Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δύο νέες Τεχνικές σε Λεμεσό & Λάρνακα με διπλάσια χωρητικότητα μαθητών

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
17.04.2023

Δύο νέες Τεχνικές σε Λεμεσό & Λάρνακα με διπλάσια χωρητικότητα μαθητών

Θα φοιτούν 700 μαθητές στην κάθε μια - Πότε θα είναι έτοιμα τα νέα κτήρια

Το 25% των μαθητών που ολοκληρώνουν την φοίτησή τους στα Γυμνάσια, δηλαδή 1 στους 4, επιλέγει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στις Τεχνικές Σχολές. 

Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, χρόνο με χρόνο, οι μαθητές που φοιτούν στις Τεχνικές αυξάνονται. Μάλιστα, προκύπτει και πρόβλημα γιατί για συγκεκριμένους κλάδους υπάρχει αυξημένη ζήτηση, με τις διαθέσιμες θέσεις να μην είναι αρκετές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μερίδα μαθητών να παραπέμπονται σε άλλες Τεχνικές ή να αλλάζουν ειδικότητα στον κλάδο που αποφάσισαν να ακολουθήσουν ή να συνεχίσουν την φοίτησή τους στα Λύκεια.

Θέλοντας το υπουργείο να δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν στις Τεχνικές Σχολές, προχωρά στην ανέγερση δύο νέων μεγαλύτερων κτηρίων.

>>> Εδώ το ρεπορτάζ - Μαθητές θέλουν να γίνουν μηχανικοί αλλά δεν έχει θέσεις στις τεχνικές σχολές

Μετακινείται η Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού

Στο ΤΕΠΑΚ αναμένεται να παραχωρηθεί το κτήριο όπου στεγάζεται η Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάπτυξης Υποδομών 2022-2030 στο κτήριο της Α’ Τεχνικής αναμένεται να μεταστεγαστούν ακαδημαϊκές σχολές του ΤΕΠΑΚ. Ως εκ τούτου, είναι στα σκαριά η ανέγερση νέου κτηρίου για την Τεχνική.

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με το κτήριο να εκτιμάται ότι θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2026.

Στην νέα Α’ Τεχνική Σχολή Λεμεσού αναμένεται να μπορούν να φοιτούν 700 μαθητές, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από αυτόν που υπάρχει σήμερα. 

Νέα Τεχνική και στην Λάρνακα

Την ίδια ώρα στην Λάρνακα και πιο συγκεκριμένα στην Αραδίππου, θα ανεγερθεί νέο κτήριο όπου θα στεγάσει την Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου. 

Και αυτό το κτήριο θα είναι διπλάσιας χωρητικότητας, δηλαδή θα φοιτούν 700 μαθητές. 

Την δεδομένη στιγμή, όπως μαθαίνει η OffsiteNews, τα σχέδια του κτηρίου έχουν ολοκληρωθεί και πλέον προχωρά η διαδικασία για πρόσληψη εργολάβου, ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση. 

Σημειώνεται ότι τα δύο έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα €60 εκατ. εκ των οποίων τα €38 εκατ. θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το κόστος των έργων δεν θα αφορά μόνο τις εγκαταστάσεις αλλά και όλο τον εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί σε αυτά. Σε σχέση με τον εξοπλισμό που υπάρχει στα υφιστάμενα κτήρια, αυτός θα μεταφερθεί στα νέα.

Home