Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνέντευξη: Η εμπειρία φοιτήτριας του ΤΕΠΑΚ που έζησε την εκτόξευση του Falcon 9

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα -
10.06.2023

Συνέντευξη: Η εμπειρία φοιτήτριας του ΤΕΠΑΚ που έζησε την εκτόξευση του Falcon 9

Η 18χρονη Μαρία Γρηγορίου περιγράφει στην OffsiteNews όλα όσα έζησε στην εκτόξευση του Falcon 9 στις ΗΠΑ

Μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία έζησε πριν λίγες ημέρες μια φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ. Η 18χρονη Μαρία Γρηγορίου, φοιτήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ήταν παρούσα στην εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ. 

Η Μαρία παραχώρησε συνέντευξη στην OffsiteNews και περιέγραψε όλα όσα βίωσε στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε.

1

Η διαδικασία της επιλογής και οι πρώτες σκέψεις

Η Hellas Sat, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια διαστημικής της παρουσίας, έδωσε την ευκαιρία σε φοιτητές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής για μετάβαση στις ΗΠΑ.  

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής είχαν οι φοιτήτριες και φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής και Νομικών Σχολών που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το Διάστημα και φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου.

Αρχικά η Μαρία μας ανέφερε πως το να παραστεί σε μια εκτόξευση πυραύλου, δεν ήταν από τους πρωταρχικούς της στόχους όταν ξεκίνησε τις σπουδές της. «Το ενδιαφέρον που μου κινούσε το διάστημα όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλε στην συμμετοχή μου στον διαγωνισμό. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας να ασχοληθώ με το διάστημα». 

2

3

Η 18χρονη, όπως και άλλοι φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ έλαβαν την απαραίτητη ενημέρωση για την διαδικασία από την καθηγήτριά τους δρ Μελίτα Μενελάου, η οποία την ενημέρωσε για την δυνατότητα που τους προσφέρει η Hellas Sat. 

Η επιλογή των δύο φοιτητών (επιλέχθηκε ακόμη ένας φοιτητής από την Ελλάδα) έγινε μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 28 Απριλίου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

«Η αναχώρηση για την Αμερική για ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως είναι η εκτόξευση πυραύλου, με πλημμύρισε αμέσως με ενθουσιασμό και ανυπομονησία», δήλωσε στην ιστοσελίδα μας η Μαρία. 

«Ήταν ένα από αυτά τα σπάνια γεγονότα που πραγματοποιούνται μόνο μια φορά και προσφέρουν μια ευκαιρία ζωής. Η σκέψη ότι θα βρισκόμουν σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα διαστημικής έρευνας στον κόσμο, με έκανε να αισθανθώ πολύ τυχερή. Συνειδητοποίησα πως θα συναντούσα ανθρώπους που συνεισφέρουν στην επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος».

Η εμπειρία της εκτόξευσης 

Ακολούθως η Μαρία μας περιέγραψε την εμπειρία της στις ΗΠΑ. Από το καλωσόρισμα που έτυχαν μέχρι και την εκτόξευση του πυραύλου. 

«Η αρχική ημέρα της εκτόξευσης, ήταν λεπτομερώς προγραμματισμένη. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καλωσορίσματος και στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι το οποίο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους εκτόξευσης και διαχείρισης διαστημικών αποστολών της NASA. Εκεί έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ιστορικές εκτοξεύσεις, όπως οι αποστολές Apollo που έφεραν τον άνθρωπο στο Φεγγάρι. 

4

5

10

Έπειτα, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων της SpaceX καθώς και το μουσείο Sands Space History Museum όπου ενημερωθήκαμε για ιστορικές πληροφορίες για κάθε σημείο εκτόξευσης (Launch Complex) στο Aκρωτήριο Κανάβεραλ. 

Μετά την επιστροφή στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ακολούθησε ενημερωτική παρουσίαση για την επικείμενη εκτόξευση την οποία πραγματοποίησε ο Omar Kunbargi ο οποίος είναι Director of Business Development στην SpaceX».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως είχε την ευκαιρία αλλά και την τιμή να έρθει σε επαφή με άτομα τα οποία έχουν συνεισφέρει στον τομέα της αεροδιαστημικής όπως είναι ο Σεΐχης Nasser Al Thani, μέλος της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και Πρόεδρος του Audit Committee του Arabsat καθώς και τον AlHamedi AlAnezi, CEO της Arabsat. 

«Αφού διεξήχθη επίσημο δείπνο στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταβήκαμε στο σημείο παρατήρησης LC-39A όπου ο πύραυλος αναμενόταν να εκτοξευθεί στις 7.00 π.μ. ώρα Κύπρου αλλά δυστυχώς αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ανέμων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας». 

Η εκτόξευση του πυραύλου τελικά προγραμματίστηκε για δύο μέρες αργότερα όπου οι συνθήκες αναμένονταν να ήταν πιο ευνοϊκές. 

