Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απολογισμός Προδρόμου: Τι έκανε ως Υπουργός Παιδείας

Offsite Team -
03.02.2023

Απολογισμός Προδρόμου: Τι έκανε ως Υπουργός Παιδείας

Οι 23 ενέργειες της τελευταίας τριετίας από τον Πρόδρομο Προδρόμου

*Επιμέλεια Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τα έτη 2018-2023 παρουσίασε την Πέμπτη (2/2) στο Προεδρικό Μέγαρο ο αρμόδιος υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο υπουργός Παιδείας αρχικά σημείωσε πως ο απολογισμός και η λογοδοσία για την τελευταία τριετία που βρίσκεται στο υπουργείο, είναι αδιαχώριστος από το έργο που υλοποιήθηκε στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα θέματα νεολαίας σε όλη τη δεκαετία και από τους προκατόχους του Υπουργούς, Κώστα Καδή και Κώστα Χαμπιαούρη. Μάλιστα ο κ. Προδρόμου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο -ο οποίος ήταν παρόν στον απολογισμό- για την βοήθειά του. 

1

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πεπραγμένα από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. 

1. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια πραγματικότητα και προωθείται συστηματικά με τρία μεγάλα σχέδια - Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Σχολείων, δημιουργία 6.600 ψηφιακών αιθουσών διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία και σχέδιο χορηγίας στους 15 χιλιάδες μαθητές Γ’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου, για απόκτηση συσκευής τάμπλετ ή φορητού Η/Υ.

2. Απόφαση για τερματισμό της πρακτικής της αγοράς υπηρεσιών για 14 προγράμματα του ΥΠΑΝ. Πλέον αναμένεται να προσφερθούν συμβάσεις εργασίας σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. 

3. Διπλασιασμός του αριθμού των φοιτητών σε διάστημα 10 ετών. Η Κύπρος πλέον χαρακτηρίζεται ως ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

4. Επαγγελματική Εκπαίδευση - Η Κύπρος πλέον έχει τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. Γενικότερα, ανοίγεται μια νέα εποχή και για τις ξενοδοχειακές επαγγελματικές σπουδές και την εκπαίδευση σε θέματα φιλοξενίας και επισιτιστικών τεχνών

5. Μεγάλα βήματα προς την Πράσινη Μετάβαση. Μερικά από τα έργα που έγιναν είναι: εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών σε περισσότερα από 400 σχολικά κτήρια, ολοκληρώθηκε το δίκτυο των Περιβαλλοντικών Κέντρων Εκπαίδευσης σε όλη την Κύπρο, βρίσκεται σε εξέλιξη, σε 25 σχολεία, το πιλοτικό σχέδιο PEDIA, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού αέρα σε 100 αίθουσες -το Υπουργείου θα περάσει σε γενική εφαρμογή-.

6. Αξιοκρατία στα σχολεία και ανάγκη λογοδοσίας της δημόσιας εκπαίδευσης προς την κοινωνία - Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου και Εκπαιδευτικών, Αξιολόγηση μαθητών.

7. Πολυγλωσσία, δυο ξένες γλώσσες στο σχολείο στο πλαίσιο και των ανάλογων κατευθύνσεων που δίνονται από την Ε.Ε. Γενίκευση της διδασκαλίας της Γαλλικής σε όλο το φάσμα της Μέσης Εκπαίδευσης.

8. Πιστοποίηση γνώσης γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά και συμφωνία με Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας)

9. Ολοήμερο Γυμνάσιο Διαθεματικής-Διεπιστημονικής μάθησης. Έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβύλιο ο σχεδιασμός του ΥΠΑΝ για επέκταση της δοκιμαστικής φάσης πρώτα στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό από αυτό το σχολικό έτος και πρόσφατα για ένα ακόμα σχολείο σε καθεμιά από τις άλλες πόλεις από το επόμενο σχολικό έτος.

10. Ολοήμερα Προαιρετικά Δημοτικά - Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ο αριθμός τους έχει αυξηθεί από 160 (2012/13) σε 202 (2021/22) με το συνολικό αριθμό μαθητών να έχει ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες.

11. Θερινά δημοτικά σχολεία - Από το 2014 μέχρι το 2022 δημιουργήθηκαν 32 νέα θερινά σχολεία

12. Αθλητικά και τα Μουσικά Σχολεία - Λειτούργησε και στο επίπεδο των γυμνασίων κατά τρόπο που οι μαθητές στα Μουσικά Σχολεία αυξήθηκαν από 150 το 2012/13 σε 538 το 2021/22, ενώ στα Αθλητικά Σχολεία αυξήθηκαν από 96 το 2012/13 σε 860 το 2021/22.

