Τα πάντα για τα φθηνά σπίτια του ΚΟΑΓ - Τιμές, περιοχές, κριτήρια

Τα πάντα για τα φθηνά σπίτια του ΚΟΑΓ - Τιμές, περιοχές, κριτήρια

Ποιοι δικαιούνται να αγοράζουν φθηνά σπίτια & πόσα κοστίζουν-Σε ποιες περιοχές-Αξίζει να ενημερωθείτε (ΦΩΤΟΣ - ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας μέρες για τα νέα προγράμματα του ΚΟΑΓ (Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης) μετά από εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, για απόκτηση προσιτής κατοικίας. 

Η offsite επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΚΟΑΓ Μάριο Πελεκάνο ο οποίος μας ξεκαθάρισε τα πάντα για τα δύο προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες, για να γνωρίζει και ο κάθε ενδιαφερόμενος όλα τα δεδομένα. 

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι τα προγράμματα του είναι δύο. Και για τα δύο προγράμματα ισχύουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια για να καταστεί κανείς δικαιούχος. Οι τιμές πώλησης προκύπτουν από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και με βάση το μέσο κατασκευαστικό κόστος.

Τα δύο προγράμματα:

 

1. Το βασικό πρόγραμμα του ΚΟΑΓ που υπάρχει τόσα χρόνια και προσφέρει κατοικίες και διαμερίσματα σε προσιτές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένες περιόδους.

2. Το πρόγραμμα που προέκυψε μετά από εντολή του Υπουργού Εσωτερικών και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες. Το πρόγραμμα προσφέρει πολεοδομικά κίνητρα σε εργολάβους/παροχείς ανάπτυξης γης και προνοεί ανέγερση κατοικιών ή διαμερισμάτων όπου και όπως αυτοί επιθυμούν. Αριθμός αυτών των σπιτιών/διαμερισμάτων θα προσφερθεί σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ σε προσιτές τιμές. Θα γίνει περαιτέρω ανάλυση πιο κάτω.

J

Γνωρίζει ο κόσμος για τα προγράμματα του ΚΟΑΓ;

‘’Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προώθησης από τον ΚΟΑΓ αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθεί ο κόσμος και να μάθει για τα προγράμματα. Έχουμε στόχο να προχωρήσουμε και σε άλλες προωθητικές ενέργειες τόσο για ενημέρωση πολιτών όσο και για ενημέρωση των εργολάβων/επενδυτών που ίσως ενδιαφέρονται για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα’’, δηλώνει αρχικά ο κ. Πελεκάνος.

Η διαφορά των δύο προγραμμάτων

Τα σπίτια που χτίζει ο ΚΟΑΓ

‘’Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ο ΚΟΑΓ εδώ και χρόνια αναπτύσσει μονάδες με βάση τα δικά του δεδομένα και κριτήρια και θα πωλεί  τις κατοικίες στους δικαιούχους σε μια προνομιακή τιμή σε σχέση με το τι προσφέρεται στην ελεύθερη αγορά. Είναι συγκεκριμένες κατοικίες, σε συγκεκριμένες περιοχές και οι αιτήσεις διαρκούν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο κάθε φορά''. 

Τα σπίτια που θα αναλάβουν εργολάβοι/επενδυτές αναπτύξεως γης

‘’Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά αφορά τις μονάδες που θα αναπτυχθούν από εργολάβους και παροχείς ανάπτυξης γης οι οποίοι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν από τα πολεοδομικά κίνητρα παραγωγής προσιτής κατοικίας, τους αυξημένους συντελεστές δόμησης ουσιαστικά που παρέχει η εντολή του Υπουργού Εσωτερικών. Οι εργολάβοι θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν αριθμό σπιτιών σε δικαιούχους του ΚΟΑΓ. Από τις εντολές του ΚΟΑΓ διασφαλίζεται η ποιότητα των σπιτιών ή διαμερισμάτων που θα αναπτύξουν οι επαγγελματίες γης’’.

Αναμένεται ότι θα ανεγερθούν κατοικίες σε κεντρικές περιοχές σε κάθε πόλη π.χ στη Λευκωσία στο κέντρο της πόλης, στον Στρόβολο, την Αγλαντζιά και πολλές περιοχές της Λακατάμιας.

