Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αποκτά δεύτερο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα το ΤΕΠΑΚ

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
09.02.2023

Αποκτά δεύτερο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα το ΤΕΠΑΚ

Θα έχει έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων και θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων εσπεριδοειδή και αμπέλια

Το δεύτερο του Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα ετοιμάζεται να αποκτήσει το ΤΕΠΑΚ. Οι εργασίες ανάπτυξης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και το Αγρόκτημα θα είναι έτοιμο για χρήση σε περίπου 2 χρόνια, δηλαδή το 2025. 

Πού θα είναι και τι θα έχει

Το δεύτερο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα θα βρίσκεται στην Αχέλεια της Πάφου και θα έχει έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων.

Θα φιλοξενεί καλλιέργειες χαμηλότερου υψομέτρου όπως φυτά μεγάλης καλλιέργειας, εσπεριδοειδή, τροπικά και υποτροπικά είδη, αμπέλια και άλλες πειραματικές δραστηριότητες, όπως κομποστοποίηση, παραγωγή και χρήση βιοάνθρακα.

Αρμόδια πηγή μιλώντας στην OffsiteNews, δήλωσε πως πρόκειται για μια εύφορη περιοχή ενώ παλαιότερα υπήρχαν και αντίστοιχες δραστηριότητες από το υπουργείο Γεωργίας και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών.

Σε σχέση με το πώς αξιοποιούνται τα Πανεπιστημιακά Αγροκτήματα, μας αναφέρθηκε πως οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του ΤΕΠΑΚ τα επισκέπτονται για κάποιες από τις εργαστηριακές τους ασκήσεις. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να αξιοποιηθούν και για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, η οποία γίνεται σε υπηρεσίες του κράτους. Επίσης τα Αγροκτήματα έχουν ερευνητική δραστηριότητα, κάτι το οποίο συνεπάγεται με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ, από εθνικούς πόρους.  

Σε λειτουργία από το 2021 και Αγρόκτημα στην Λόφου

Το ΤΕΠΑΚ έχει άλλο ένα Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα το οποίο βρίσκεται στην Λόφου, και από το 2021. Το 2022 άρχισε να φιλοξενεί τις πρώτες επιστημονικές δραστηριότητες και από το εαρινό εξάμηνο της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς έχει ξεκινήσει και η χρήση του ως εκπαιδευτικό αγρόκτημα για τους φοιτητές του Τμήματος.

1

Καταλαμβάνει χώρο 17.000 τετραγωνικών μέτρων και έχει φυτείες καλλιεργειών που κυρίως υπάρχουν στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη όπως αμπέλια, πυρηνόκαρπα και ελιές

Υπάρχει ειδικός χώρος καλούμενος δικτυοκήπιο για την ανάπτυξη φυτών χωρίς την προσβολή από έντομα καθώς μικρός χώρος εσωτερικός χώρος για το διδακτικό/θεωρητικό/εργαστηριακό μέρος κάποιων ασκήσεων των φοιτητών.

Παράλληλα, στις υποδομές των Πανεπιστημιακών Αγροκτημάτων υπάγεται και η Πανεπιστημιακή Θερμοκηπιακή Μονάδα με συστήματα υδροπονίας στα Κάτω Πολεμίδια εμβαδού 450 τετραγωνικών μέτρων.

Σημειώνεται καταληκτικά πως οι χώροι είναι υπό την επίβλεψη μέλους του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος και την διαχείριση της Επιτροπής Αγροκτημάτων του Τμήματος.

*Στις φωτογραφίες απεικονίζεται το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα στην Λόφου

Home