13. Αθλητικοί αγώνες για τα δημοτικά σχολεία - Προκηρύσσονται φέτος επαρχιακοί και παγκύπριοι αγώνες στίβου και για τα δημοτικά σχολεία.

14. Δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης και Έρευνας Αθαλάσσας.

15. Δημιουργία Κέντρου Ελληνικών Γραμμάτων και Πολιτισμού στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

16. Εισαγωγή Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην Δημοτική Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια.

2

17. Εκπαιδευτική Αποστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Ε) – παροικιακά σχολεία – οικονομική ενίσχυση – νέα βιβλία μέσα και από τη συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) - ενίσχυση της Αποστολής και διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος τους στο Η.Β. 

18. Αναπτυξιακές δαπάνες - Στη διάρκεια της 10ετούς διακυβέρνησης, ολοκληρώθηκε η κατασκευή 27 νέων σχολείων με συνολική δαπάνη 92 εκατ. + ΦΠΑ. Ταυτόχρονα έγιναν έργα επεκτάσεων, αναβαθμίσεων και βελτιώσεων σε κτηριακές εγκαταστάσεις άλλων 282 σχολείων με συνολική δαπάνη €144 εκατ. + ΦΠΑ. Δηλαδή συνολικές δαπάνες €236 εκατ. Στο τρέχον κτηριολογικό πρόγραμμα που παραδίδουμε προβλέπονται δαπάνες €45 εκατ. το 2023 έναντι €31 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο.

19. Επαγγελματική στελέχωση Υπουργείου – μια μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να συνεχιστεί.

20. Κανονισμοί Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Βουλή – επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στη Δημοτική Εκπαίδευση.

21. Πρόταση για επέκταση της Προδημοτικής από την ηλικία των 4 ετών.

22. Μεταναστευτική Βιογραφία: αναδιοργάνωση, βελτιωμένη εποπτεία, πρακτικές ΥΠΑΝ. Κανόνας: τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όχι απλώς να πηγαίνουν σχολείο, αλλά να συμμετέχουν πλήρως στην εκπαίδευση και να έχουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται. Απαραίτητη προϋπόθεση  είναι επομένως να γνωρίζουν τη γλώσσα.

23. Ειδική Εκπαίδευση: από €45,5 εκατ. το 2016, σε σχεδόν 70 εκατ. φέτος - Οι απασχολούμενοι εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης αυξήθηκαν από περίπου 1000 το 2012/13 σε περισσότερους από 1.100 πέρσι. Εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υ.Σ. πρόταση του ΥΠΑΝ για τη λειτουργία Κέντρου Αξιολόγησης της Ειδικής Εκπαίδευσης για την ταχύτερη εξέταση των περιπτώσεων και διαπίστωση και εξυπηρέτηση των αντικειμενικών εξατομικευμένων αναγκών. Όπως επίσης εγκρίθηκε και η επέκταση της λειτουργίας των Ειδικών Σχολείων κατά τους θερινούς μήνες και αλλαγή στη διαδικασία επιλογής των σχολικών βοηθών/συνοδών.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, στο Υπουργείο Παιδείας, τους συνεργάτες στο Γραφείο του, τους συνεργάτες στο Γραφείο του Γενικού Διευθυντή αλλά και όλους τους λειτουργούς στις διευθύνσεις του Υπουργείου, τη Διεύθυνση Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αλλά και τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες.

«Ευχαριστώ όλους λοιπόν τους συνεργάτες τον Πρόεδρο και τα μέλη και της προηγούμενης και της σημερινής Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας τις Πανεπιστημιακές Αρχές, τα Συμβούλια των Κρατικών Πανεπιστημίων και τις Πρυτανικές Αρχές αλλά και των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ευχαριστώ επίσης τις Σχολικές Εφορείες με τις οποίες, πήγαμε χέρι με χέρι σε όλη τη δοκιμασία της πανδημίας και αντιμετωπίσαμε τα χίλια μύρια κύματα που ήρθαν τότε με πολύ σημαντικές επιδόσεις, αφού οι Εφορείες χρειάστηκε να δουλέψουν με διπλάσιο ρυθμό και σε διπλάσια έκταση από ότι σε κανονικές εποχές».

Στο τέλος, ο υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Δείτε το βίντεο που προβλήθηκε μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Προδρόμου

Home