έδωσε ο κ. Πετρίδης και στον Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη που υπέβαλε σχετική ερώτηση. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο ο Γενικός Ελεγκτής έγειρε κάποια ερωτήματα για το συγκεκριμένο δάνειο και το νέο κτίριο του ΙΝΓΚ. 

Ο κ. Πετρίδης κατ’ αρχάς στην απάντηση του καταγράφει σημαντικά γεγονότα που αφορούν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), από την ημερομηνία ίδρυσης και μετεξέλιξης του στην πορεία στην προσπάθεια του να επισημαίνει γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει την αναβάθμιση και επέκταση του Ινστιτούτου. Αναφέρεται παράλληλα και στην απόφαση για το δάνειο, πέραν από την αύξηση του ποσού χορηγίας.

Τι αναφέρει αρχικά ο ΥΠΟΙΚ:

 •   Το ΙΝΓΚ λειτουργεί ως ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δικοινοτικού χαρακτήρα, ως ιατρικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο.  Άρχισε τη λειτουργία του το 1990 σε ένα χώρο 300τμ στο Μακάριο Νοσοκομείο, με βασικό εξοπλισμό και πολύ μικρό αριθμό προσωπικού.  Στη συνέχεια, η Κυβέρνηση δώρισε τη γη στην οποία στεγάζεται σήμερα το ΙΝΓΚ, ενώ το κόστος ανέγερσης του κτιρίου καλύφθηκε από τις ΗΠΑ, μέσω του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.  Το 1995 ολοκληρώθηκε το υφιστάμενο κτίριο ενώ το 2012 ιδρύθηκε η μεταπτυχιακή σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ), η οποία στεγάζεται στον ίδιο χώρο και εξειδικεύεται σε πολύ συγκεκριμένες θεματικές, οι οποίες βασίζονται στις δραστηριότητες του ΙΝΓΚ.
 • 3.         Το τρίπτυχο δραστηριοτήτων του ΙΝΓΚ περιλαμβάνει παροχή εξειδικευμένων ιατρικών και κλινικών υπηρεσιών, διεκπεραίωση πρωτοποριακής έρευνας και παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στους τομείς που εξειδικεύεται (νευρολογία, γενετική, ιατρικές και βιοϊατρικές επιστήμες).  Οι τρεις αυτοί πυλώνες είναι αλληλένδετοι και αλληλοϋποστηριζόμενοι, με σκοπό, την προσφορά προς τον ασθενή με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.  Το προσωπικό του ΙΝΓΚ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 209 άτομα, δραστηριοποιείται και στους τρεις πυλώνες παράλληλα.
 •          Το ΙΝΓΚ έχει τύχει διαχρονικά πολλών βραβεύσεων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο για το έργο που επιτελεί και ειδικότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ασθενείς με δύσκολες/σπάνιες ασθένειες.  Το ΙΝΓΚ συνεργάζεται με διάφορους οργανισμούς και κέντρα, στην Κύπρο (πανεπιστημιακά ιδρύματα) αλλά και με διάφορες χώρες, μέσα από επίσημα Μνημόνια Συναντίληψης για θέματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, έρευνας και εκπαίδευσης σε κοινούς τομείς εξειδίκευσης.  Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί τέτοιες συμφωνίες με οργανισμούς και κέντρα σε χώρες όπως το Κατάρ, τη Ρωσία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αυστρία.
 •        Το ΙΝΓΚ αρχές του 2016 παρουσίασε στο Υπουργείο Οικονομικών την προοπτική επέκτασης του κυρίως για τη δημιουργία και στέγαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας και ζήτησε την οικονομική στήριξη του κράτους για σκοπούς υλοποίησης του έργου.  Το Υπουργείο αξιολόγησε θετικά, στα πλαίσια της προοπτικής δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων–ΕΤΕπ την πρόταση του ΙΝΓΚ, αφού η ανέγερση νέου κτιρίου (δίπλα από το υφιστάμενο), θα του επιτρέψει, την ανακάλυψη καινούριων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων οι οποίες αναμένεται να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.  Πέραν αυτού, η προτεινόμενη ανέγερση και λειτουργία κτιρίου θα παρέχει τη δυνατότητα στο ΙΝΓΚ να φιλοξενήσει περισσότερα έργα Ε&Α, ενώ η δημιουργία νέων ερευνητικών ομάδων εφαρμοσμένης ιατρικής και βιοϊατρικής έρευνας θα βοηθήσει γενικότερα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.
 •         Η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και του προκάτοχου μου υποστηρίζουν το έργο της επέκτασης του ΙΝΓΚ γι’ αυτό και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το Κράτος προτίθεται να αυξήσει την κρατική χορηγία προς το ΙΝΓΚ για κάλυψη των ετήσιων δόσεων αποπληρωμής του δανείου και τα πρόσθετα λειτουργικά έξοδα που θα προκύψουν από την επέκταση του ΙΝΓΚ.
 •         Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη συγκατάθεση του για τη δανειοδότηση του έργου η οποία βασίστηκε, πέραν των πιο πάνω, και στο γεγονός ότι το μοντέλο χρηματοδότησης που επιλέχτηκε δίνει την ευχέρεια να επιμεριστεί το κόστος ανέγερσης κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής του δανείου καθιστώντας το ποσοστό αύξησης της επιχορήγησης προς το Ινστιτούτο μη απαγορευτικό.  Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 169 (1) του Συντάγματος, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης προς την ΕΤΕπ για τη σύναψη δανείου ύψους μέχρι 26 εκ. ευρώ με το ΙΝΓΚ, για χρηματοδότηση της επέκτασης του, μέσω της ανέγερσης νέου κτιρίου.

