Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βιβλίο Βιολογίας διδάσκει... αγνότητα - Θα διορθωθεί λέει ο ΥΠΑΝ

Offsite Team -
12.01.2023

Βιβλίο Βιολογίας διδάσκει... αγνότητα - Θα διορθωθεί λέει ο ΥΠΑΝ

Η απάντηση του υπουργού Παιδείας μετά τις αντιδράσεις στα social media

Σάλος έχει προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σχολικό βιβλίο της Βιολογίας Γ’ Γυμνασίου, εντός του οποίου αναφέρεται πως ένας τρόπος για προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι η αγνότητα και η αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα πριν από το γάμο.

1

Η απάντηση ΥΠΑΝ

Ο υπουργός Παιδείας σήμερα δήλωσε πως έχει σημειωθεί ότι υπάρχει αυτή η αναφορά στο βιβλίο Βιολογίας, η οποία και στην επόμενη έκδοση έχουν δοθεί οδηγίες να διορθωθεί.

Συγκεκριμένα ο κ. Προδρόμου μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού δήλωσε σχετικά με το βιβλίο της Βιολογίας ότι οι οδηγίες που δίνονται για διδασκαλία στις τάξεις δεν συμπεριλαμβάνουν αυτή τη συγκεκριμένη αποστροφή του βιβλίου και ότι έχει σημειωθεί ότι υπάρχει αυτή η αναφορά, η οποία και στην επόμενη έκδοση, έχουν δοθεί οδηγίες, έτσι ώστε να διορθωθεί.

Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΥΠΑΝ αναφέρει ότι για το θέμα που έχει προκύψει και τη συζήτηση σχετικά με αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου, το Υπουργείο επισημαίνει ότι το βιβλίο της Βιολογίας Γ΄ Γυμνασίου εκδόθηκε το 2017 (Α΄ έκδοση) και έκτοτε χρησιμοποιείται από τους/τις εκπαιδευτικούς Βιολόγους για τη διδασκαλία του μαθήματος.

Προστίθεται ότι με βάση τις οδηγίες του ΥΠΑΝ, οι εκπαιδευτικοί ακολουθούν τους Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας (ΔΕΕ), οι οποίοι αναγράφονται στα πλαίσια μάθησης (εξεταστέα ύλη).  Σύμφωνα με τους ΔΕΕ, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν στα παιδιά και τους διάφορους τρόπους αντισύλληψης (Φυσικοί και Τεχνητοί - Μηχανικοί και Χημικοί).

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αποχή (abstinence) είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και γι’ αυτό τον λόγο υπήρχε η αναφορά στο βιβλίο.

Αναφέρεται επιπλέον ότι οι Βιολόγοι εκπαιδευτικοί είναι άρτια καταρτισμένοι στην επιστήμη τους, παρουσιάζουν επικαιροποιημένα και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα και χρησιμοποιούν την επιστημονική ορολογία κατά τη διδασκαλία, χωρίς να επικαλούνται την ηθικολογική διάσταση, η οποία μπορεί να απορρέει από τη συγκεκριμένη φρασεολογία του σχολικού εγχειριδίου.

Η Επιθεώρηση Βιολογίας βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των βιβλίων Βιολογίας όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου, ώστε να γίνουν τυχόν απαραίτητες αλλαγές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους προέβη σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής και ανέφερε ότι «αδυνατώ να αντιληφθώ πού ήταν το λάθος επειδή γράφει το βιβλίο ότι η εγκαρτέρηση, η προσοχή, συνιστά ένα από τους τρόπους διασφάλισης της υγείας των μαθητών και των νέων ανθρώπων. Θεωρώ ότι κακώς δημιουργήθηκε αυτός ο θόρυβος». Πρόσθεσε ότι είναι θόρυβος εκ του μη όντος, και ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και δεν υπήρχε από την ώρα που το Υπουργείο  διαχωρίζει τις οδηγίες εκμάθησης του μαθήματος αυτού κατά τάξη και ηλικία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Home