Οι δικαιούχοι 

Δικαιούχος που μπορεί να κάνει αίτηση είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ́Ένωσης που είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου με νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κύπρο για 5 χρόνια.  

Επίσης δεν πρέπει να κατέχει ή να κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος/α του ως ζεύγος.  

Απαιτείται επίσης η τεκμηρίωση της διαθεσιμότητας ικανοποιητικών χρηματικών πόρων για απόκτηση στέγης.

Τα κριτήρια

Για να μπορεί κανείς να κάνει αίτηση, πρέπει τα ετήσια μικτά εισοδήματα ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας να μην υπερβαίνουν τις: 

KRITIRIA

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι 

Όσοι ενδιαφέρονται για τα σπίτια που παρέχει ο ΚΟΑΓ από το δικό του πρόγραμμα πρέπει να κάνουν την ανάλογη αίτηση (ΕΔΩ η αίτηση), την ανάλογη περίοδο για κάθε περιοχή που υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια. Οι αιτήσεις για τις μονάδες που προσφέρει ο ΚΟΑΓ ανακοινώνονται ξεχωριστά για το κάθε project. Υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη περίοδος αιτήσεων ανά project και περιοχή. Κάνει την αίτηση, επισυνάπτει τα απαραίτητα έγγραφα και εξετάζεται η αίτηση. 

Όσον αφορά το πρόγραμμα που άνοιξε τώρα με την εντολή του Υπουργού, οι ενδιαφερόμενοι, κάνουν την σχετική αίτηση,(ΕΔΩ η αίτηση) προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα και δηλώνουν για ποια πόλη ενδιαφέρονται. ''Εμείς εάν πληροί τα κριτήρια θα τον καταχωρήσουμε στο σχετικό μητρώο δικαιούχων και όταν έχουμε διαθέσιμα σπίτια στην περιοχή που ενδιαφέρεται θα τον ενημερώσουμε''. 

Απλή διαδικασία

‘’Η διαδικασία αιτήσεων είναι πολύ απλή. Εμείς θέλουμε την αίτηση και συγκεκριμένα έγγραφα. Αποδεικτικά για τα εισοδηματικά του κριτήρια, αποδεικτικά που να δείχνουν ότι δεν έχουν άλλη κατοικία στο όνομα του και άλλα έγγραφα τα οποία αναγράφονται αναλυτικά πάνω στις αιτήσεις που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΚΟΑΓ’’.

J

Τι υπάρχει τώρα διαθέσιμο

Τα έτοιμα και τα νέα σπίτια του ΚΟΑΓ

Αυτή την περίοδο ο ΚΟΑΓ διαθέτει κάποια μεταχειρισμένα σπίτια. Ουσιαστικά κάποιοι τα επέστρεψαν στον ΚΟΑΓ όταν υπήρχε πρόγραμμα πληρωμής με δόσεις και δεν μπορούσαν να πληρώσουν την δόση. Έχουμε και κάποια οικόπεδα.

''Όσον αφορά τα project που υπάρχουν αυτή την περίοδο με τα νέα σπίτια, ολοκληρώθηκε η περίοδος των αιτήσεων και είμαστε στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων για 15 σπίτια στα Πολεμίδια στη Λεμεσό. Άρα δεν μπορεί να κάνει κάποιος αίτηση για αυτά''. 

Να αναφέρουμε ότι για αυτές τις 15 διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων, στα Πολεμίδια, οι τιμές πώλησης ανέρχονται  από €164.650 μέχρι €187.100 πλέον ΦΠΑ.

Δείτε φωτογραφία

ff

Διαθέσιμα σπίτια τώρα στην Κοκκινοτριμιθιά

Υπάρχουν τώρα διαθέσιμα επίσης 8 σπίτια στην Κοκκινοτριμιθιά και η περίοδος αιτήσεων είναι μέχρι 31 Αυγούστου. Άρα όποιος ενδιαφέρεται για αυτά μπορεί να κάνει αίτηση του μέχρι 31 Αυγούστου. 

