Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εκπαιδευτικοί: Μαζεύουν υπογραφές για να μην καταργηθούν οι πίνακες Διοριστέων

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
08.06.2023

Εκπαιδευτικοί: Μαζεύουν υπογραφές για να μην καταργηθούν οι πίνακες Διοριστέων

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί - Θέλουν να γίνονται προσλήψεις και από τους δύο πίνακες και μετά το 2027

Καταργούνται από την 1η Σεπτεμβρίου του 2027 οι πίνακες Διοριστέων και οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες Διορισίμων.

Η αλλαγή του συστήματος πρόσληψης των εκπαιδευτικών η οποία συνεπάγεται με την κατάργηση των πινάκων Διοριστέων, δεν είναι κάτι το οποίο αποφασίστηκε πρόσφατα. Η απόφαση πάρθηκε το 2015. 

Η απόφαση αυτή όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη μερίδα εκπαιδευτικών , οι οποίοι ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών για μη κατάργηση των πινάκων Διοριστέων το 2027. 

Η συλλογή των υπογραφών γίνεται μέσω της πλατφόρμας avaaz.org και ήδη έχουν υπογράψει πέραν των 4.000 ατόμων. 

Όπως υποστηρίζουν, η διατήρηση μόνο του πίνακα Διορισίμων, «θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, αφού οι υποψήφιοι θα είναι λιγότεροι από τις ανάγκες». Υποστηρίζουν μάλιστα πως μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που για χρόνια εργάζονται στα σχολεία, θα βρεθούν εκτός της εκπαίδευσης. Αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η πρόσληψη τους να συνεχίσει να γίνεται και από τους 2 πίνακες (Διορισίμων και Διοριστέων) και μετά το 2027. 

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και την 31η Αυγούστου 2027 οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται κατά 50% με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες Διοριστέων και κατά 50% με το διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες Διορισίμων, εναλλάξ, με τον πρώτο διορισμό να γίνεται από τον πίνακα διοριστέων. Οι διορισμοί αντικαταστατών θα διεξάγονται αποκλειστικά από τον πίνακα Διοριστέων μέχρι και την κατάργηση των εν λόγω πινάκων.

Στο μεταξύ, όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η OffsiteNews, προωθούνται κι άλλες αλλαγές στο σύστημα διορισμού. Συγκεκριμένα, οι πίνακες Διορισίμων, από το 2031 θα ισχύουν μόνο για 2 χρόνια και όχι για 10 όπως ισχύει σήμερα. Ένας επιτυχών στις εξετάσεις θα κρατά την θέση του στον πίνακα Διορισίμων μόνο για 2 χρόνια, αφού μετά θα ανανεώνονται. 

Για παράδειγμα, εάν σε αυτά τα 2 χρόνια ο εκπαιδευτικός αυτός δεν διοριστεί ως μόνιμος, τότε θα χάνει την θέση του και θα πρέπει να την επαναδιεκδικήσει μέσω των εξετάσεων. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο:

  • Ένας υποψήφιος, που θα συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση από το 2031 και μετά, θα διατηρεί τη μοριοδότηση του στη γραπτή εξέταση μόνο για την περίοδο των δύο επόμενων σχολικών ετών, και όχι δέκα ετών όπως ισχύει σήμερα. 
  • Για όσους συμμετείχαν και πέτυχαν στις εξετάσεις Διορισίμων το 2017, το 2019 και το 2021, θα ισχύει κανονικά η μοριοδότηση τους για 10 χρόνια από την χρονιά που πέτυχαν.
  • Για όσους παρακαθίσουν και πετύχουν στις εξετάσεις του 2023, 2025, 2027 και 2029, η μοριοδότηση τους θα ισχύει μέχρι την 31η Αυγούστου 2031.
  • Σημαντική επίσης είναι η παράμετρος ότι, ένας υποψήφιος που συμμετείχε σε γραπτή εξέταση από το 2017 μέχρι και το 2019 και πέτυχε στις εξετάσεις, για να παραμείνει στον πίνακα Διορισίμων θα πρέπει να συμμετάσχει σε γραπτή εξέταση το αργότερο δύο έτη πριν από τη λήξη των δέκα ετών. Θα παραμείνει όμως στον κατάλογο Διορισίμων μέχρι την 31η Αυγούστου 2031. Απ’ εκεί και πέρα θα πρέπει να παρακαθίσει εκ νέου σε εξετάσεις. 
Home