Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα αγοράζεις την σακούλα σκουπιδιών €2 την μία - Τι αλλάζει

Offsite Team
- 07.02.2021

Θα αγοράζεις την σακούλα σκουπιδιών €2 την μία - Τι αλλάζει

Thumbnail

Όλα όσα δήλωσε στην εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαρ. Θεοπέμπτου για το θέμα των σκουπιδιών, το «Πληρώνω όσο πετάω» και το θέμα της ανακύκλωσης 

Φιλοξενούμενος του Παναγιώτη Τσαγγάρη στην εκπομπή ''Παρασκήνιο'' της Digital TV ήταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμτπου. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα στο θέμα των σκουπιδιών, στο πρόγραμμα ''Πληρώνω όσο πετάω'' που εφαρμόζεται σιγά σιγά στην Κύπρο σε κάποιες περιοχές. Ουσιαστικά τόνισε ότι με το σύστημα που είναι στα σκαριά για να εφαρμοστεί, θα υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό, μπουκάλια ακόμα και αποφάγια κοντά σε όλα τα σπίτια. Έτσι θα περιορίζονται τα σκουπίδια που θα πετά το κάθε σπίτι. Οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι ουσιαστικά να αγοράζουν σακούλες σκουπιδιών π.χ. προς 2 ευρώ, όπως γίνεται στην Αγλαντζιά, και όταν γεμίζει η σακούλα τους να την βγάζουν για να την παίρνει το σκυβαλλοφόρο. Μόνο αυτές τις συγκεκριμένες σακούλες όμως θα παίρνει οι οποίες θα έχουν σήμανση πάνω.

Ο κ Θεοπέμπτου μίλησε επίσης για το θέμα της ανακύκλωσης και της σχετικής κουλτούρας που πρέπει να αναπτύξουν οι πολίτες στην Κύπρο. Γενικά τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η πολιτική για τα απόβλητα στην Κύπρο αφού δεν ακολουθούμε τις οδηγίες της ΕΕ και αντί να ανακυκλώνουμε ή να επαναχρησιμοποιούμε, στην Κύπρο απευθείας θάβουμε τα σκουπίδια. 

Αναφερόμενος στο θέμα των οικιακών αποβλήτων και τη νέα πολιτική για πληρωμή ουσιαστικά ανά σακούλα που πετά ο καθένας αρχικά ανέφερε:

«Όποιος βγάζει πολλά απόβλητα πληρώνει όποιος δεν βγάζει πολλά σκουπίδια και ανακυκλώνει και διαχωρίζει τα απόβλητα του θα πληρώνει πολύ πιο λίγα».

Πως θα λειτουργεί αυτό το σύστημα;

«Το πρώτο πράγμα είναι ότι εφαρμόζει το πληρώνω όσα πετώ. Θα σου δοθεί η ευκαιρία έξω από το σπίτι σου να βγάλεις το σακούλι σου με το χαρτί, να βγάλεις το σακούλι με τις ανακυκλωμένες συσκευασίες, θα έχει κοντά σου κάδο για να πάρεις τα μπουκάλια και θα έχει και ένα κάδο που θα βάζεις μέσα τα αποφάγια του σπιτιού. Αυτό θα είναι κάτι νέο. Όλα αυτά που είπα θα τα παίρνει η τοπική αρχή ή η εταιρία ανακύκλωσης δωρεάν χωρίς να πληρώνεις. Το τι θα σου μένει σαν σκουπίδια, θα τα βάζεις σε ένα σακούλι το οποίο θα αγοράζεις από την τοπική αγορά και το οποίο ανάλογα με την περιοχή που μένεις θα έχει μια αξία. Πχ στην Αγλαντζια έχουν υπολογίσει ότι πρέπει να είναι περίπου 2 ευρώ οπόταν αν ανακυκλώνεις, χωρίζεις τα αποφάγια, παίρνεις τις μπουκάλες σου στο σωστό χώρο, κάνεις κομποστοποίηση στην αυλή με τα πράσινα σου και έχεις τον κάδο με τα αποφάγια τότε το τι σου μένει να βάλεις μέσα στο σακούλι; Όταν γεμίσει θα το βγάλεις έξω να το πάρει το αυτοκίνητο, δεν είναι ανάγκη να το βγάζεις κάθε φορά, θα το βγάζεις μόνο όταν γεμίσει. Το αυτοκίνητο θα πιάνει μόνο αυτό το σακούλι από σκουπίδια δεν θα πιάνει μαύρα ή οτιδήποτε άλλο». Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Θεοπέμτου το αυτοκίνητο θα παίρνει μόνο το σακούλι που θα αγοράζει κανείς προς 2 ευρώ π.χ. και θα έχει και σχετική σήμανση.