Τα ερωτήματα Οδυσσέα

Στη συνέχεια ο ΥΠΟΙΚ απαντά σημείο προς σημείο στις επισημάνσεις  που αναφέρει στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος θεωρεί ότι: 

α) δεν τέθηκε οποιαδήποτε ασφαλιστική δικλείδα ως προς τον περιορισμό του ύψους της δαπάνης του έργου, σε περίπτωση που προκύψουν αυξημένα κόστη και το ΙΝΓΚ δεν θα έχει τα μέσα να τα καλύψει, 

(β) στο ποσό των €15 εκ. πλέον ΦΠΑ, ως συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο κατά την άποψη σας είναι υποτιμημένος, 

(γ) στα προβλήματα μεταξύ του ΙΝΓΚ και των Συμβούλων Μελετητών, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο να μην καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και κόστους αλλά και της απαιτούμενης ποιότητας,

(δ) την ανάγκη για επαναξιολόγηση της αναγκαιότητας του έργου, και το ενδεχόμενο αναβολής της υλοποίησης του και 

(ε) την εισήγηση σας για εξέταση πλήρους ή μερικής ενσωμάτωσης του ΙΝΓΚ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πλαίσια βελτιστοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και αφού το ΠΚ προγραμματίζει την ανέγερση Ιατρικής Σχολής έναντι πολύ χαμηλότερου κόστους €15 εκ.  Ακόμη και μια τέτοια ενσωμάτωση να μην επιτευχθεί, ο ΓΕ προτείνει όπως το ΙΝΓΚ να αξιοποιεί τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής.

Πώς απαντά ο ΥΠΟΙΚ

Ο ΥΠΟΙΚ απαντά ως ακολούθως στον Γενικό Ελεγκτή:

 

1.         Κατά την άποψη μας το έργο πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει. Το υφιστάμενο κτίριο είναι πέραν των 25 χρονών και το ΙΝΓΚ, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, έχει στο μεταξύ επεκτείνει τις δραστηριότητες του σημαντικά στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό τομέα. Η ακύρωση του έργου δεν θα επιτρέψει την όποια περαιτέρω ανάπτυξη του, αφού το υφιστάμενο κτήριο είναι υπέρπληρες και φιλοξενεί και τις 3 δραστηριότητες (υπηρεσίες, έρευνα και εκπαίδευση).  Σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω της φύσης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΙΝΓΚ, η λειτουργία του νέου κτιρίου αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των σχετικών δεικτών της Κύπρου όσον αφορά την Ε&Α.  

