Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Έκλεισαν» το Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι χάκερ - Ακόμη έχει πρόβλημα και το Παν. Κύπρου

Offsite Team -
29.03.2023

«Έκλεισαν» το Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι χάκερ - Ακόμη έχει πρόβλημα και το Παν. Κύπρου

Τρίτη σοβαρή κυβερνοεπίθεση σε λίγες μέρες - Ψάχνουν λύση για να επαναρχίσουν τα μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Τρεις κυβερνοεπιθέσεις σε κυπριακούς Οργανισμούς σημειώθηκαν σε διάστημα ενός μήνα προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές. 

Η πρώτη κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 2 Μαρτίου, η δεύτερη στις 8 Μαρτίου στο Κτηματολόγιο και η πιο πρόσφατη, την Δευτέρα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Πάντως στα θετικά, καταγράφεται το γεγονός ότι πρόλαβαν τα χειρότερα και στα δύο Πανεπιστήμια και δεν χάθηκαν αρχεία, ούτε διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, κανένα Πανεπιστήμιο δεν έλαβε μήνυμα από τους χάκερ, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Κτηματολογίου.

Σοβαρό το περιστατικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λέει ο Πρύτανης

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες της Επιτροπή Εσωτερικής Διαχείρισης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το σύστημα του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα δεν παρέχεται -προληπτικά- πρόσβαση στα ακόλουθα: 

• Ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου

• Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

• Διαδικτυακή Πύλη Εργοδότησης

• Διαδικτυακή Πύλη Υποψηφίων Φοιτητών

Μιλώντας στην OffsiteNews ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου δρ Πέτρος Πασιαρδής χαρακτήρισε το περιστατικό ως σοβαρό. Μάλιστα εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κλοπή αρχείων ή προσωπικών δεδομένων. 

Συνεχίζοντας ο Πρύτανης σημείωσε πως η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας και όσο περνούσε ο χρόνος «η κατάσταση γινόταν πιο σοβαρή γι’αυτό και αποφασίσαμε προληπτικά να κλείσουμε τις διαδικτυακές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου».

Λόγω της κυβερνοεπίθεσης, έχουν επηρεαστεί και τα μαθήματα αφού η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης είναι εκτός λειτουργίας. Οι καθηγητές εντός των επόμενων 24ωρων θα επικοινωνήσουν με τους φοιτητές ώστε να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερωτηθείς σημείωσε ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να επιτραπεί κανονικά ξανά η πρόσβαση στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. 

Θέλοντας να καθησυχάσει τους φοιτητές, ο Πρύτανης τόνισε πως όπου υπάρχουν προθεσμίες παράδοσης εργασιών θα δοθούν παρατάσεις σε συνεννόηση πάντα με το ακαδημαϊκό προσωπικό. Παρατάσεις θα δοθούν επίσης για θέσεις εργοδότησης.

Δυσλειτουργούν τα συστήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου

Μετά και την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν συστήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, εσωτερικά οι κύριες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά.

Σε επικοινωνία μας με τον κ. Χρίστο Χαραλάμπους Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πληροφοριακής Υποδομής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μας λέχθηκε πως υπάρχουν ακόμη υπηρεσίες οι οποίες δεν επανήλθαν πλήρως με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια δυσλειτουργία.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κλοπή αρχείων ή προσωπικών δεδομένων ενώ δεν υπήρξε ούτε και κλείδωμα αρχείων.

Πρόσθεσε πως «τα Πανεπιστήμια είναι πιο ανοικτοί Οργανισμοί λόγω της έρευνας και των φοιτητών. Γι’αυτό και οι χάκερ βρίσκουν πιο πρόσφορο έδαφος και προχωρούν σε κυβερνοεπιθέσεις».

Συνδέονται οι 3 κυβερνοεπιθέσεις;

Όπως έγραψε σε ρεπορτάζ της η Brief, τα δεδομένα τα οποία δέχθηκαν επίθεση στο Κτηματολόγιο έχουν ανακτηθεί χωρίς να προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Σύμφωνα και με τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου, Ελίκκο Ηλία η Πύλη του εκτιμάται ότι θα ανοίξει ξανά μέχρι και τις 5 Απριλίου.

Εξήγησε παράλληλα πως η επαναλειτουργία του συστήματος θα γίνει αφού πρώτα διασφαλιστεί η ασφάλεια της Πύλης ώστε να μην επιτρέψει την είσοδο σε νέα κακόβουλα λογισμικά.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο κατά πόσο συνδέονται οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πλέον ο καθένας μας είναι συνδεδεμένος, είτε προσωπικά, είτε ως επιχείρηση, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο εύρος για τους hackers να χτυπήσουν.

Home