Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστοφίδης: Κατάργηση Παγκύπριων και τετράμηνα μόνο για Λύκεια

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
26.01.2023

Χριστοφίδης: Κατάργηση Παγκύπριων και τετράμηνα μόνο για Λύκεια

Τέλος τα τετραμήνα από τα Γυμνάσια και μείωση των διακοπών του Πάσχα προτείνει ο Κ. Χριστοφίδης

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να γίνουν αυτόνομα και να μην υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας εξέφρασε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Ο κ. Χριστοφίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Snipers και τους Παναγιώτη Τσαγγάρη και Ανδρέα Παράσχο. Ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν και η παιδεία και τι προτίθεται να πράξει ο κ. Χριστοφίδης σε περίπτωση εκλογής του. 

Αναφερόμενος αρχικά στις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Χριστοφίδης, τάχθηκε υπέρ τους ωστόσο επεσήμανε πως αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίον διεξάγονται. 

Για τους μαθητές του Γυμνασίου, δήλωσε πως δεν χρειάζονται τις εξετάσεις τετραμήνων. «Είναι παιδιά τα οποία έφυγαν από το Δημοτικό και πρέπει να τα αφήσουμε να είναι πιο άνετα και με λιγότερο άγχος». 

Στα Λύκεια, ο κ. Χριστοφίδης υποστήριξε πως πρέπει να παραμείνουν οι εξετάσεις ωστόσο να γίνονται πριν από τα Χριστούγεννα και όχι μετά τις γιορτές. 

«Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως τα δοκίμια θα πρέπει να εξετάζουν κρίση και δεξιότητες. Οι καθηγητές θα πρέπει να μάθουν ότι δεν διδάσκουμε ένα βιβλίο για να το μάθουμε απ’έξω. Διδάσκουμε με ένα διαφορετικό τρόπο για να αποκτήσουν τα παιδιά κρίση και δεξιότητες». 

Μείωση των διακοπών του Πάσχα - Κατάργηση των Παγκύπριων

Στη συνέχεια ο υποψήφιος ΠτΔ σημείωσε πως οι διακοπές θα πρέπει να έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα ώστε τα παιδιά «να ανασαίνουν».

«Σήμερα, έχουμε διακοπές 14 ημέρες το Πάσχα. Τις πιο πολλές φορές είναι Μάιο, παραμονές του καλοκαιριού και αυτό δε βοηθάει. Οι διακοπές το Πάσχα πρέπει να χωριστούν σε 2 κομμάτια. Να είναι 7 ημέρες οι διακοπές (από Μεγάλη Τετάρτη μέχρι Τετάρτη του Πάσχα) και από τις άλλες 7 ημέρες, οι 3 να δοθούν στη μέση του πρώτου τετραμήνου, και οι άλλες 3 στη μέση του δεύτερου τετραμήνου». 

Για τις βαθμολογίες ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε πως αυτές θα πρέπει να μετράνε ως εξής: 

  • Α’ Λυκείου: Τα 2 τετράμηνα μαζί να μετράνε 20%
  • Β’ Λυκείου: Τα 2 τετράμηνα μαζί να μετράνε 30%
  • Γ’ Λυκείου: Τα 2 τετράμηνα μαζί να μετράνε 50%

«Ο μέσος όρος αυτών των βαθμών, να αποτελεί το πιστοποιητικό για να πάει κάποιος στο Πανεπιστήμιο και να καταργηθούν επιτέλους οι Παγκύπριες εξετάσεις». 

Αλλαγή ωραρίων στα σχολεία

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στην αλλαγή του ωραρίου των σχολείων. «Πρέπει να αλλάξει το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων και η δημόσια υπηρεσία να ξεκινά λίγο αργότερα. Να ταυτιστούμε πλέον με τα ωράρια της ενωμένης Ευρώπης. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σχολεία που ξεκινούν αργότερα, έχουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα».

Καταληκτικά μίλησε για τα σχολεία της γειτονιάς. Τόνισε πως δεν πρέπει να έχουμε μεγάλα σχολεία. 

«Πρέπει να κάνουμε πιο μικρά, κατανεμημένα στις γειτονιές διότι έτσι έχουμε μια πιο ανθρώπινη συμπεριφορά και περισσότερη ασφάλεια». 

Δείτε από το 53.20 όσα δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης

Home