Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα νέα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Offsite Team
- 08.06.2023

Τα νέα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Μεταξύ των κορυφαίων 300 πανεπιστημίων το Frederick

Στη φετινή κατάταξη των Times Higher Education Impact Rankings 2023, στην οποία συμμετείχαν 1591 πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα πρώτα 201-300 Πανεπιστήμια, λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο, η θέση που εξασφάλισε αντικατοπτρίζει τη μεγάλη προσπάθεια και τη δέσμευση του Πανεπιστημίου για υιοθέτηση πολιτικών που συμβάλλουν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτυχία του Πανεπιστημίου Frederick σε σχέση με τον Στόχο που αφορά την Ποιοτική Εκπαίδευση, αφού κατατάχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως, ενώ οι επιδόσεις του σε σχέση με τον Στόχο για Προσιτή και Καθαρή Ενέργεια το ανέδειξαν, αντίστοιχα, στην 100ή θέση.

Σημειώνεται ότι τα Times Higher Education Impact Rankings αποτελούν τη μοναδική έγκυρη και ευρέως αποδεκτή διεθνή κατάταξη που προσμετρεί τις επιδόσεις των Πανεπιστημίων παγκοσμίως σε σχέση με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. 

Τα Times Higher Education Impact Rankings αξιοποιούν δείκτες που συγκρίνουν προσεγγίσεις και επιδόσεις των Πανεπιστημίων με βάση την έρευνα σε θέματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, με βάση τον αριθμό δημοσιεύσεων από τα Πανεπιστήμια σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ακόμη, λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πολιτικές, δράσεις και στρατηγικές εσωτερικής διακυβέρνησης που αφορούν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και τη φοιτητική κοινότητα των Πανεπιστημίων, η διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την τοπική και διεθνή κοινότητα, καθώς και η συμπερίληψη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα προγράμματα σπουδών τους και η καθοδήγηση φοιτητών και φοιτητριών στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που χρειάζονται για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολυδιάστατων προκλήσεων του πλανήτη.

«Είμαστε υπερήφανοι που αναγνωρίζεται με αντικειμενικά και διεθνώς αποδεκτά κριτήρια η συνεισφορά του Πανεπιστημίου μας σε τομείς όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης, η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος, η μείωση των ανισοτήτων και η αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών προκλήσεων», ανέφερε η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Νατάσσα Φρειδερίκου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, δήλωσε ότι «αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα ενισχύουν περαιτέρω τις προσπάθειές μας για να συμβάλουμε ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον, για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα και τη διασύνδεσή μας με την κοινωνία».

Επισημαίνεται ότι τα Times Higher Education Impact Rankings δημοσιεύονται για πέμπτη φορά και η συνολική κατάταξη περιλαμβάνει 1591 πανεπιστήμια από 112 χώρες/περιοχές, με σημαντική συμμετοχή Πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας κ.ά. 

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι μέλος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations’ Sustainable Development Solutions Network - SDSN) και ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του αντίστοιχου τοπικού δικτύου SDSN Cyprus. Το SDSN Cyprus αποσκοπεί στη συνεργασία με φορείς από όλους τους τομείς της κοινωνίας με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της Κύπρου ως προς την υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Στη Σόφια αντιπροσωπεία Δήμου Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ για μνημόνιο συνεργασίας

Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αντιπροσωπείας του Δήμου Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ, με τον Δήμο Σόφιας, στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού, μαζί με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, καθώς και εκπρόσωπο του ΕΒΕΛ, μεταβαίνουν στη βουλγαρική πρωτεύουσα, αύριο Πέμπτη, 8 Ιουνίου.

Σκοπός της τριήμερης επίσκεψης, προστίθεται, είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του Δήμου Σόφιας καθώς και οι διαβουλεύσεις, σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, επί θεμάτων που άπτονται των τομέων συνεργασίας των δύο Δήμων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα τεθεί η Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων καθώς, τόσο η Λεμεσός όσο και η Σόφια βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις της Αποστολής.

Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στο πλαίσιο των συζητήσεων, θα γίνει ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε θέματα της Αποστολής των 100 Πόλεων, όπως είναι η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, η Κυκλική Οικονομίας και η Ενέργεια. Η ατζέντα τη συζήτησης θα αφορά και θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τουρισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, η αντιπροσωπεία του ΤΕΠΑΚ θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σόφιας, στο πλαίσιο της συμμετοχής των δυο ιδρυμάτων στο Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (Eut+).

Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα περιλαμβάνει και συνάντηση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σόφιας καθώς και επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας Πανεπιστημίου Νεάπολις με H.E.R.O

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν πρόσφατα, το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - H.E.R.O.  με σκοπό, όπως αναφέρεται, την παραχώρηση των δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας Αθλητικής Ρομποτικής “MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION GLOBAL OLYMPIAD” ως εθνικό διαγωνισμό, καθώς και την εκπροσώπηση του εμπορικού σήματος της εκδήλωσης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συμφωνία συνεργασίας περιγράφει το στρατηγικό πλαίσιο της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας και εδραιώνει την δέσμευση των δύο μερών για την διεύρυνση του δικτύου συνεργασίας και την προώθηση των εξελίξεων στον τομέα της ρομποτικής. Στόχος της Ολυμπιάδας Αθλητικής Ρομποτικής είναι να καλλιεργήσει στους διαγωνιζόμενους τη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την εφευρετικότητα, τον υγιή ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα διδάσκεται μέσω της αθλητικής ρομποτικής, η μηχανική, ο προγραμματισμός, τα μαθηματικά, η φυσική.

Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος ο Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης Σάββας Χατζηχριστοφής, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – H.E.R.O. ο κ. Μάνος Βελιδάκης, Πρόεδρος του οργανισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home