Οι τιμές για τις διώροφες κατοικίες τριών υπνοδωματίων στην Κοκκινοτριμιθιά είναι €170.500 έκαστη πλέον ΦΠΑ.

Δείτε φωτογραφία:

kk

Τα προγραμματισμένα project  του ΚΟΑΓ:

Ο ΚΟΑΓ προγραμματίζει την ανέγερση κατοικιών στις εξής περιοχές:

  • Κοκκινοτριμιθιά (Λευκωσία): 37 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί το τέλος του 2021
  • Καϊμακλί (Λευκωσία): 16 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί το τέλος του 2021
  • Λάρνακα Ενορία Σωτήρος: 21 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί  το τέλος του 2022
  • Λάρνακα Άγιος Νικόλαος: 37 σπίτια - Θα είναι έτοιμα περί το τέλος του 2022
  • Πολεμίδια (Λεμεσός): 59 σπίτια - Θα είναι έτοιμα το 2023

nea

Πότε οι αιτήσεις για τα νέα project

Η πρώτη περίοδος αιτήσεων για  τα 37 σπίτια στην Κοκκινοτριμιθιά και τα 16 σπίτια στο Καϊμακλι θα ανακοινωθεί κάποια στιγμή στις αρχές του 2020, όπως μας είπε ο κ. Πελεκάνος.

Πολύ γρηγορότερα πλέον οι διαδικασίες

‘’Ως νέο ΔΣ αλλάξαμε τη μεθοδολογία παραγωγής μονάδων εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα αλλά ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα της κατασκευής και μάλιστα θα έχουμε και ασφάλεια ελαττωμάτων η οποία μας εγγυάται ότι αν προκύψουν κάποια προβλήματα θα έχουμε τους πόρους για να τα επιλύσουμε’’.

Τα δεδομένα με τα σπίτια στο πρόγραμμα που ξεκίνησε τώρα

 

‘’Με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα με την εντολή του Υπουργού, δεν ξέρουμε ούτε πότε ούτε που θα χτιστούν τα σπίτια. Είναι επιλογή του κάθε εργολάβου που και τι θα χτίσει, που και πως θα αναπτύξει το project του. Όταν έχουμε αιτήσεις από εργολάβους και έγκριση, θα ξέρουμε που θα χτίσει ο κάθε εργολάβος και θα ενημερώνουμε τον κόσμο. Ο εργολάβος έχει υποχρέωση να επιστρέψει σπίτια στον ΚΟΑΓ εκτός και αν επωφεληθεί του κινήτρου εξαγοράς όλων των μονάδων γιατί προσφέρεται και αυτή η επιλογή. Θα συμφωνήσουμε εξ αρχής για τα σχέδια και ποιες μονάδες θα πάνε κατευθείαν από τον εργολάβο στους δικαιούχους του ΚΟΑΓ. Εμείς φυσικά θα εποπτεύουμε την όλη διαδικασία πώλησης για να γίνει με τα σωστά κριτήρια της εντολής του Υπουργού. Άρα το που θα χτιστούν τώρα δεν το ξέρουμε. Το πρόγραμμα αυτό είναι για δύο χρόνια, δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει παράταση’’.

‘’Ξεκίνησαν ταυτόχρονα οι αιτήσεις και από εργολάβους και από δικαιούχους που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτι. Έχουμε ήδη πάρει αρκετές αιτήσεις. Με τις αιτήσεις θα ετοιμάσουμε ένα μητρώο δικαιούχων ούτως να ξέρουμε ότι έχουμε ενδιαφέρον π.χ. για 10 σπίτια στη Λευκωσία, 5 στη Λάρνακα κ.ο.κ. Έτσι όταν έχουμε το μητρώο δικαιούχων θα ενημερώσουμε τους εργολάβους για το ενδιαφέρον που έχουμε, τις ανάγκες του ΚΟΑΓ δηλαδή σε κάθε περιοχή. Παρ’ όλα αυτά αναφέρω ξανά ότι ο κάθε εργολάβος αναπτύσσει το project όπου και όπως θέλει’’.

