Υπουργικό: Αποφάσεις για blockchain και προϋπολογισμό

Υπουργικό: Αποφάσεις για blockchain και προϋπολογισμό

Όσα αποφάσισε το Υπουργικό

To Yπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση την Εθνική στρατηγική για το blockchain, η οποία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα και διοικητική δομή.

H κ. Βασιλείου δήλωσε ότι η δομή περιλαμβάνει τρία επίπεδα και αφορά σε διακυβέρνηση πολιτικής, τεχνολογική διακυβέρνηση  στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής επιστήμονας για την έρευνα και καινοτομία ως γενικός συντονιστής ενώ σε τρίτο επίπεδο επιτροπή από φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα ακολουθήσει.

Διευκρίνισε ότι για το θέμα θα γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη για να αναλυθεί επακριβώς η Εθνική Στρατηγική.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Το Υπουργικό ενέκρινε εξάλλου σήμερα πρόσθετο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Κράτους ύψους 230 εκατομμυρίων που αφορά σε δαπάνες του τρέχοντος έτους.

Όπως είπε η κ. Βασιλείου, αφορά κυρίως δαπάνες για την υγεία, την άμυνα, την παιδεία και κοινωνικές παροχές για τις οποίες κρίνεται ότι δεν αποκλίνουν από τον στόχο πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2019. Σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι επιτρεπτή η κατάθεση δύο συμπληρωματικών προϋπολογισμών ετησίως και αυτή είναι η πρώτη.

Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Εθνικής αλληλεγγύης

Σήμερα το Υπουργικό ενέκρινε και την Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης. Η κ. Βασιλείου είπε ότι Πρόεδρος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και συμμετέχουν επίσης ο Βοηθός Γενικός Λογιστής Γιώργος Παντελή, η Έλενα Παπαγεωργίου Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Χατζηνικολάου Λογιστής, ο Μάριος Γεωργίου Ταννούση, ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου. ο Φοίβος Μαυροβουνιώτης και ο Δήμος Δήμου.

Όπως είπε η κ. Βασιλείου,  η σύσταση της Επιτροπής έχει συμφωνηθεί από όλους αρμόδιους φορείς καθώς και τους επηρεαζόμενους, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτήν.

Σχέδιο για ακουστικά βαρηκοΐας

Εγκρίθηκε, επίσης, σήμερα η ενίσχυση του σχεδίου επιχορήγησης ακουστικών βαρηκοΐας το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιχορήγηση μέχρι 1.000 ευρώ για κάθε για κάθε ακουστικό κάθε 4 χρόνια μέχρι την ηλικία των 18 ετών.  

Όπως είπε η κ. Βασιλείου θα δίνεται επιχορήγηση μέχρι 750 ευρώ για αγορά ακουστικών κάθε 5 χρόνια για ενήλικες εκ γενετής κωφούς, επιχορήγηση μέχρι 350 ευρώ για αγορά ακουστικών κάθε 5 χρόνια για άτομα που έχουν κλείσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και επιχορήγηση μέχρι 340 ευρώ ανά  ακουστικό για ακουστικά που λειτουργούν κυρίως ως προειδοποιητικά βοηθήματα όπως τα οπτικά βοηθήματα για λόγους ασφαλείας.

Σε περιπτώσεις εξειδικευμένων προβλημάτων σε δικαιούχους, ο Υπουργός Υγείας θα αποφασίζει τον τρόπο και το ύψος ενίσχυσης μετά από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στις 220.000 ευρώ περίπου.  

Home