Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τετράμηνα: Αρχίζει η συζήτηση για την κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
28.03.2023

Τετράμηνα: Αρχίζει η συζήτηση για την κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου

Thumbnail
Πρόκειται για τις αλλαγές που προτείνει το ΑΚΕΛ για το 2023-2024 - Περιμένουν τις θέσεις του υπουργείου

Στα βαθιά μπαίνει η συζήτηση την Τετάρτη στην επιτροπή Παιδείας για τις εξετάσεις Τετραμήνων. Οι βουλευτές αύριο θα συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου. Μια πρόταση η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια αρχές Μαρτίου και πλέον βρίσκεται στην επιτροπή Παιδείας. 

Το ΑΚΕΛ, όπως πολλάκις δήλωσαν οι βουλευτές του, από την πρώτη στιγμή ήταν ενάντια στην λογική των Τετραμήνων, που «οδηγεί το σύστημα σε μια εξετασιοκεντρική λογική που φορτώνει, πίεση και άγχος σε μαθητές και οικογένειες».

Όλοι περιμένουν το υπουργείο 

Μπορεί να ξεκινά στην επιτροπή Παιδείας η συζήτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ, ωστόσο άπαντες περιμένουν τις εισηγήσεις του υπουργείου Παιδείας. 

Όπως έχει ήδη γνωστό το υπουργείο Παιδείας μέσω νομοθετικής ρύθμισης, θα προτείνει τη μείωση της βαρύτητας της γραπτής εξέτασης Μαΐου από 40% σε 20% καθώς και τη μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας.

Από πλευράς υπουργείου, λένε πως το συντομότερο η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας, και αφού ολοκληρωθεί, θα πάει Ολομέλεια για ψήφιση.

Το άλλο κεφάλαιο των Τετραμήνων που είναι σε εκκρεμότητα, αφορά το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και έπειτα. Πάντως η επιτροπή Παιδείας ασκεί πιέσεις προς το υπουργείο, ούτως ώστε να κατατεθούν σύντομα οι εισηγήσεις της Αθηνάς Μιχαηλίδου καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. 

Δεδομένου ότι η Βουλή θα κλείσει για το Πάσχα, δεν θα απομένουν και αρκετές συνεδρίες μέχρι το κλείσιμο του νομοθετικού σώματος για το καλοκαίρι. 

Τι προνοεί η πρόταση ΑΚΕΛ

Η αρχή για τα Τετράμηνα γίνεται αύριο με τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ. 

Συγκεκριμένα η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αναφέρει: 

α) Στο τέλος του Α’ Τετραμήνου της σχολικής χρονιάς δεν θα πραγματοποιούνται προαγωγικές εξετάσεις και όπου αυτές προβλέπονται, καταργούνται.

β) Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στο τέλος του Β’ Τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

Τι θέλουν καθηγητές και γονείς

Από την πλευρά τους ΟΕΛΜΕΚ και Γονείς έστειλαν επιστολή στην υπουργό Παιδείας όπου και τις γνωστοποίησαν τις θέσεις τους για τις εξετάσεις Τετραμήνων.

Όπως ανέφερε στην OffsiteNews ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, η Οργάνωση και οι Γονείς εισηγούνται την κατάργηση της εξέτασης Ιανουαρίου και να διεξάγεται μόνο η εξέταση Μαΐου, όπως προτείνει και το ΑΚΕΛ. 

Σε σχέση με την εξέταση Μαΐου, τόσο οι καθηγητές όσο και οι γονείς, αναφέρουν πως θα πρέπει να εξετάζεται η ύλη της χρονιάς, ωστόσο να είναι μειωμένη. 

Home