Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΟΙΚ: Σε τροχιά ανάκαμψης από το 2022 η Κύπρος

Offsite Team -
01.11.2021 - 16:57

ΥΠΟΙΚ: Σε τροχιά ανάκαμψης από το 2022 η Κύπρος

Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ στο Συνέδριο του Invest Cyprus

Σε τροχιά ανάκαμψης θα εισέλθει η κυπριακή οικονομία από το επόμενο έτος, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας τα θετικά βήματα, που έχει κάνει η χώρα μετά την πανδημία και τονίζοντας πως η Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη του κλάδου των κεφαλαίων στην Κύπρο, καθώς έχει αναγνωριστεί ως ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  

Ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Επενδυτικών Ταμείων, το οποίο διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Επενδυτικών Ταμείων – Invest Cyprus.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Αρχικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως είναι γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 έχει ασκήσει τεράστια πίεση στην παγκόσμια οικονομία, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς, σημειώνοντας ωστόσο πως με την ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμού και την επακόλουθη επαναλειτουργία και ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, διανύουμε τώρα τη φάση ανάπτυξης και ανθεκτικότητας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Τόνισε πως από την έναρξη της κρίσης, η Κύπρος έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού για να προστατεύσει πρωτίστως τους πολίτες της και το δημόσιο σύστημα υγείας και ως αποτέλεσμα, η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης έπρεπε να είναι ιδιαίτερα επεκτατική, κυρίως μέσω της άμεσης στήριξης των εισοδημάτων. Πρόσθεσε πως τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας των τελευταίων ετών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί έγκαιρα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ταυτόχρονα, είπε ο Υπουργός, η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε προς όφελός της τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων που επέτρεψε η ΕΕ, και υπογράμμισε πως τα κυβερνητικά μέτρα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.  

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, ο κ. Πετρίδης είπε πως το μέγεθος της ύφεσης το 2020 ήταν μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και πολύ λιγότερο από άλλες χώρες, που επίσης εξαρτώνται σε ένα σημαντικό βαθμό από τον τουριστικό τομέα. Τα μέτρα αυτά, συνέχισε, συνέβαλαν επίσης στον περιορισμό της αύξησης του ποσοστού ανεργίας σε σημαντικό βαθμό.  

Ο Υπουργός σημείωσε πως με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, το βασικό σενάριο είναι ότι η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2021 και μετά. Ειδικότερα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 5,5% το 2021, ανακτώντας έτσι πλήρως το χαμένο έδαφος.  

Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, που αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως δεν αναμένουμε τρομακτικές επιπτώσεις από την πανδημία. Βάσει πρόσφατων στοιχείων, όπως είπε, οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές το 2020, ενώ αναμένεται παρόμοιοι αριθμοί το 2022 σε σύγκριση με το 2019.  

Στην αγορά εργασίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως η εφαρμογή μέτρων προσωρινής εισοδηματικής στήριξης συνέβαλε στη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα μέχρι στιγμής. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά μόνο από 7,1% το 2019 σε 7,6% το 2020 και αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 7,5% το 2021.  

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο Υπουργός είπε πως, όπως ήταν αναμενόμενο, η έκτακτη δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας είχε αρνητικές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά. Το ισοζύγιο της κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα 5,7% του ΑΕΠ το 2020, μετά τις ισχυρές επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ αναμένεται να σημειώσει έλλειμμα περίπου 5,0% το 2021.  

Ωστόσο, συνέχισε, η δημοσιονομική θέση αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά από το 2022 και μετά, φτάνοντας σε πλεόνασμα έως το 2024. Στο τέλος του 2020 το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 119,1% του ΑΕΠ έναντι 94% το 2019. Η αύξηση του χρέους, όπως επεσήμανε, αποδόθηκε κυρίως στην αποφασιστική αύξηση των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας ως προληπτικό μέτρο, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και τα ολοκληρωμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης. Ανέφερε πως από το 2021, το χρέος προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 107% και να παραμείνει σε πτωτική πορεία μεσοπρόθεσμα.  

Ο Υπουργός τόνισε στη συνέχεια την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ανάκαμψης και ανάπτυξης, θα υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ προς όφελος της οικονομίας. Χαρακτήρισε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως το κλειδί για την αναμόρφωση της κυπριακής οικονομίας.  

Μέσω των μέτρων του Σχεδίου, όπως είπε, στοχεύουμε στην προώθηση της Κύπρου ως χώρας με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας μέσω ενός βιώσιμου μοντέλου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, στο οποίο το εκπαιδευτικό σύστημα και η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού θα ευθυγραμμίζονται με τις δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον.  

Εξέφρασε την επιθυμία όπως η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πρωτοπόρων στην Πράσινη και Ψηφιακή μετάβαση και να καταστεί μια χώρα με ανθεκτικό σύστημα υγείας και κράτος πρόνοιας με ισχυρό δίκτυο προστασίας για όσους έχουν ανάγκη.  

Ο Υπουργός είπε πως παρά την οπισθοδρόμηση που οδήγησε την οικονομία η πανδημία, οι προτεραιότητες πολιτικής της Κυβέρνησης παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή η επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας, η εφαρμογή συνετών δημοσιονομικών πολιτικών, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, φιλικού προς τις επιχειρήσεις ρυθμιστικού περιβάλλοντος υψηλών προδιαγραφών.  

Στο πλαίσιο αυτό και ως μέρος ενός πακέτου κινήτρων για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης του νησιού, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι επενδυτές θα μπορούν να επωφεληθούν από τη «Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων», που προβλέπεται να δημιουργηθεί στις αρχές του 2022. Τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία αυτή, όπως εξήγησε, καλύπτουν κίνητρα διαμονής και απασχόλησης, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς και προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.  

Επιπλέον, είπε ο κ. Πετρίδης, η Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη του κλάδου των κεφαλαίων στην Κύπρο καθώς έχει αναγνωριστεί ως ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που απορρέει από το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, το συγκριτικά χαμηλό κόστος λειτουργίας και εγκατάστασης, καθώς και την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές αγορές, στο εύρωστο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.  

Είπε πως ο κλάδος κεφαλαίων στην Κύπρο έχει παρουσιάσει σταθερή ανάπτυξη με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να αυξάνονται περισσότερο από 200% από 2,7 δισ. ευρώ το 2016 σε 8,5 δισ. ευρώ το 2020.  

Ο Υπουργός σημείωσε πως εκτός από τη γενική ανάπτυξη του κλάδου, που παρέχει απασχόληση, εξειδίκευση και αξία μέσω στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 25% των υπό διαχείριση κεφαλαίων το 2020, επενδύθηκαν στην Κύπρο, χρηματοδοτώντας άμεσα την οικονομία, τονίζοντας πως και οι δύο διαστάσεις του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και συνδέονται μεταξύ τους.  

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως η ενισχυμένη δραστηριότητα των Private Equity και Venture Capital των τελευταίων ετών μπορεί να ωφελήσει το αναδυόμενο και αναπτυσσόμενο κυπριακό οικοσύστημα startups επιχειρήσεων και της καινοτομίας.  

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό Invest Europe, τα Επενδυτικά Ταμεία με έδρα την Κύπρο έχουν επενδύσει περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο το 2020. Ωστόσο, συνέχισε, εξακολουθεί να επικρατεί ένα σημαντικό χρηματοοικονομικό κενό ιδίων κεφαλαίων, καθώς και μια δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Home