Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαθητές θέλουν να γίνουν μηχανικοί αλλά δεν έχει θέσεις στις τεχνικές σχολές

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
27.03.2023

Μαθητές θέλουν να γίνουν μηχανικοί αλλά δεν έχει θέσεις στις τεχνικές σχολές

Μεγάλη ζήτηση και για άλλους δύο κλάδους - 25% των μαθητών συνολικά φοιτούν στην τεχνική κατεύθυνση

Ως μια από τις σημαντικότερες μορφές εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζεται η Τεχνική Εκπαίδευση στις μέρες μας, την ώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο παρατηρείται έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. 

Στην Κύπρο κατά την φετινή χρονιά, λειτουργούν συνολικά 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), 3 Λύκεια και ΤΕΣΕΚ (μικτά Σχολεία) στην Πόλη Χρυσοχούς, στο Όμοδος και στην Έμπα, ενώ 2 κλάδοι Τεχνικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στον Αγρό και στη Σολέα.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξητική τάση όσον αφορά το ενδιαφέρον των μαθητών να συνεχίσουν την φοίτησή τους μετά από το Γυμνάσιο στις Τεχνικές Σχολές. Αυξητική τάση η οποία διαφαίνεται και μέσω των στοιχείων που εξασφάλισε η OffsiteNews για τις τελευταίες 3 σχολικές χρονιές. Συγκεκριμένα περίπου το 25% των μαθητών όταν αποφοιτούν από το Γυμνάσιο, επιλέγουν να συνεχίσουν στις Τεχνικές Σχολές και όχι σε Λύκεια.

Τα στοιχεία

Κατά την σχολική χρονιά 2020 - 2021 στις Τεχνικές φοιτούσαν συνολικά 4.618 μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, στην Α’ Τάξη φοιτούσαν 1.730 μαθητές, στην Β’ Τάξη 1.534 μαθητές και στην Γ’ Τάξη 1.354 μαθητές.

Την σχολική χρονιά 2021 - 2022 στις Τεχνικές φοιτούσαν συνολικά 4.807 μαθητές. Πιο συγκεκριμένα, στην Α’ Τάξη φοιτούσαν 1.838 μαθητές, στην Β’ Τάξη 1.560 μαθητές και στην Γ’ Τάξη 1.409 μαθητές. 

Κατά την φετινή σχολική χρονιά (2022-2023) αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των μαθητών που επέλεξαν να φοιτήσουν στις Τεχνικές Σχολές και έφθασε τις 4.900. 

Στην Α’ Τάξη φοιτούν 1859 μαθητές, στην Β’ Τάξη 1584 μαθητές και στην Γ’ Τάξη 1457 μαθητές.

Σε σχέση με το ότι παρατηρούνται διαφορές στους αριθμούς των μαθητών που ξεκινούν από την Α’ Τάξη μέχρι και την Γ’ Τάξη, αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι μαθητές, ίσως να έμειναν στάσιμοι, ή επέλεξαν να συνεχίσουν την φοίτησή τους στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές ή στο Σύστημα Μαθητείας.

Μεγάλη ζήτηση, λίγες θέσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε η επιτροπή Παιδείας μετά από επισκέψεις της σε σχολεία, για τις Τεχνικές Σχολές υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων ο οποίος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω μη επάρκειας θέσεων. 

Σε επικοινωνία μας με το υπουργείο Παιδείας μας αναφέρθηκε πως όντως υπάρχει για κάποιους κλάδους αυξημένη ζήτηση σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις

Όπως μας ειπώθηκε, σε μερικές Τεχνικές Σχολές για συγκεκριμένους κλάδους υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φοίτηση με τις θέσεις να μην είναι αρκετές. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν προσφέρονται όλοι οι κλάδοι σε όλες τις Τεχνικές Σχολές. Για παράδειγμα, είναι αυξημένο το ενδιαφέρον στον κλάδο των μηχανικών αυτοκινήτων. Σε τεχνικές που προσφέρεται ο κλάδος, συχνά οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προσφερέμενες θέσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση το υπουργείο, ξεκινά την διαδικασία της μοριοδότησης, ώστε η επιλογή των μαθητών να γίνει αξιοκρατικά. Μερικά από τα κριτήρια είναι οι βαθμοί των μαθημάτων στο Γυμνάσιο αλλά και κοινωνικά κριτήρια. 

Πάντως το υπουργείο, όπως μας λέχθηκε, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, είτε κάνοντάς τους αποδεκτούς σε άλλες Τεχνικές της επαρχίας τους που προσφέρουν τον κλάδο της επιλογής τους, είτε παροτρύνοντάς τους να φοιτήσουν σε κλάδο σχετικό με αυτόν που επέλεξαν.

Μερικές από τις ειδικότητες που παρατηρείται αυξημένη ζήτηση είναι: 

> Ψηφιακή Τεχνολογία και Προγραμματισμός

> Τεχνικός Μηχανοκίνητων Οχημάτων - Ηλεκτρολόγος Οχημάτων

> Κομμωτική

Η θέση του υπουργείου

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στις Τεχνικές Σχολές μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα η ίδια η υπουργός Παιδείας προ ημερών είχε δηλώσει ότι δρομολογούνται αλλαγές σε σχέση με τις Τεχνικές Σχολές, καθώς και τρόποι προώθησης και ενημέρωσης του κοινού για τα προγράμματα που προσφέρονται.

Home