2.         Η αναφορά σας στο κόστος της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ ότι είναι πολύ χαμηλότερο καταδεικνύοντας τη διαφαινόμενη σπατάλη στην περίπτωση του ΙΝΓΚ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το κόστος της Ιατρικής Σχολής ανέρχεται στα €14 εκ. για 8,800 τ.μ. (μόνο κατασκευή) και το αναθεωρημένο συνολικό κόστος ανέρχεται στα €25.234 εκ. περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, των μελετών και του εξοπλισμού.  Για το ΙΝΓΚ, το αρχικό κόστος ανέρχετο στα €15 εκ. (συμπεριλαμβανομένου του αμφιθέατρου που θα ανεγερθεί για χρήση από τον Δήμο Αγίου Δομετίου) πλέον ΦΠΑ για 11,283 τ.μ. (μόνο κτίριο) ενώ τα υπόλοιπα μέχρι τα €26 εκ. (συνολικό αρχικό κόστος) είναι εξοπλισμός και έξοδα για τις ερευνητικές ομάδες για τα αρχικά στάδια και ΦΠΑ.  Πρόσθετα, το ποσό των 15 εκ. και κατά πόσον αυτό μπορεί να θεωρηθεί υποτιμημένο, στα σχετικά έγγραφα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είχε περιληφθεί το εν λόγω ποσό, αφού το ΙΝΓΚ καθόρισε το περίγραμμα των αναγκών του με τα δεδομένα που ίσχυαν κατά την ετοιμασία των εγγράφων λαμβάνοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες από αρχιτεκτονικό γραφείο.  

          Περαιτέρω, πρόκειται για δύο διαφορετικά κτίρια με διαφορετικά μεγέθη και χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη διαφορά χρόνου το ένα από το άλλο, από διαφορετικούς αρχιτέκτονες και μηχανικούς για να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς σκοπούς και χρήσεις.  

3.         Σε ό,τι αφορά τις αναφορές σας στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υλοποίηση του έργου και στην ανάγκη επαναπροτεραιοποίησης του έναντι άλλων έργων του δημοσίου, αναφέρονται τα πιο κάτω σημεία:

 

 • ·               Η αύξηση κόστους δεν θεωρείται υπερβολική αλλά ούτε και απαγορευτική λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν παρέλθει και 4 χρόνια από τις αρχικές αποφάσεις, δεδομένης της αύξησης στο μεταξύ του κατασκευαστικού κόστους αλλά και της εφαρμογής νέας νομοθεσίας για ενεργειακή αναβάθμιση. Γι’ αυτό και στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το ΙΝΓΚ έχω εγκρίνει την αύξηση ύψους €5 εκ. του υφιστάμενου δανείου €26 εκ. που υπογράφτηκε με την ΕΤΕπ ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία ανέγερσης του νέου κτιρίου και έχω δώσει έγκριση για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς το ΙΝΓΚ, για σκοπούς υλοποίησης του έργου.  
 • ·                Οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά κυρίως το 2020 αλλά και το 2021.  Μεταγενέστερα αναμένεται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.  Όπως έχει προαναφερθεί το μοντέλο χρηματοδότησης που επιλέχτηκε δίνει την ευχέρεια να επιμεριστεί το κόστος ανέγερσης κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής του δανείου.  Αυτό σημαίνει ότι κατά την περίοδο χάριτος του δανείου (τουλάχιστον 5 χρόνια) θα καταβάλλονται μόνο τόκοι, οι οποίοι είναι πολύ χαμηλοί.  Η επιβάρυνση του κρατικού Π/Υ λόγω της αυξημένης χορηγίας αναμένεται να είναι πολύ μικρή το 2021.  
 • ·                Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του της 27 Μαΐου, 2020 ενέκρινε νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας προς περαιτέρω ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊου.  Στα μέτρα του νέου πακέτου στήριξης, περιλαμβάνεται και η άμεση προώθηση ώριμων αναπτυξιακών έργων.  Προς το σκοπό αυτό, ο Γενικός Διευθυντής έκδωσε σχετική εγκύκλιο με αρ. 1621 και ημερ 5.6.20, η οποία κυκλοφόρησε σε όλη τη δημόσια υπηρεσία.  
 • ·                Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη συνεργασία με τους συμβούλους μελετητές αναμφισβήτητα δεν είναι καλή εξέλιξη και αναμφίβολα θα επηρεάσει την πρόοδο του έργου και από πλευράς χρόνου αλλά και κόστους. Το ΙΝΓΚ για την εξασφάλιση εμπειρογνωμοσύνης στην υλοποίηση του έργου και συστηματικής παρακολούθησης του όρισε έγκαιρα Διευθυντή Έργου αλλά και Επιμετρητή Ποσοτήτων.   Η ύπαρξη των εν λόγω συμβούλων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, στα μέτρα του δυνατού, εντός του αρχικού.  Έχουμε  πληροφορηθεί ότι τελικά η συνεργασία με τις Συμβούλους μελετητές τερματίσθηκε και το ΙΝΓΚ ετοιμάζει λεπτομερή απάντηση προς τις  επιστολές που του απευθύνατε.  
 • ·                Το συγκεκριμένο έργο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, δεν πρέπει να βασίζεται σε αριθμητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης αλλά στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τα οποία θα συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας και του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσουν την ερευνητική δραστηριότητα που όπως προαναφέρθηκε με την ανακάλυψη καινούργιων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

