Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Portal για μαθητές, καθηγητές και γονείς - Πώς θα λειτουργεί

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
07.02.2023

Portal για μαθητές, καθηγητές και γονείς - Πώς θα λειτουργεί

Με ένα κλικ οι γονείς θα ξέρουν τα πάντα για τα παιδιά τους - Τι είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Σχολείων

Με τρία μεγάλα σχέδια τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στα σχολεία. Στα τρία σχέδια αναφέρθηκε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού του υπουργείου.

Ένα εκ των έργων αφορά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης των Σχολείων, με δαπάνη περί τα 25 εκατ. ευρώ. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται ότι θα αλλάξει ριζικά την λειτουργία των σχολείων αλλά και την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων και εταίρων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πώς θα λειτουργεί

Όφελος από το έργο αυτό θα έχουν άπαντες. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, ΥΠΑΝ. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα μέρος της μεταρρύθμισης και αφορά την ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών στα σχολεία. 

Στόχος του έργου αυτού, είναι γονείς/κηδεμόνες, μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί να μπορούν να διεκπεραιώνουν τάχιστα όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες και θεσμοθετημένες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τη σχολική τους μονάδα και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους με οποιασδήποτε «έξυπνη» συσκευή κι αν διαθέτουν (κινητό τηλέφωνο, tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή).

Ουσιαστικά μεταξύ άλλων, θα δίνεται η δυνατότητα στον γονιό να είναι σε επαφή με το σχολείο για να γνωρίζει μεταξύ άλλων την κατάσταση της υγείας του παιδιού του, την απόδοση του, τους βαθμούς του και αν έχει κάνει απουσίες.

Πέραν όμως αυτών, και οι μαθητές αναμένεται να επωφεληθούν, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται ηλεκτρονικά έχουν ως εξής: 

• Οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν πρόσβαση ηλεκτρονικά στο Σχολικό Πρόγραμμα, το βαθμολόγιο, το πρόγραμμα διαγωνισμάτων και εξετάσεων, στη διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων και τη λειτουργία ομίλων, σε πειθαρχικά ζητήματα και διαδικασίες, σε κάθε είδους αιτήσεις που χρειάζεται να υποβάλουν κ.λπ. 

• Οι γονείς θα μπορούν να χειριστούν ηλεκτρονικά θέματα εγγραφής/μετεγγραφής των παιδιών τους (κάτι το οποίο είναι σε εφαρμογή), οικονομικές συναλλαγές με το σχολείο, κάθε είδους αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων οικονομικής στήριξης, σίτισης κ.ά. Επίσης, οι γονείς θα έχουν άμεση και πλήρη ενημέρωση ηλεκτρονικά όσον αφορά αποτελέσματα εξετάσεων, ασκήσεις, διαγωνίσματα κ.λπ. 

• Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το διαδραστικό βαθμολόγιο, το παρουσιολόγιο μαθητών/τριών, σε πραγματικό χρόνο. 

• Θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για άδειες και να χειρίζονται θέματα απουσίας, τοποθετήσεων, μετακινήσεων και ενστάσεων. 

• Με ηλεκτρονική διαδικασία θα μπορούν επίσης οι εκπαιδευτικοί να αναφέρουν στο Υπουργείο προβλήματα ή να υποβάλουν αιτήματα υλικοτεχνικής υποδομής.

Με την νέα σχολική χρονιά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή κι άλλες υπηρεσίες πέραν από την εγγραφή μαθητών. Η μεταρρύθμιση αυτή αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. 

Home