Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΟΙΚ: Τώρα έχουμε την 3η κρίση, διαφορετική από τις προηγούμενες

Offsite Team
- 12.05.2022

ΥΠΟΙΚ: Τώρα έχουμε την 3η κρίση, διαφορετική από τις προηγούμενες

ΥΠΟΙΚ Ελλάδας και Κύπρου: Στήριξη εν μέσω της κρίσης με διατήρηση δημοσιονομικής σταθερότητας

Το έργο της στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ευάλωτων ομάδων μέσα στη νέα κρίση που εκδηλώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στο πλαίσιο του του πρώτου Επιχειρηματικού Φόρουμ Αμμοχώστου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Κύπρου και εκπροσώπων επιμελητηρίων των δύο χωρών.

Τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αναγνώρισαν ότι η νέα κρίση ωθείται από την ενέργεια και χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό.

Μιλώντας διαδικτυακά στο συνέδριο, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες στιγμές» την σημερινή συγκυρία, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετώπισαν πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες κρίσεις, λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα και των δύο χωρών είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά». «Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την κοινωνία», είπε.

«Τώρα έχουμε μια νέα κρίση μπροστά μας, έχουμε μια νέα κρίση, μία ενεργειακή κρίση, μία κρίση πληθωρισμού, η οποία ταρακουνά αλλά δεν διαφοροποιεί ουσιωδώς τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύοντας ότι κτίσαμε και κτίζουμε ισχυρά υποστυλώματα», σημείωσε.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τον πληθωρισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες για στήριξη της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Τόνισε παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους που περιλαμβάνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 και στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι.  Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή και με ασφάλεια δημοσιονομική σταθερότητα και για αυτό και «έχουμε κτίσει ένα ασφαλές και ρεαλιστικό μονοπάτι» με επιστροφή στα «ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα».

Και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου αναφέρθηκε στην έξοδο των δύο χωρών από τις διαδοχικές κρίσεις, πρώτα την χρηματοοικονομική κρίση των δύο χωρών και στη συνέχεια την πανδημία της Covid-19.

Τώρα έχουμε την τρίτη κρίση, η οποία, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι «εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες».

«Είναι μια κρίση πληθωρισμού, που δεν θα περάσει εύκολα και η οικονομία προβλέπεται να είναι η ζεστή πατάτα στα χέρια των οποιωνδήποτε κυβερνώντων», είπε ο ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας πως «πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις που πλέον αποκτούν δομικά χαρακτηριστικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω ευρωπαϊκών πολιτικών της πράσινης ανάπτυξης και των πολύ αισιόδοξων στόχων για απεξάρτηση (από τα ορυκτά καύσιμα) που δεν θα είναι χωρίς κόστος».

Υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος αντιμετώπισε την οικονομική κρίση του 2013, ο κ. Πετρίδης κατέληξε λέγοντας πως «στην οικονομία δεν χωρούν ασαφείς και έωλοι οραματισμοί, αλλά ξεκάθαρες σκέψεις, απόψεις, τόλμη, εμπειρία έστω και αν δεν χαϊδεύουμε τα αφτιά».

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης παρομοίασε τις διαδοχικές κρίσεις σαν μια «λερναία ύδρα», λέγοντας ότι είναι δύσκολο για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να αποφύγουν εξωγενείς κρίσεις, αφού στηρίζονται στις υπηρεσίες και στον τουρισμό.

«Το μέγα ζητούμενο είναι να διαθέτουμε ισχυρές οικονομίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ανεπιθύμητες εξελίξεις και την ευελιξία να αντιδρούμε άμεσα σε έξωθεν προκλήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στον υψηλό πληθωρισμό που πλήττει τις δύο χώρες και γενικότερα τον κόσμο μετά την κρίση στην Ουκρανία, ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε ανησυχία ότι ο καλπασμός του πληθωρισμού, όπως είπε, δεν πρόκειται να τερματιστεί ακόμη και μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αγκαστινιώτης τάχθηκε κατά των οριζόντιων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και εισηγήθηκε μια πιο στοχευμένη στήριξη στους ευάλωτους. Καταλήγοντας, είπε πως και οι δύο χώρες «έχουν του σκουλούτζι» να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που βρίσκεται ενώπιον τους.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπρατάκος, Πρόεδρος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, επεσήμανε πως «έχουμε ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων» που μειώνει το εισόδημα των επιχειρήσεων και έχει επιπτώσεις στα νοικοκυριά, προσθέτοντας πως η δυναμική ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία έχει περιοριστεί σημαντικά και οι πιέσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά είναι πολύ υψηλές.

«Υπό αυτές τις συνθήκες οι κρατικές παρεμβάσεις είναι επιτακτικές. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια σημαντική ανακούφιση αλλά τέτοιου είδους μέτρα πρέπει να παραμείνουν όσο παραμένει η πρωτοφανής κρίση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση έχοντας σημαντικούς περιορισμούς, ίσως τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

«Η μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, «είναι η νέα αυτή εξωγενής κρίση να μην εκτρέψει την προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης που έχει επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα. Οποιοδήποτε μέτρο πρέπει να είναι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Εξάλλου, ο Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υπογράμμισε πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας «πληθωριστικής καταιγίδας».

«Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί γιατί ζούμε σε μια αβεβαιότητα και δεν γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξει αποκλιμάκωση», πρόσθεσε. Είπε ότι το ενεργειακό κόστος η άνοδος του οποίου είχε ξεκινήσει πριν και επιταχύνθηκε σημαντικά μετά την ουκρανική κρίση δεν είναι εύκολο να απορροφηθεί, αφού «γυρεύουμε το επόμενο βασιλιά που αυτή τη στιγμή είναι το πετρέλαιο», όπως είπε.

Καταλήγοντας τόνισε πως η Ελάδα και η Κύπρος μπορούν να καταστούν ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, με την απάντηση να βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

ΚΥΠΕ

Home