Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται

Offsite Team -
12.12.2022

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - Στην Νομική Υπηρεσία τα νομοσχέδια

Νομικής επεξεργασίας τυγχάνουν τα νομοσχέδια που αφορούν το νέο συστήματος αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας στην εκπομπή Offsite on Air, αφού εξεταστούν από την Νομική Υπηρεσία τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή.

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι: 

1/ Στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, εκτός από τους επιθεωρητές θα συμμετέχει και η διεύθυνση του σχολείου. Θεωρούμε λογικό οι Διευθυντές/ριες που παρακολουθούν καθημερινά την δραστηριότητα και τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών, είναι αναγκαίο να συμμετέχουν με διακριτό ρόλο.

2/ Θα γίνεται αξιολόγηση σε κλίμακα μέχρι το 100. Αυτό είναι μεν τεχνικό θέμα, αλλά ταυτόχρονα δίνει και την ευκαιρία για μεγαλύτερα περιθώρια διάκρισης. Δηλαδή, αντί η βαθμολογία να είναι μέχρι το 10 για διάφορες πτυχές και από αυτό να προκύπτει ένας βαθμός στα 40, τώρα θα είναι μέχρι το 100 για κάθε κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη.

3/ Η αξιολόγηση γίνεται με διαφάνεια σε πεδία και κριτήρια συγκεκριμένα και είναι καταγεγραμμένα. Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους, να μην υπάρχει αυθαιρεσία και να περιοριστεί ο υποκειμενισμός. 

4/ Το σύστημα αξιολόγησης συνδέεται άμεσα με ένα πρόγραμμα επιμορφώσεων το οποίο οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η αξιολόγηση δεν γίνεται πρωτίστως για να ιεραρχούμε με την απόδοση ή να βαθμολογούμε τους εκπαιδευτικούς. Κυρίως γίνεται για την βελτίωση. Και εκεί όπου η αξιολόγηση θα εντοπίζει ανάγκες βελτίωσης, οι εκπαιδευτικοί θα παραπέμπονται σε επιμορφωτικά σεμινάρια από την παρακολούθηση των οποίων θα εξαρτάται η επόμενη αξιολόγηση. 

Καταληκτικά ο υπουργός χαρακτήρισε το σύστημα αξιολόγησης πλήρες. «Ίσως να μας δημιουργήσει κάποιες πρόσθετες ανάγκες στο υπουργείο, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου. 

Home