Η πολιτική για τα απόβλητα, η ανακύκλωση και τα πράσινα σημεία στην Κύπρο

«Το έχω πει πάρα πολλές φορές, η πολιτική για τα απόβλητα ήταν διεφθαρμένη από την πρώτη μέρα και το εννοώ ότι ήταν διεφθαρμένη έχουμε δικαστικές αποφάσεις που το αποδεικνύουν. 

Ο λόγος είναι ότι το τι έπρεπε να κάνουμε πρώτα είναι να πιάσουμε τον κατάλογο των αποβλήτων και να δεν είναι ανάγκη να κάτσεις να σπαζοκεφαλιάζεις τι απόβλητα παράγει ο κόσμος, υπάρχει κατάλογος έτοιμος από την ΕΕ και να λες όταν κάποιος δεν θέλει την καρέκλα ή τον καναπέ τα έπιπλα του τι θα τα κάνει; Και να δώσεις λύση, όταν ένας έχει μπουκάλια και δεν ξέρει τι να τα κάνει πρέπει να δώσεις λύση δηλαδή πρέπει να ξεκινήσεις να δώσεις ένα ένα από αυτά τα απόβλητα λύση, ρούχα, έπιπλα, εξοπλισμό οικιακό, έπρεπε να δώσουμε λύσεις και για τα κλαδέματα, λύσεις για όλα τα πιθανά απόβλητα. Μας επιβάλλει και η ΕΕ να τα χωρίζουμε και να δίνουμε λύση ένα ένα. Δεν είναι κάτι το οποίο λέω εγώ, το λέει η ΕΕ ότι πρέπει να τα διαχειρίζεσαι ξεχωριστά. Αν γίνεται αυτό τότε το τι μένει στο σπίτι είναι τα υπόλοιπα οικιακά απόβλητα που αναφέραμε προηγουμένως και το επόμενο πράγμα το οποίο λέει η οδηγία είναι να τα διαχωρίζεις έξω από το σπίτι σου.

Αυτό είναι που πάει να κάνει η νομοθεσία με το πληρώνω όσο πετώ δηλαδή να χωρίζουμε εμείς τα ανακυκλώσιμα υλικά, εμείς τα αποφάγια, εμείς το χαρτί εμείς στο σπίτι. Κάναμε δύο τεράστιες εγκαταστάσεις μια στη Κόσιη και μια στο Πεντάκωμο τα οποία ήταν τεράστια σκάνδαλα που ξοδέψαμε λεφτά 100 εκατομμύρια και για τα δυο και κάναμε επίσημους σκυβαλότοπος. Εξετάζει τώρα η ΕΕ που πήγαμε λάθος, τα σκάνδαλα που έγιναν και είπα ότι είναι διεφθαρμένη η πολιτική. Έχουμε δύο δημάρχους και υπαλλήλους που πήγαν φυλακή, θυμάστε τις εξομολογήσεις που έγιναν τότε και για να καταλαβετε για όσους δεν ξέρουν ,όταν λειτουργούσε η ιδιωτική εταιρία του ΧΥΤΑ στη Κόσιη χρέωνε μεχρι και 80-85 ευρώ τον τόνο την διαχείριση τους και όταν το ανάλαβε ε η επιτροπή δημάρχων και κοινοτήτων Λάρνακας, Λευκωσίας, Αμμοχώστου χρεώνουν 33-35 ευρώ. Δηλαδή έχουμε μια μείωση γύρω στα 50 ευρώ τον τόνο που ήταν τα υπερκέρδη που έβγαζε για κάθε τόνο σκουπίδια που πήγαιναν εκεί στην εταιρία την ιδιωτική».

Πρέπει να δίνουμε λύσεις στους πολίτες, να μην χρειάζεται να πηγαίνουν μακριά για να βρουν χώρους για ανακύκλωση

«Ακριβώς ναι. Στο εξωτερικό, θα σας πω τι κάνουν στην Ευρώπη, όχι στην Κύπρο που την κάναμε σκυβαλότοπο. Στην κεντρική Ευρώπη, έχει εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν και έρχονται να τα παραλάβουν από σπίτι σου γιατι μπορεί να μην μπορείς να τα μετακινήσεις, να μην έχεις αυτοκίνητο, υπάρχουν συνήθως κοινωνικές επιχειρήσεις. Η κοινωνική επιχείρηση είναι η επιχείρηση η οποία δημιουργείται για να λύσει κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και είναι σε αυτές τις επιχειρήσεις που δικαιούσαι να δώσεις δουλειά σαν δημόσιο χωρίς να περάσεις από την διαδικασία των προσφορών. Μπορούσε ένας δήμος να πληρώνει μια κοινωνική επιχείρηση η οποια η δουλειά της θα ήταν να απαντά το τηλέφωνο και να πηγαίνει στα σπίτια του κόσμου και να πιάνει τα έπιπλα και τον οικιακό εξοπλισμό χωρίς την χρέωση των πολιτών»