«Αδιαμφισβήτητα καθ’ολη την διάρκεια της αναμονής, τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Αρχικά, ένιωθα δέος αφού η εκτόξευση ενός πυραύλου αποτελεί μια εντυπωσιακή επίδειξη της ανθρώπινης τεχνολογίας και επιστήμη. Από την άλλη κατά την διάρκεια της εκτόξευσης, με κατέκλυσε ένα αίσθημα ανατριχίλας και αναταραχής καθώς το όλο θέαμα ήταν εντυπωσιακό από κάθε πτυχή του». 

Η εμπειρία για την Μαρία ήταν μοναδική και αξέχαστη. «Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο κέντρο των γεγονότων, να παρακολουθήσω από κοντά την προετοιμασία και την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 με τον δορυφόρο Arabsat BADR-8 και να αισθανθώ την ισχύ και την αδιανόητη τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις αποστολές».

6

7

Αναμνήσεις ζωής… Θαυμασμός για την εξερεύνηση του διαστήματος

Ερωτηθείς η Μαρία τι είναι αυτό που κρατά από το ταξίδι της στην Αμερική, υποστήριξε πως ήταν ένα ταξίδι το οποίο την γέμισε με αναμνήσεις και ξεχωριστές στιγμές. 

«Μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές ήταν η επίσκεψή μου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Βρέθηκα σε έναν χώρο -τον σημαντικότερο ίσως χώρο- με τόσο μεγάλη ιστορία στον τομέα της Διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας ήταν πραγματικά συναρπαστικό».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η εμπειρία της παρακολούθησης μιας πραγματικής εκτόξευσης πυραύλου, αποτελεί για την ίδια «μια από τις σημαντικότερες αναμνήσεις της ζωής μου». 

«Η αναμονή και η ανυπομονησία πριν την εκτόξευση, η ισχύς της τεχνολογίας πίσω από τη διαδρομή του πυραύλου κατά την εκτόξευση και το ταξίδι του γύρω από τη Γη, ήταν γεγονότα καθοριστικής σημασίας για εμένα. Η συνολική εμπειρία με ενέπνευσε πολύ να αναζητήσω τα γεγονότα του διαστημικού παρελθόντος. Η αίσθηση του να βρίσκεσαι δίπλα στην πραγματική εκτόξευση ενός πυραύλου και να παρακολουθείς την απελευθέρωσή του προς τον ουρανό είναι αδιαμφισβήτητα μαγευτική. Η κρούση του ήχου, η ομορφιά του φωτισμού και η αίσθηση της κινητικότητας του πυραύλου σε συνδυασμό με την παρουσία των επιστημόνων και των μηχανικών που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής, δημιούργησαν μια αξέχαστη συνολικά εμπειρία.

Ακόμη, η εμπειρία αυτή θεμελίωσε την πίστη μου στις πολλές δυνατότητες που προσφέρει η Επιστήμη της Χημικής Μηχανικής στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Τέλος, διαπίστωσα την ανεξάντλητη δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας και της προοπτικής, έχοντας πάντα σαν γνώμονα την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής σε ένα μέλλον βιώσιμο. Αδιαμφισβήτητα, αυτά τα συναισθήματα και οι εμπειρίες θα με συνοδεύουν για πάντα και θα μου θυμίζουν τον θαυμασμό μου για την ανθρώπινη τεχνολογία και την εξερεύνηση του διαστήματος».

«Πιστέψτε στον εαυτό σας. Μην πάψετε να ονειρεύεστε»

Καταληκτικά η Μαρία έστειλε μήνυμα στους νέους, τονίζοντας πως πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να μην πάψουν ποτέ να ονειρεύονται. 

«Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος ευκαιρίες και απρόβλεπτες περιπέτειες. Η γνώση είναι το κλειδί για τη λύση των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Άρα η πίστη σε θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο αποτελεί θεμέλιο λίθο για τις άπειρες δυνατότητες που έχουμε σαν νέα γενιά. Η πρόοδος και η καινοτομία δημιουργούνται από την περιέργεια και το θάρρος να προχωρήσετε πέρα ​​από τα γνωστά όρια. Πιστέψτε στον εαυτό σας και μην αφήνετε τις αντιξοότητες να σας εμποδίσουν. Δεν ξέρουμε πού μας οδηγεί το μέλλον, αλλά με αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε τις δεξιότητές μας, να διατηρούμε την περιέργεια και να διατηρούμε το πάθος μας ζωντανό. Μην φοβηθείτε τις προκλήσεις και τα αποτελέσματα. Με αυτή την προσέγγιση, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη και πιο αειφόρο κοινωνία για όλους μας. Μην πάψετε να ονειρεύεστε, να αναζητάτε και να προσπαθείτε. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί του μέλλοντος. Αξιοποιήστε τις ευκαιρίες που σας δίνονται, μάθετε από κάθε εμπειρία και αγαπήστε αυτό που κάνετε. Επιδιώξτε την αριστεία και την καινοτομία και μην αφήνετε τίποτα να σας αποτρέψει από την επίτευξη των ονείρων σας».

8

11

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα

Home