Ξεπέρασαν τα €2 δισ οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ

Ξεπέρασαν τα €2 δισ οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ υποβοηθούν στην μείωση του κόστους δανεισμού.

Ξεπέρασαν τα €2 δισεκατομμύρια τα κυπριακά ομόλογα που απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία πλέον διακρατεί σχεδόν το 10% του κυπριακού χρέους.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κυπριακών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές έφθασαν τα €2.045 εκατομμύρια με τις καθαρές μηνιαίες αγορές ομολόγων να ανέρχονται στα €101 εκατ. Έτσι η ΕΚΤ διακρατεί το 9,8% του συνολικού κυπριακού χρέους.

 

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ υποβοηθούν στην μείωση του κόστους δανεισμού.

 

Στο τέλος του πρώτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ήτοι στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 η ΕΚΤ διακρατούσε κυπριακά ομόλογα ύψους €678 εκατ, ενώ οι αγορές συνεχίστηκαν μέσω επανεπένδυσης ποσών από λήξεις ομολόγων.

 

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2019 να επαναρχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με μηνιαίας αγορές ύψους €20 δισ. για όσο διάστημα κρίνει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου για πληθωρισμού γύρω στο 2%.  

Βάσει των κανόνων του προγράμματος, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα διάρκειας από ένα μέχρι τριάντα χρόνια, ενώ υπάρχει πλαφόν αγοράς μέχρι 33% της κάθε έκδοσης και του συνολικού χρέους.

ΚΥΠΕ

Home