Οι εντολές της ΕΕ, η επαναχρησιμοποίηση και η Κύπρος που τα... θάβει

«Θα δείτε ότι στις πιο πολλες περιοχές είναι δωρεάν. πχ στην Φινλανδία υπάρχει μια πολύ μικρή χρέωση εάν ο εξοπλισμός που θα παραδώσεις δεν είναι σε κατάσταση να επαναχρησιμοποιηθεί. Εάν τους δώσεις ένα εντελώς κατεστραμμένο καναπέ νομίζω πληρώνεις 20 ευρώ. Αλλά το θέμα είναι κάποιος να τα παραλάβει και να τα διαχειριστεί κανονικά. Το τι τα κάνει αυτή η εταιρία που τα παίρνει διότι είναι πολύ ενδιαφέρον και το παρακάτω, είναι ότι ο λόγος που αναλαμβάνει να τα παίρνει είναι διότι έχει ένα εργαστήριο πέρνει τον εξοπλισμό εκεί τον καθαρίζει, τον επιδιορθώνει και μπορεί οποισοδήποτε να πάει εκεί να πιάσει δωρεάν ή να του κάνουν μια μικρή χρέωση για να βγάλουν τα έξοδα μεταφοράς τους. Οπόταν αυτό είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα που λέει η ΕΕ να κάνουμε με τα σκουπίδια μας. Η επαναχρησιμοποίηση δηλαδή. Όχι να το παίρνεις όπως κάνουμε εμείς να τον παίρνουν, να τον αλέθουν και να θάβουν τον καναπέ, να τον σπάζουμε και να το θάβουμε. Η ΕΕ λέει μεσα στην οδηγία 98/2008 το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις πολιτικές που μειώνουν τα απόβλητα, να προωθείς την επαναχρησιμοποίηση δεύτερο σε προτεραιότητα, τρίτο η ανακύκλωση, τέταρτο σε προτεραιότητα η ανάκτηση με το κάψιμο για να μπορέσεις να πάρεις ενέργεια και πέμπτο να τα θάβεις. Εμείς πάμε κατευθείαν στο θάβω τα».

Το σκεπτικό για «Όποιος ρυπαίνει πληρώνει» και οι υποχρεώσεις των εταιριών

«Το σκεπτικό που ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια ‘’ο ρυπαίνων πληρώνει’ ’είναι ότι την ώρα που ρυπαίνεις να έχει και μια συνείδηση τι κακό κάνεις οπόταν σε υποχρεώνει το σκεπτικό αυτό να αναλάβεις και τα έξοδα της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης. Με αυτό το σκεπτικό έχουν γίνει διάφορες δράσεις οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες προστατεύουν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εάν φέρνεις στη Κύπρο ψυγεία, πλυντήρια, air condition, υπολογιστές ή οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή είσαι υπόχρεος να αναλάβεις την ανακύκλωση τους να την πάρεις πίσω, όχι να τελειώσει η χρήση του τηλεφώνου και να το πετάξουμε σε ένα κάδο και να πάει στη κυπριακή φύση πεταμένο να αναλάβεις εσύ να το πιάσεις για να το διαχειριστείς’.  

Μια εταιρεία, ασχέτως μάρκας, μπορεί να αγοράσει μάρκα Α να σου το φέρουν στο σπίτι σου και να παραλάβουν μάρκα Β παλιό ψυγείο. Είναι υπόχρεοι να το πάρουν μπορεί να χρεώσουν, είναι υπόχρεοι να το αναλάβουν. Επομένως αυτό είναι το κομμάτι του εμπορίου. Τα ίδια πράγματα συμβαίνουν με τα τενεκεδάκια και τα μπουκάλια. Οι συσκευασίες τους είναι ευθύνη αυτού που το έβαλε στην αγορά να το πιάσει πίσω κι έτσι συστάθηκε η εταιρία green dot που πληρώνεται από όσους βάζουν συσκευασμένα προϊόντα στην αγορά για να παίρνει πίσω τις κενές συσκευασίες και αυτό το σκεπτικό έχουμε και την green dot που κάνει τις συσκευασίες, έχουμε για το χαρτί, έχουμε για τις ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά αυτοκινήτων, τώρα θα κάνουμε και τα φάρμακα επιτέλους και συνεχίζει μια σειρά με αυτό το σκεπτικό».

Από το 13:00 μέχρι το 31:00 οι αναφορές για το θέμα

Πηγή: brief.com.cy

Home