Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θα πληρώνεται και η γονική άδεια - Λεπτομέρειες

Offsite Team -
10.08.2021 - 10:55

Θα πληρώνεται και η γονική άδεια - Λεπτομέρειες

Επιπρόσθετη του επιδόματος μητρότητας ή πατρότητας η γονική άδεια - Τι ακριβώς ισχύει σήμερα στην Κύπρο, τι θα αλλάξει

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

«Σηκώνει» μανίκια για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Εργασίας με στόχο την ετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την γονική άδεια, μετ’ απολαβών, αυτή τη φορά.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προσθέσει αρμοδιότητες και φόρτο εργασίας με ειδικά σχέδια που ανακοινώνονται για στήριξη όσων επηρεάζονται εδώ και μήνες, ενώ την ίδια ώρα «τρέχουν» κι άλλοι σχεδιασμοί, όπως η πρόταση που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας για επέκταση της άδειας μητρότητας για το δεύτερο παιδί,  από τέσσερις σε πέντε μήνες και για το τρίτο παιδί η οποιοδήποτε άλλο παιδί από 4 μήνες επίσης σε έξι μήνες.

Έρχεται γονική άδεια με απολαβές

Πέραν από τις αλλαγές στην άδεια μητρότητας, προωθούνται και αλλαγές στην γονική άδεια που σήμερα μπορούν να πάρουν οι γονείς, επιπρόσθετα στο επίδομα μητρότητας ή πατρότητας, αλλά είναι χωρίς απολαβές. Πλέον η μελέτη που γίνεται είναι να είναι μετ' απολαβών και η γονική άδεια. 

Για το θέμα της Γονικής Άδειας μετ’ απολαβών η Brief επικοινώνησε με τον κ. Φάνο Κουρουφέξη, Επιστημονικό Συνεργάτη του υπουργείου Εργασίας. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Brief, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και ότι απαιτείται για την πρόταση αύξησης της άδειας μητρότητας, θα μελετήσει τα δεδομένα του ταμείου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις εισφορές και την νέα αναλογιστική μελέτη, ώστε να μπορέσει να συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα συμφωνεί με το ταμείο, για να είναι εφαρμόσιμη η πληρωμένη γονική άδεια.

Από το καλοκαίρι του 2022 και μετά

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουφέξη, η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, τα σχετικά νομοσχέδια και οι απαραίτητες αλλαγές αναμένεται να κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το καλοκαίρι του 2022 , για να προχωρήσει η  μετ’ απολαβών γονική άδεια.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με το Άρθρο 20 της εν λόγω Οδηγίας «Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο» πρέπει να συμμορφωθούν με την νέα οδηγία έως τις 2 Αυγούστου 2022.

Άρα μέχρι το καλοκαίρι του 2022 το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα δίνεται η γονική άδεια μετ' απολαβών, για πόσο χρονικό διάστημα, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και γενικότερα να ρυθμίζονται οι αλλαγές που θα προκύψουν. Μέχρι τις 2 Αυγούστου του 2022 θα πρέπει η πληρωμένη γονική άδεια να εφαρμοστεί. Τονίζεται ξανά ότι είναι επιπρόσθετη της άδειας και επιδόματος μητρότητας ή πατρότητας. 

Τι ισχύει για την Γονική άδεια σήμερα στην Κύπρο:

 • Η γονική άδεια είναι άδεια χωρίς απολαβές με σκοπό τη φροντίδα και ανατροφή του παιδιού. 

 • Έχει συνολική διάρκεια 18 εβδομάδες για κάθε παιδί (ασχέτως διδύμων, τριδύμων) και αφορά τη φροντίδα και ανατροφή του παιδιού. Σε περίπτωση χήρου γονέα η διάρκεια αυξάνεται σε 23 εβδομάδες.

 • Μόνο εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει συνεχή απασχόληση 6 μηνών στον ίδιο εργοδότη την δικαιούται.

 • Ελάχιστη διάρκεια 1 εβδομάδα και μέγιστη 5 εβδομάδες ανά έτος. Για οικογένεια με 3 παιδιά και πάνω μέχρι επεκτείνεται σε 7 εβδομάδες. Με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη η μέγιστη άδεια μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

 •  Παρέχεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα μεταβίβασης δύο εβδομάδων γονικής άδειας από τον ένα γονέα στον άλλο (και όχι μόνο από τον πατέρα στη μητέρα). 

 •  Αυξάνεται το ύψος της χρηματικής ποινής σε περίπτωση καταδίκης εργοδότη από 3417 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως, σε 7500 ευρώ.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για γονική άδεια

 • Δικαίωμα αίτησης έχουν οι φυσικοί γονείς και συγκεκριμένα:

  • Μητέρα: με τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρι και το 8ο έτος ηλικίας.

  • Πατέρας: με τη γέννηση του παιδιού μέχρι το 8ο έτος ηλικίας.

  • Παράλληλα, Δικαίωμα αίτησης έχουν οι Θετοί γονείς

 • Μητέρα: με τη λήξη της άδειας μητρότητας και σε διάστημα 8 ετών από την ημερομηνία υιοθεσίας, με όριο το 12ο έτος ηλικίας του παιδιού.

 • Πατέρας: με την υιοθεσία του παιδιού και σε διάστημα 8 ετών από την ημερομηνία υιοθεσίας, με όριο το 12ο έτος ηλικίας.

 • Πάραυτα, στην περίπτωση παιδιού με αναπηρία η γονική άδεια λαμβάνεται μέχρι το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού.

Εν τω μεταξύ, ο εργαζόμενος οφείλει να προειδοποιήσει γραπτώς τον εργοδότη του, 3 εβδομάδες πριν από την ημέρα έναρξης της γονικής άδειας, και να αναφέρει την ημέρα έναρξης και λήξης της. Στις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας/ πάθησης παιδιού, η προειδοποίηση μειώνεται σε 1 εβδομάδα.

Επιπλέονν, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη χορήγηση γονικής άδειας εάν έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται τέτοια άδεια. Θα πρέπει όμως προτού αρνηθεί να ενημερώσει γραπτώς τον εργαζόμενο για την πρόθεση του να μην του χορηγήσει άδεια, και να καλέσει τον εργαζόμενο να υποβάλει εντός 7 ημερών τους λόγους που πιστεύει ότι δικαιούται την άδεια. Πριν ο εργοδότης αποφασίσει να αρνηθεί τη χορήγηση της γονικής άδειας, υποχρεούται να λάβει υπόψη τους λόγους για τους οποίους ο εργαζόμενος πιστεύει ότι δικαιούται την άδεια και εάν αρνηθεί θα πρέπει να αιτιολογήσει τους λόγους άρνησής του.

Πηγή: brief

Home