Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείω να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος

Offsite Team -
08.09.2021 - 13:19

Υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείω να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος

Παρέμβαση Πετρίδη στην εκπομπή “Business Hour”

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης καλεσμένος σήμερα (8/9) στη 'Business Hour by Brief'' της Digital Tv, αναφέρθηκε στον εταιρικό φόρο σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει το γεγονός να αυξηθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις γιατί ενδεχομένως να συνοδεύεται με άλλες διευκολύνσεις, κάτι που παρατηρείται στο εξωτερικό.

Αναλυτικά ότι ανέφερε για τον εταρικό φόρο ο Υπουργός Οικονοικών:

«Ο φόρος των εταιρειών στην Κύπρο είναι 12.5%.  Πέραν από αυτό υπάρχουν κι άλλες επιβαρύνσεις οι οποίες ανεβάζουν αυτή τη φορολογική επιβάρυνση ουσιαστικά των εταιρειών σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Σε άλλες  χώρες αυτό που βλέπουμε να γίνεται είναι να υπάρχει ένας εταιρικός φόρος που ενδεχομένως να είναι υψηλότερος από την Κύπρο αλλά μετά ακολουθούν κάποιες διευκολύνσεις και αυτό αδικεί και την Κύπρο στο εξωτερικό

 

Η ουσία είναι ότι ο ουσιαστικός φόρος είναι πολύ μικρότερος από τον εταιρικό άρα δεν αποκλείω να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος με μια μείωση άλλων επιβαρύνσεων των εταιρειών ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας και να σταματήσουν κάποιοι να δυσφημίζουν ότι δήθεν είναι φορολογικός παράδεισος.

Από εκεί και πέρα η φορολογική πολιτική είναι εθνική υπόθεση και θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει παγκόσμια, γιατί αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει ίσως ανταγωνισμός και όχι κάποιοι να προσπαθήσουν αν ρίξουν την ανταγωνιστικότητα χωρών οι οποίες θα είναι πιο συνεργάσιμες ». 

Επιπλεόν, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, για τον μηδενισμό στις αποκοπές δημοσίων υπαλλήλων, για το νέο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο αλλά και για το Σχέδιο Ανάκαμψης και τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση. 

Να σημειώσουμε πως θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ με ολόκληρη την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, στο Business Hour by Brief.

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

Home