Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι γίνεται με τους εγκλωβισμένους εγγυητές – Τι ζητά ο ΣΠΠΚ

Offsite Team -
09.02.2020 - 20:20

Τι γίνεται με τους εγκλωβισμένους εγγυητές – Τι ζητά ο ΣΠΠΚ

Thumbnail
Αλλαγές στο πλαίσιο των εγγυητών και των ΜΕΜΟ ζητά ο ΣΠΠΚ

Τέσσερις λόγους για τους οποίους, όπως θεωρεί, επιβάλλονται αλλαγές στο θέμα των εγγυητών και των εμπράγματων επιβαρύνσεων (ΜΕΜΟ), παραθέτει ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ).

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΠΠΚ μετά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των εκποιήσεων, η χρήση εγγυητών θα έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί. «Το γεγονός ότι η νομοθεσία των εκποιήσεων έχει εκσυγχρονιστεί από το 2014 επιτρέποντας στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρούν με γρήγορους πλειστηριασμούς και εξασφάλιση του ποσού οφειλής, καθιστά τη διευρυμένη πρακτική της χρήσης εγγυητών ως απαρχαιωμένη» σημειώνει.

 

Επικαλείται επίσης πρόσφατες αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για απαλλαγή εγγυητών βάσει καταχρηστικών ρητρών, σε αποφάσεις του που αφορούν την ΚΕΔΙΠΕΣ και τον ΟΧΣ.

 

«Σημαντικό σε αυτές τις αποφάσεις είναι ότι τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα αναγνώρισαν τις αποφάσεις αυτές και τις έχουν αποδεχτεί», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

 

Επίσης, αναφέρει πως οι εγκλωβισμένοι εγγυητές και οι εμπράγματες επιβαρύνσεις (ΜΕΜΟ) σε ολόκληρη την περιουσία τους αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπενθυμίζει πως οι εγκλωβισμένοι εγγυητές και τα άτομα που ολόκληρη η περιουσία τους βαρύνεται με ΜΕΜΟ, αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία ατόμων που ασχέτως της οικονομικής τους κατάστασης αποστερούνται την όποια πιθανή οικονομική δραστηριότητα, λόγω καταχώρησης τους στο σύστημα Άρτεμις.

 

Επισημαίνει ακόμη ότι η εγγραφή ΜΕΜΟ στην περιουσία των εγγυητών θα έπρεπε να περιορίζεται στην εγγραφή μόνο της αναλογικής αξίας της εγγύησης και όχι σε όλη την περιουσία του εγγυητή, αφού ο απώτερος σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η εξασφάλιση της αποπληρωμής του ποσού εγγύησης και όχι η τιμωρία του εγγυητή. 

 

Τέλος η ΣΠΠΚ σημειώνει πως η καταχρηστική χρήση εγγυητών δίνει κίνητρο για τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών και στρατηγικών πτωχεύσεων.

 

«Σε μια εποχή που γίνεται από όλους μια μεγάλη προσπάθεια εξαναγκασμού των στρατηγικών κακοπληρωτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, η καταχρηστική χρήση εγγυητών δίνει κίνητρο για τη δημιουργία νέων στρατηγικών κακοπληρωτών και στρατηγικών πτωχεύσεων αφού εύκολα κάποιοι, αν και μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους, επιλέγουν να φορτώσουν το πρόβλημα τους στους εγγυητές», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ 

Home