          Σε ό,τι αφορά, την εισήγηση σας για εξέταση πλήρους ή μερικής ενσωμάτωσης του ΙΝΓΚ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πλαίσια βελτιστοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και αφού το ΠΚ προγραμματίζει την ανέγερση Ιατρικής Σχολής, και σε περίπτωση που μια τέτοια ενσωμάτωση δεν επιτευχθεί, το ΙΝΓΚ να αξιοποιεί τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής, κρίνεται ως πιο ορθό να ληφθούν και οι απόψεις του ΙΝΓΚ, επί των εν λόγω εισηγήσεων.  Κάποια όμως σημεία μπορούν να αναφερθούν τα οποία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσα από τις επαφές μας με το ΙΝΓΚ και συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου:

 • ·                Υπάρχουν ήδη συνεργασίες μεταξύ του εργαστηριακού και ιατρικού προσωπικού των δύο οργανισμών που περιλαμβάνει κοινή χρήση εξοπλισμού και υποδομών, κοινά ερευνητικά προγράμματα και εκπαίδευση φοιτητών.  
 • ·                Η μεγάλη φυσική απόσταση που χωρίζει τα δύο Ιδρύματα θα παραμείνει η ίδια και η καθημερινή κοινή χρήση του εξοπλισμού θα είναι πρακτικά δύσκολη σε περίπτωση που ο εξοπλισμός στο νέο κτίριο δεν θα υπάρχει.  
 • ·                Το νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ δημιουργείται για ίδιες ανάγκες και η ανάπτυξη του ΙΝΓΚ μέσα στο συγκεκριμένο κτήριο ή άλλα κτήρια του ΠΚ θα ήταν περιορισμένη.  
 • ·                Το ΙΝΓΚ διατηρεί Συμφωνίες και με άλλες Ιατρικές Σχολές της Κύπρου, όπως με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, επίσης για παροχή πρακτικής άσκησης των φοιτητών τους στον τομέα της Νευρολογίας. Με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπάρχει επίσης συνεργασία για την πρακτική άσκηση των φοιτητών τους στον κλάδο της Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.  Τέλος, το ΙΝΓΚ έχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Frederick για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του στον κλάδο της Φαρμακευτικής.  
 • ·                Η Κυβέρνηση με την υποστήριξη της προς το συγκεκριμένο έργο αναγνωρίζει το ρόλο που το ΙΝΓΚ διαδραματίζει στην επιτυχή αντιμετώπιση επιδημιολογικών θεμάτων και δημογραφικών τάσεων στην Κύπρο όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα πολύπλοκων νευρασθενειών.  
 • ·                Τα δύο έργα θα χρηματοδοτηθούν από δάνεια από την ΕΤΕπ, με πολύ ευνοϊκούς όρους. 

          Με βάση τα πιο πάνω σημεία, και το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΙΝΓΚ, η ανεξαρτησία του και η ευελιξία των διαδικασιών του, που του επέτρεψαν να επιτελέσει την αποστολή του και να αναπτυχθεί ραγδαία, θα πρέπει να διατηρηθούν.  

Home