Πως αποφασίζονται οι δικαιούχοι

‘’Όσον αφορά τα σπίτια ΚΟΑΓ, όταν κλείσει η περίοδος αιτήσεων, λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια, π.χ. Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να εξεύρει τους πόρους για να αγοράσει το σπίτι, η σύνθεση της οικογένειας, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες κάθε ενδιαφερόμενου. Πχ ποιος έχει περισσότερη ανάγκη το σπίτι. Ανάλογα λοιπόν με κάποια κριτήρια και ανάγκες επιλέγονται οι δικαιούχοι που θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν το σπίτι’’.

‘’Όσον αφορά τα σπίτια που θα πουληθούν από το πρόγραμμα που άρχισε με την εντολή του Υπουργού, θα είναι με σειρά προτεραιότητας. Όποιος δηλαδή κάνει πιο νωρίς την αίτηση του και τηρεί φυσικά τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια θα μπορεί να πάρει πρώτος σπίτι. Θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το θέμα''. 

Οι διαδικασίες μετά την έγκριση και οι πληρωμές

‘’Για τα σπίτια του ΚΟΑΓ γίνεται συμβόλαιο με τον ΚΟΑΓ, και αρχικά δίνεται μια προκαταβολή Στη συνέχεια οι πληρωμές γίνονται σε δόσεις  και αναλόγως της εξέλιξης των έργων όπως θα γινόταν και με ένα εργολάβο π.χ. Η τελευταία δόση δίνεται στο τέλος όταν του μεταβιβάζεται η μονάδα. Παίρνει τίτλο ιδιοκτησίας κανονικά ο δικαιούχος.  

‘’Όσον αφορά το πρόγραμμα υπουργού θα γίνει συμβόλαιο με τον εργολάβο αλλά στα πρότυπα που θα καθορίσει ο ΚΟΑΓ και το συμβόλαιο θα προνοεί σταδιακή καταβολή των δόσεων. Αν ο δικαιούχος/ενδιαφερόμενος προκύψει αφού ολοκληρωθεί το σπίτι και το βρει έτοιμο, εννοείται 

θα πληρώσει εφάπαξ μία φορά δηλαδή το απαιτούμενο ποσό. Όπως λειτουργεί η αγορά δηλαδή’’. 

‘’Στην περίπτωση που αγοράζει κάποιος μια μονάδα από τον ΚΟΑΓ δεν μπορεί να την πουλήσει ή να την αγοράσει για περίοδο 5 χρόνων. Μετά αν θέλει μπορεί να το πουλήσει το σπίτι ή να το ενοικιάσει. Στο πρόγραμμα με την εντολή του Υπουργού και τα σπίτια που θα χτιστούν από τους εργολάβους, η περίοδος αυτή αυξάνεται στα 10 χρόνια’’. 

Οι τιμές

‘’Η τιμή κάθε σπιτιού καθορίζεται με βάση την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το μέσο κατασκευαστικό κόστος. Άρα αν το 2021 αλλάξει αυτό, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι τιμές. Δεδομένο ότι τα σπίτια που προσφέρουμε είναι σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ ότι προσφέρει η αγορά‘’

Σήμερα οι τιμές ανέρχονται περίπου στα €870 το τμ για τα διαμερίσματα και περίπου €1.050 για τις κατοικίες.  Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Πελεκάνος ως παράδειγμα, για ένα δυάρι διαμέρισμα των 80 τμ «σε καλή περιοχή» η τιμή θα ανέρχεται περίπου στα €70.000.

Οι αιτήσεις

Δείτε ΕΔΩ την αίτηση για τα σπίτια που παρέχει ο ΚΟΑΓ. Στην αίτηση αναγράφονται και όλα τα έγγραφα που πρέπει να επισυνάψετε. Θυμίζουμε ότι μέχρι 31/8 μπορείτε να κάνετε αίτηση για 8 διαθέσιμα σπίτια στην Κοκκινοτριμιθιά.

Δείτε ΕΔΩ την αίτηση για τα σπίτια που θα ανεγερθούν από εργολάβους με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν είναι ακόμα γνωστό που θα χτιστούν και πότε θα είναι έτοιμα. Δηλώνετε το ενδιαφέρον σας και την περιοχή που επιθυμείτε. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΟΑΓ.

Home